FacebookTwitterLinkedIn

Vlad Gliga, CEO Rubik Hub

Ne pregătim să încheiem un an greu, care ne-a afectat pe toți din foarte multe puncte de vedere. Cum se resimte o comunitate de startup după o asemenea perioadă?

Rubik Hub înseamnă pentru mulți un sentiment fain, acela de apartenență la o comunitate de startup formată din oameni care gândesc la fel, au țeluri și idealuri comune, sunt deschiși să colaboreze și să se ajute reciproc, mereu pozitivi și optimiști.

Deși am fost forțați să renunțăm la evenimentele offline – care reprezentau un aspect important în dezvoltarea comunității noastre, prin conexiunile care se construiau – activitatea noastră a trecut destul de ușor în online.

Am avut timpul necesar să analizăm situația și să identificăm oportunitățile ivite, pentru a face față cu brio noii conjuncturi.

Mulți din echipa Rubik Hub sau din comunitatea noastră ne-am dedicat timp și am pus suflet în diverse proiecte sociale, de voluntariat. A fost un efort liniar de-a lungul anului, probabil și pentru că am înțeles la un moment dat că suntem într-un maraton, nu într-un sprint. Am învățat să ne dozăm corect energia și să ne setăm așteptări realiste, the hard way, după cateva luni în care ne-am consumat bateriile excesiv.

Care au fost elementele cheie care v-au ajutat să faceți față provocărilor de peste an?

Ca orice schimbare, și trecerea în online are avantaje și dezavantaje. Noi am ales să scoatem avantajele în prim plan și să ne canalizăm atenția pe cum putem construi mai bine o călătorie cât mai complexă pentru tinerii antreprenori, de la procesul de autodescoperire, până la prima investiție. 

Lucrăm cu o generație digitalizată, mereu în mișcare, care își calculează foarte bine timpul și care pune mare preț pe libertate. Programele pe care le-am construit s-au mulat pe aceste cerințe, însă am luat în calcul și nevoile mentorilor comunității noastre: lipsa deplasărilor le oferă mai mult timp, deci posibilitatea de a ajunge cu un mesaj de impact la un număr mai mare de oameni.

Așadar, le suntem recunoscători mentorilor pentru faptul că și-au păstrat deschiderea față de cei pe care îi pot sprijini, dar și tinerilor din comunitatea noastră, pentru că au reușit să rămână canalizați pe ceea ce era mai important: procesul de învățare.

Sunteți foarte apreciați în ecosistemul antreprenorial românesc. În nici 4 ani, Rubik Hub a ajuns un reper pentru cei care doresc să ia în considerare antreprenoriatul drept o opțiune de carieră sau pentru cei la început de drum. Care este rețeta voastră?

Au fost (aproape) 4 ani în care am avut posibilitatea de a testa programe și proiecte, de a pivota și de a descoperi și implementa trenduri din ecosistemele antreprenoriale puternice de pe glob.

Echipa a crescut treptat, iar astăzi am alături alți 13 “nebuni”, care au crezut în viziunea Rubik Hub – aceea de a trăi într-o lume în care fiecare persoană își atinge potențialul maxim de dezvoltare – și alături de care am definit misiunea noastră. 

Sunt niște oameni extraordinari, care au înțeles că localizarea fizică e prea puțin importantă în această eră digitală, că lucrurile mărețe nu sunt menite să se întâmple sau să pornească numai din orașele mari.

Dacă acum ați ajuns în punctul în care trageți concluziile de final de an, la ce să ne așteptăm în 2021 de la Rubik Hub?

Aș vrea să cred că 2021 nu ne mai aduce surprize, dar probabil e mai bine să fiu rezervat în a face previziuni!

2021 poate însemna o călătorie antreprenorială completă – de la procesul de autodescoperire, până la prima investiție – sau una parțială, în funcție de programul pe care alegi să-l parcurgi. 

Ca participant, singura investiție pe care trebuie să o faci este cea de timp. Programele pe care la oferim sunt gratuite, însă criteriile de selecție pe care le-am setat ne ajută să descoperim persoane dedicate și motivate, care au ales să parcurgă un program Rubik Hub din convingere și din dorința de a se dezvolta și care își doresc să construiască un startup de succes global.

Rubikigai – este un program de explorare interioară, ce te ajută să-ți identifici pasiunile autentice, fie că te numeri printre cei care iau în considerare antreprenoriatul drept opțiune de carieră sau nu. Îți oferă o serie de instrumente concrete pentru a-ți descoperi misiunea personală și a-ți direcționa acțiunile în atingerea ei.

RubikEDU – pentru viitori antreprenori – creează contextul potrivit ca tu să-ți antrenezi mentalitatea și abilitățile și să faci primul pas asumat către startup-ul tău. Este un mix de resurse, instrumente și mentorat pe probleme specifice, cu ajutorul cărora vei învăța să cauți și să acționezi ca un viitor antreprenor.

RubikGarage – un program de pre-accelerare special conceput pentru startup-urile aflate în faza incipientă de dezvoltare sau pentru cele care au deja un MVP. Este un program personalizat pentru fiecare startup în parte, cu o durată de 3 luni, care are ca scop principal accelerarea creșterii echipelor înscrise, cu ajutorul profesioniștilor din comunitatea Rubik Hub.

RoStartup – strategia cu un orizont de cinci ani de sustinere a inovării prin intermediul startup-urilor, care antrenează toți membrii cvadruplului helix (mediu academic, societatea civilă, mediul politic și mediul privat), care are definite activități complementare pentru toți reprezentanții celor 4 categorii și care se mulează perfect pe nevoile reale ale mediului antreprenorial național.

The Community Map – un instrument util și folositor pentru identificarea și/sau promovarea evenimentelor de startup din ecosistemul antreprenorial românesc.

Rubik Hub este o comunitate de startup deschisă mereu pentru noi colaborări. Ce mesaj vrei să le transmiți celor care doresc să se alăture?

Cei care se alătură comunității Rubik Hub înțeleg foarte bine conceptul de #GiveBeforeYouGet. 

Acest motto poate fi privit din perspectiva celui care alege antreprenoriatul ca interes profesional și care înțelege că pentru a construi un startup de succes este nevoie de multă dedicare și pasiune, dar și de putere pentru a îmbrățișa succesele și eșecurile. 

Din perspectiva unui mentor te alături pentru că ai ajuns în acel punct al vieții în care ești dispus și fericit să-i ajuți și pe alții, împărtășind din propria experiență sau expertiză.

Am încheiat parteneriate cu multe organizații din țară sau străinătate – acceleratoare, incubatoare, universități – care ne-au susținut în dezvoltarea și implementarea activităților propuse. De asemenea, colaborăm cu diverse companii medii sau mari, care ne sprijină în procesul de atragerea de noi mentori sau financiar, pentru a da un boost programelor sau direct startup-urilor din comunitatea noastră.

În concluzie, oricine ai fi tu, cel care vrei sa pui următorul la dezvoltarea ecosistemului antreprenorial din România, voluntar, antreprenor, visator, mentor, investitor, sponsor, accelerator, vino aici (hello@rubikhub.ro) și construim în continuare impreuna!