FacebookTwitterLinkedIn

În primul trimestru al anului s-au închiriat peste 300.000 mp de spații logistice și industriale, cu 50% mai mult comparativ cu perioada similiară a anului trecut, potrivit unei analize a companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, care se așteaptă la un nou an record din punctul de vedere al cererii. 

Astfel, peste 85% din tranzacțiile semnate în perioada ianuarie-martie 2022 au fost pentru spații noi și doar 15% au reprezentat reînnoirea contractelor existente. Cei mai activi chiriași au fost companiile de retail și ecommerce, cu 35% din totalul spațiilor închiriate, urmate de cele de logistică și distribuție cu 15% din total, și automotive cu 10% din suprafața contractată.

De data aceasta, cererea nu s-a mai concentrat majoritar în jurul Bucureștiului, care în mod tradițional atrăgea peste 50% din volumul tranzacționat. Astfel, 35% din cerere a fost pentru București, 29% din suprafața închiriată fiind în proiecte din Ploiești, 8,3% din Slatina și 8% din Arad.

În primul trimestru au crescut semnificativ și suprafețele noi, livrate pe piață: 180.000 mp față de doar 30.000 mp finalizați în perioada similară a anului trecut, spun analiștii de la Cushman & Wakefield Echinox. 

CTP, WDP și Globalworth-Global Vision au livrat cele mai importante proiecte în intervalul analizat, în București, Călan (județul Hunedoara) și Constanța. Rata de neocupare a fost de 4,7% în București și de 3,8% la nivel național.

Andrei Brînzea, Partner Land & Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox: „Piața industrială și logistică traversează cea mai bună perioadă din istorie în ciuda contextului economic, social și geopolitic complicat. Interesul pentru astfel de spații este dovedit și de faptul că proiectele în construcție sunt deja preînchiriate în proporție de peste 50%.”

Peste 500.000 mp de spații sunt în construcție în prezent, în proiecte amplasate în diverse orașe din țară. Cca 50% dintre proiectele viitoare sunt în jurul capitalei, în timp ce Timișoara, Brașov, Arad și Sibiu vor beneficia de asemenea de spații noi semnificative.