FacebookTwitterLinkedIn

Magnatul american Warren Buffett le-a oferit sâmbătă investitorilor de la Berkshire Hathaway, companie al cărui CEO și președinte este, detalii despre cum a cheltuit peste 50 de miliarde de dolari la începutul acestui an. Omul de afaceri i-a asigurat că Berkshire Hathaway va rezista mult timp după dispariția sa, informează Associated Press.

Zeci de mii de investitori au participat în Omaha, la întâlnirea anuală cu miliardarul de 91 de ani și cu vicepreședinții Berkshire. Raportul privind veniturile arată că numerarul companiei s-a redus la 106 miliarde de dolari în primul trimestru, de la 147 de miliarde de dolari la începutul anului, deoarece Buffett a investit 51 de miliarde de dolari în acțiuni și a răscumpărat 3,2 miliarde de dolari din propriile sale acțiuni.

Buffett le-a spus acţionarilor că, imediat după scrisoarea sa anuală din 26 februarie, în care menționa că întâmpină dificultăți în a face achiziții la preţuri atractive, Berkshire a cheltuit peste 40 de miliarde de dolari pe acţiuni.

Buffett nu a dezvăluit tot ce a cumpărat, dar a menționat câteva elemente importante, inclusiv creșterea participației Berkshire în gigantul petrolier Chevron la 26 de miliarde de dolari, în creștere de la 4,5 miliarde de dolari la începutul anului, aceasta devenind una dintre cele mai mari patru investiții ale conglomeratului. 

De asemenea, Berkshire a cheltuit miliarde cumpărând până la 14% din acțiunile Occidental Petroleum în prima jumătate a lunii martie, și și-a crescut investiția, deja masivă, în acțiunile Apple.

Chiar înaintea întâlnirii din Omaha, era clar că Buffett era pus pe investit, pentru că a agreat achiziția conglomeratului de asigurări Alleghany, pentru 11,6 miliarde de dolari, și a făcut o altă investiție de mai multe miliarde de dolari în HP Inc. Buffett a spus sâmbătă că a cumpărat și trei pachete de acțiuni la companii germane, dar nu a menționat numele lor.

Buffett a spus că Berkshire a reușit să profite de faptul că Wall Street este în mare parte condus ca un „salon de jocuri de noroc”, unde multă lume speculează nebunește pe acțiuni.

El a mai dezvăluit sâmbătă faptul că a mizat masiv pe achiziția planificată de către Microsoft a Activision Blizzard și a spus că a mărit această participație la aproximativ 9,5% din companie – sau aproximativ 74 de milioane de acțiuni.

Atât Buffett, cât și partenerul său de investiții, Charlie Munger, și-au reiterat criticile anterioare la adresa criptomonedelor precum bitcoin, deoarece „nu produc nimic”. Munger a spus că criptomonedele sunt „niște prostii, pentru că probabil că vor ajunge la zero” și „diabolice, pentru că subminează Rezerva Federală”. În plus, a spus că îi fac pe liderii americani să pară „proști”, pentru că nu le interzic așa cum a făcut China.

Ca răspuns la îngrijorările legate de inflația ridicată, Buffett le-a spus investitorilor că cel mai bun lucru pe care l-ar putea face este să investească în ei înșiși, astfel încât cineva va dori întotdeauna să-i plătească pentru serviciile lor, indiferent de valoarea dolarului. El a spus că toate companiile din Berkshire plătesc prețuri extraordinar de mai mari pentru materii prime și produse, dar că ar fi trebuit să se aștepte la inflație, după toți banii pe care guvernul i-a oferit în timpul pandemiei.