FacebookTwitterLinkedIn

Oradea este, după București, cel de-al doilea oraș din țară în ceea ce privește proiectele de logistică și transport. Potrivit Alinei Silaghi, Directorul General al Agenției de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), mai sunt terenuri disponibile pentru noi depozite logistice, iar poziționarea orașului, la granița cu Ungaria, este unul dintre principalele sale atuuri. 

În prezent, în județul Bihor funcționează sub administrarea ADLO șase parcuri industriale, iar al șaptelea este în lucru. Valoarea totală a investițiilor atrase în parcurile industriale pe anul 2021 este de 29,8 milioane de euro, iar din 2008 și până în prezent au fost atrase investiții care însumează peste 425 milioane de euro. În aceste parcuri industriale activează de 115 companii rezidente, care împreună angajează 9.500 de persoane, dintre care 7.000 doar în Eurobusines I. 

Rata șomajului în Oradea este sub 1%, explică Alina Silaghi. În plus, pentru a atrage forța de muncă din zonă, s-a început construirea unor blocuri de locuințe de serviciu, primul cu finalizare în acest an. Acestea vor fi închiriate firmelor din interiorul parcurilor industriale. În plus, în Parcul Industrial Eurobusiness 1, s-a construit și o grădiniță de stat, iar în prezent există un proiect pentru construirea unei săli de fitness. 

Dintre proiectele în derulare ale ADLO se află Parcul Științific și Tehnologic Bihor; incubatorul de afaceri – CRESC, un proiect în curs de implementare care vizează un centru dedicat startup-urilor din domenii creative; precum și Terminalul CTPark Cargo Oradea, proiect dezvoltat de investitorul CTP, care va fi pus în funcțiune din toamna anului acesta. 

Mare parte din firmele aflate în cadrul parcurilor industriale aflate sub tutela ADLO au activități industriale de producție. Printre ele se numără Celestica, o companie producătoare de componente pentru echipamente electronice, unde lucrează 3.000 de angajați, Sogefi Group (componente pentru industria automotive), Purem Oradea (piese și accesorii pentru autovehicule), Faist Mekatronic (turnătorie de aluminiu), Congips (producător local de polistiren), Terra Nova (proteze medicale), Shinheung Electronics (firmă coreeană producătoare de componente electronice) și multe altele. 

“Sumele colectate de autoritățile locale de la aceste companii vin din impozitele pe salarii, taxe, vânzare de terenuri și plata taxelor de autorizații. Redevența pe care o plătesc pentru teren rămâne la ADLO, iar acești bani se întorc în investiții”, a precizat Silaghi.

Cel mai recent contract semnat de ADLO este în valoare de 6,7 milioane de euro, cu compania locală Trei Brutari. ADLO a atribuit o parcelă de 8.760 mp în parcul Eurobusiness I, unde se va realiza o unitate de producție a produselor de patisserie de aproximativ 4.200 mp.