FacebookTwitterLinkedIn

Valentin Vişoiu, prezent în cea mai recentă ediție a topului Forbes 500 Miliardari, cu o avere estimată la 38 de milioane de euro, este unul dintre oamenii de afaceri care au mizat pe diversificarea business-ului. Este cunoscut pentru afacerile imobiliare pe care le-a dezvoltat cu firma sa, Conarg Real Estate, parte a grupului Conarg, însă, pentru a limita scăderea de ansamblu a afacerilor, care a devenit inerentă după declanşarea crizei, în 2008, a investit și în energia regenerabilă. Astfel, a dezvoltat două parcuri fotovoltaice, în care a investit 13 milioane de euro. Pentru anul 2014, speră să înregistreze o uşoară creştere a cifrei de afaceri, ţinta fiind de zece procente. „În ceea ce priveşte profitul, nu cred într-o evoluţie spectaculoasă a marjei, dat fiind că se menţine în continuare o piaţă a clienţilor, ceea ce induce o concurenţă acerbă între constructori şi, deci, preţuri foarte mici. Sperăm totuşi ca situaţia să intre pe un făgaş normal întrucât anii de criză au erodat continuu bonitatea firmelor de profil. Consider că o marjă  brută de 6-7 procente este o valoare rezonabilă şi corectă, neapărat necesară menţinerii şi dezvoltării afacerii”, explică antreprenorul piteştean.

Spune că piaţa contrucţiilor în 2014 nu va fi fundamental diferită faţă de 2013, mai ales că „proiectele de infrastructură începute sunt foarte puţine şi reduse valoric, iar multe se află în faze incipiente de derulare – exproprieri, precalificări, licitaţii sau în litigiu ori contestaţie, deci demararea acestora este incertă”. Mai mult, antreprenorul anticipează că miza va fi în continuare infrastructura de transport mare, cum ar fi drumurile, podurile, căile ferate sau aeroporturile care „sunt tributare finanţărilor din fonduri publice şi europene”. De aceea, spune că un procent de creştere realist în domeniul construcţiilor în acest an ar fi de 2-2,5%. „În aceste condiţii, pragul psihologic de 10 miliarde de euro al pieţei din România va rămâne încă neatins, un deziderat de realizat în următorii 3-5 ani”, argumentează Valentin Vişoiu.

Dacă ar face o analiză retrospectivă a anului trecut, antreprenorul spune, în primul rând, că a reuşit să îşi redefinească strategia şi direcţiile de dezvoltare. Apoi, şi-a securizat un portofoliu satisfăcător de contracte şi a pus în funcţiune capacităţile de producţie a energiei din surse regenerabile (fotovoltaice şi hidro). Şi nu în ultimul rând, spune că vânzările de unităţi locative au fost satisfăcătoare anul trecut, dar şi că partenerii de afaceri s-au dovedit a fi serioşi. Conarg Real Estate a creat în ultimii cinci ani 1.250 de apartamente, iar la jumătatea anului 2013 avea vândute peste o mie dintre acestea.

Pe de altă parte, nu se poate încă vorbi de faptul că momentul crizei a fost depăşit, în condiţiile în care şi Valentin Vişoiu a fost nevoit, anul trecut, să reducă numărul angajaţilor, după cum mărturiseşte. Mai mult, spune antreprenorul, pe lista „punctelor negre” ale anului trecut se mai numără şi „rentabilitatea încă scăzută a afacerilor, sărăcia sau incertitudinea informaţiilor pentru stabilirea business planurilor pe termen mediu şi lung”. De altfel, în opinia antreprenorului, la nivelul pieţei, în 2013, unul dintre evenimentele care au marcat negativ domeniul a fost ieşirea gigantului rus Mechel din România. Apoi, se mai adaugă „continuarea expectativei investiţionale private autohtone şi străine, lipsa investiţiilor publice, menţinerea la un nivel ridicat a numărului de insolvenţe şi  falimente”.

Totuşi, pentru 2014, omul de afaceri estimează că printre factorii care vor influenţa pozitiv piaţa se numără revenirea pieţei de fuziuni şi achiziţii, îmbunătăţirea perspectivelor pieţei imobiliare, dar şi continuarea sau demararea unor proiecte publice, ţinând cont că este un an electoral. Ceea ce ar putea înclina balanţa spre estimări mai puţin optimiste ar fi „taxarea ridicată, în general, şi taxarea muncii, în particular – creşterea impozitelor şi taxelor, a accizelor – scăderea încrederii în economia ţării şi în clasa politică, în «programele» guvernamentale, lipsa disponibilităţii băncilor de a susţine sectorul IMM (servicii şi producţie), scăderea numărului de firme nou înfiinţate, scăderea puterii de cumpărare”.

Citiți textele integrale în ediția tipărită a revistei, dar și în variantă digitală a revistei din webviewer sau în aplicația de iPad a Forbes România.

Vezi aici ce alte articole mai cuprinde ediția specială despre economia socială