FacebookTwitterLinkedIn

Cum ai descrie personalitatea colecției Portugieser?
Noua colecție Portugieser constituie o reinterpretare contemporană a unuia dintre reperele noastre cele mai importante. Colecția aparține tradiției IWC de mai bine de 80 de ani, fiind una dintre cele mai reprezentative pentru noi. Când te afli în fața provocării de a actualiza o astfel de colecție de referință, trebuie să te apleci cu respect asupra istoriei ei, încercând, totodată, să aduci ceva nou. Scopul nostru este să creăm o punte între trecut și viitor, să ne surprindem clienții cu lucruri noi, asigurându-ne, în același timp, că ei vor recunoaște colecția drept ceea ce este: IWC Portugieser. Am realizat acest lucru lansând noi modele precum Portugieser Automatic 40, Portugieser Perpetual Calendar 42 sau cea de-a treia generație Portugieser Yacht Club, asigurând un aspect general comun, fidel moștenirii nautice a acestei familii de ceasuri. Combinând estetica pură și perenă a modelului de origine cu detalii și coduri cromatice inspirate de lumea modernă a iahtingului, noua colecție are un aer extrem de coerent și de contemporan.

De-a lungul ultimelor decade, am văzut multe modele IWC Portugieser extrem de rafinate: un Minute Repeater în anii ’90, apoi modelul Perpetual Calendar din 2003, Sidérale Scafusia în 2011, Annual Calendar în 2015 și, cu doi ani în urmă, ceasul aniversar Portugieser Constant-Force Tourbillon. Care dintre acestea a constituit proiectul cel mai provocator?
De la lansarea lui Portugieser Minute Repeater, colecția a integrat aproape toate marile complicații orologere și a contribuit la depășirea granițelor în acest domeniu. Portugieser Grande Complication, unul dintre cele mai sofisticate modele, constă din 659 de piese și pune laolaltă repetiția la minut, calendarul perpetuu și cronograful. Probabil însă că cel mai complicat ceas construit vreodată la Schaffhausen este Portugieser Sidérale Scafusia. Cadranul, păstrând stilul clasic al colecției, include un tourbillon cu forță constantă, afișajul rezervei de mers de 96 de ore și timpul astral care, printre altele, e cerut pentru a regăsi poziția unei anumite stele în fiecare noapte. Reversul constituie un modul astronomic realmente fabulos, elaborat pe baza multor calcule pentru a reprezenta fidel dorințele posesorului. Luându-se în considerare un loc prestabilit, discul astral nocturn, care se rotește, înfățișează mai mult de 500 de stele și constelații cu o incredibilă detaliere și precizie. Realizarea acestui ceas a fost extrem de complicată, necesitând mai bine de zece ani.

Pentru că am vorbit despre modelele din anii ’90 și de după 2000, aș vrea să știu ce crezi tu despre utilizarea aurului galben în realizarea carcaselor. Va reveni această culoare clasică în colecția Portugieser?
La alegerea materialului pentru carcasă, noi încercăm întotdeauna să găsim varianta care reflectă cel mai bine personalitatea modelului. În același timp, materialul trebuie să se integreze în întreaga colecție și să reflecte întregul univers IWC și valorile brandului. Aurul 5N nu doar că are o frumusețe perenă, dar în același timp pledează pentru un stil mai discret, care reflectă foarte bine valorile brandului nostru. Mulți dintre clienții noștri caută o interpretare neostentativă a luxului, iar aurul 5N este acela care li potrivește.

Kurt Klaus

Anul trecut, legendarul maestru orologer Kurt Klaus a jucat într-un clip publicitar foarte inspirat și amuzant promovând modelul Portugieser Perpetual Calendar, mesajul țintind către clienții din generațiile foarte tinere. Îi vezi pe aceștia devenind mai interesați de orologeria de înaltă clasă?
Absolut. Ei știu foarte bine care sunt diferențele între un gadget electronic și un ceas mecanic, cu valoarea sa intrinsecă. Eu cred că dorința de a avea un produs frumos manufacturat transcende generațiile. Decizia de a cumpăra un ceas mecanic este dictată de pasiune și emoție, nefiind condiționată de apartenența la o anumită grupă de vârstă. Generațiile mai tinere sunt mai dinamice și tocmai de aceea se abțin de la a investi în bunuri mari – în mașini, mobilier sau proprietăți. Totuși, acordă o mare atenție obiectelor personale de care se înconjoară. În era noastră alertă, digitală, multe dintre produse au o durată de viață limitată și trebuie înlocuite la intervale de timp foarte scurte. Îndeosebi generațiile mai tinere se arată interesate de subiecte precum durata de viață, rezistența și sustenabilitatea obiectelor. Mulți dintre tineri se îndreaptă spre ceasurile mecanice pentru că sunt produse trainice, care le vor aduce bucurie de-a lungul deceniilor. Cumperi un ceas o dată și el te va însoți pe tot parcursul vieții, putând chiar să-l lași moștenire generației următoare. Ce îi deosebește pe cei din Generația Y este comunicarea. IWC a fost un pionier în industria de lux în privința integrării platformelor social media și a comerțului electronic. Clipul cu Kurt Klaus pe care l-ai menționat este un exemplu privitor la felul în care abordăm noi acest grup de vârstă prin intermediul platformelor social media.

De cât timp a fost nevoie pentru dezvoltarea unei game atât de complexe de modele cum este colecția Portugieser 2020?
Noua noastră colecție Portugieser constă în mai mult de 30 de referințe, începând de la Portugieser Automatic 40, Portugieser Perpetual Calendar 42 sau Portugieser Yacht Club Chronograph la ultrasofisticatul Portugieser Tourbillon Rétrograde Chronograph. Fiecare dintre ele este rezultatul unui proces complex de dezvoltare ce implică experți din mai multe departamente. Ca să-ți faci o idee: în vreme ce inginerii noștri care se ocupă de mecanisme au integrat modulul calendarului perpetuu în calibrul 82000, manufacturat de noi, echipa de creație lucra în paralel pentru a-i contura un design care să-l individualizeze pe Portugieser Perpetual Calendar 42 în raport cu versiunea cu diametrul de 44 mm. Acum lucrăm la designul produselor care vor ajunge pe piață peste doi sau trei ani. Dezvoltarea noii colecții Portugieser a fost complexă, durând câțiva ani, fără a pune la socoteală procesul de creare a mecanismelor, mult mai îndelungat.

Socotind după reacțiile stârnite printre prietenii mei, versiunile Portugieser Chronograph cu cadran albastru, verde și roșu intens par să fie foarte apreciate și de bărbați, și de femei. Cum îți explici interesul din ce în ce mai crescut al doamnelor pentru ceasurile mai mari, mai robuste, mai masculine?
E important de subliniat că IWC a realizat ceasuri de damă încă de prin 1870. Calibrul unui ceas feminin de buzunar a fost utilizat pentru crearea primului ceas de mână produs la Schaffhausen. Ceasurile de damă au ocupat și ocupă un rol esențial în portofoliul nostru. Modelele Portofino au fost mereu apreciate și de bărbați, și de femei mulțumită varietății dimensiunilor și stilului lor. E interesant că Portugieser Chronograph, pe care noi l-am lansat în 1998, a atras mereu și atenția femeilor, în ciuda carcasei cu diametru apreciabil, de
41,5 mm. Gustul e o chestiune personală. În vreme ce unele doamne preferă ceasurile mici și elegante, cum este noul nostru Portofino Automatic 34, altele vor fi atrase de Portugieser Automatic 40 sau de Portugieser Chronograph.