FacebookTwitterLinkedIn

Este 1 februarie și diminețile par că încep altfel pentru Mihaela Mitroi. „Nu-i așa că nu m-ai recunoscut așa, cu părul creț și îmbrăcată cu pantalonii de piele? Știi, așa este părul meu natural, creț”, glumește Mihaela Mitroi, unul dintre cei mai experimentați consultanți de pe piața românească, prima femeie care, în 2004, a ajuns partener la o companie dintr-un Big 4 prezent în România.

De altfel, ea încheie acum o perioadă de 22 de ani în care a lucrat pentru PricewaterhouseCoopers (PwC), ultimii cinci găsind-o în poziția de Leader al Serviciilor de Consultanţă Fiscală şi Juridică pentru România şi Europa de Sud-Est (Moldova, Bulgaria, Macedonia, Serbia, Muntenegru, Albania, Bosnia-Herțegovina, Kosovo, Croaţia şi Slovenia) din cadrul PwC.

“Anul trecut, în primăvară, poziția regională pe care o aveam a dispărut din noua structură organizațională a PwC, care acordă o importanță mai mare fiecărei filiale locale. Eu am căutat tot timpul provocări și oportunități de dezvoltare, așa că îți dai seama că în acest context, decizia de a pleca din PwC a venit natural”, afirmă cea care își începea cariera în cadrul consultanței fiscale în 1997, când biroul din România PwC, unul dintre liderii globali în consultanță fiscală, avea mai puțin de zece angajați.

Privind în urmă, ceea ce mă bucură este că am reușit să mă reinventez permanent, că nu am rămas blocată. A fost foarte important să schimb și mentalitatea celor cu care lucram. Îmi aduc aminte cum am insistat ani de zile să pun bazele consultanței fiscale și am muncit enorm pentru asta, dar am considerat că fac ceva esențial pentru societatea noastră, pentru că este vorba despre o profesie foarte interesantă și importantă în care, dacă nu înveți permanent, devii foarte repede blazat”, spune Mihaela Mitroi, în timp ce soarbe din ceașca de ceai verde.

Specializată în consultanță fiscală, Mihaela Mitroi a fost implicată în proiecte complexe, de la restructurări, due-diligence-uri și privatizări până la optimizări fiscale la nivel internațional, dar a oferit și consultanță pentru persoanele fizice. Datorită implicării în proiecte trans-naționale a devenit un bun cunoscător al legislației din Uniunea Europeană, fiind și membru al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Camerei Consultanţilor Fiscali și vicepreședintele Confederației Fiscale Europene. Și-a completat studiile cu specializări conexe – în 2014, a finalizat programul Harvard Business School YPO-WPO Presidents, Leading with Purpose Programme INSEAD, la care a adăugat și cursuri de coaching, fidelă ideii de învățare permanentă.

După 22 de ani de PwC, timp în care a trecut prin toate perioadele tranziției românești către modelul economic și societal din prezent, Mihaela Mitroi afirmă că a venit momentul pentru o pauză.

“Cel puțin câteva luni, mă voi ține departe de orice discuții. Îmi place opera, îmi place baletul, dar în ultimii ani nu prea am mai apucat să ajung. Am nevoie de o perioadă în care să mă gândesc bine la ceea ce urmează. Vorbim în câteva luni.”

Este aproape ora 9.30 și în programul Mihaelei Mitroi figurează o altă întâlnire. Spre deosebire de anii de corporație, nu e vorba despre vreun client, ci despre nutriționist. A început viața de după corporație.