FacebookTwitterLinkedIn

Imediat după declanșarea pandemiei COVID-19 și instituirea reglementărilor de distanțare socială, echipa de la Rubik School, program de școală și grădiniță care are la bază învățarea auto-dirijată, și-a mutat activitatea în online. A fost creat rapid Rubik Online, un program de învățare alternativă pentru copii cu vârste între 6-8 ani și 9-10 ani, cu acces la cursuri pe diverse domenii, platformă de învățare și posibilitatea de a transfera în online parte din cultura Rubik. „Recunosc că au fost săptămâni pline de frică și incertitudine, pentru că nu știam ce va urma. Însă nevoia de educație de calitate va continua să existe, iar noi vom fi aici pentru a susține copiii în călătoria lor de învățare, indiferent de forma pe care aceasta o va avea”, declară Luiza Apostu.

În vara anului 2019, Luiza Apostu și Laura Munteanu au înființat Rubik School, o școală și o grădiniță liberă în București, în care copiii aleg ce vor să învețe în funcție de interesele și pasiunile lor. Rubik a început cu susținere din partea unor parteneri precum Mercato Comunale și Jobful, care au oferit spațiu pentru tabără și pentru a deschide comunitatea. La sfârșitul anului 2019, Luiza și Laura și-au înscris proiectul la Startarium Crowdfunding și au reușit să obțină o finanțare de 11.000 euro pentru a deschide școala și grădinița alternativă Rubik.

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

Cu acești bani s-au mutat într-un sediu nou, au amenajat spațiul de învățare, și-au mărit echipa de facilitatori și comunitatea de copii, iar din martie 2020 a început să funcționeze prima grupă de grădiniță pentru copii. Programul Rubik School se adresează celor cu vârste între 6-10 ani pentru școală și 3-6 ani pentru grădiniță. „Pentru programul de grădiniță, le oferim copiilor un context în care au libertatea de a-și explora pasiuni, de a deveni autonomi și a-și dezvolta o fundație socio-emoțională. După programul nostru de grădiniță, copiii vor putea să meargă într-o școală de stat sau privată”, spune Luiza Apostu. La școală, lucrurile sunt puțin diferite, programul oferind cursuri de matematică distractivă, comunicare, limbaj, științe și alte lucruri de interes. Echipa Rubik School este formată din șapte educatori, dintre care patru susțin cursuri la comunitatea agilă și trei la grădiniță. În situația actuală creată de pandemie, principalul obiectiv pe termen scurt este menținerea organizației în stare de funcționare pentru a avea posibilitatea de întoarcere la Rubik School. Pe termen mediu, respectiv septembrie 2020, se urmărește lansarea primelor două grupe de școală pentru copiii de 6-8 ani și 9-10 ani și dezvoltarea a încă două grupe de grădiniță.

Luiza Apostu, născută la Onești și stabilită de nouă ani în București, este absolventă a Facultății de Comunicare și Relații Publice de cadrul SNSPA. Timp de trei ani, a fost studentă la Universitatea Alternativă (un an în comunitatea de HR și doi ani în Incubatorul de Afaceri). Ulterior, a urmat timp de doi ani cursuri de formare de psihoterapie prin dans și mișcare (la Barcelona și Mexic), pe modelul Agile Learning, și a obținut și certificat în Social Emotional Learning la Universitatea Rutgers din California. În timpul facultății, s-a angajat într-o multinațională, pe o poziție de junior în Resurse Umane. „Mi-a plăcut la început, însă am ajuns să mă plictisesc repede și nu mă simțeam provocată. Astfel, am ajuns să-mi cumpăr prima mașină de cusut și să fac papioane în timpul liber”, își amintește tânăra antreprenoare. La Incubatorul de Afaceri din cadrul Universității Alternative, a ținut un pitch în care și-a prezentat afacerea cu papioane. A obținut două finanțări în valoare de 5.000 euro și a început să dezvolte primul său start-up: un atelier de creație vestimentară, numit Illu Boutique. La scurt timp, și-a dat demisia din multinațională și s-a ocupat doar de start-up-ul cu papioane împreună cu partenera sa de atunci. Acel proiect l-a dezvoltat pe parcursul a doi ani, dar neînțelegerile cu partenera de afaceri au condus la închiderea afacerii. Așa și-a început Luiza Apostu cariera de antreprenor până să ajungă la proiectul Rubik School.

Cea mai mare realizare a sa este că a avut curajul să spună „nu” unui drum pe care-l simțea că nu este pentru ea, făcând loc, în același timp, unui „da“ care nu știa unde o va duce. „Așa am descoperit pasiunea pentru educație și copii și cred că asta este cea mai mare realizare de până acum: Rubik School”, conchide Luiza Apostu.