FacebookTwitterLinkedIn

Sedentarismul este o problemă majoră, al cărui impact negativ asupra sănătății noastre nu poate fi negat sau ignorat. Tocmai de aceea se vorbește atât de mult despre importanța mișcării fizice. Mulți dintre noi ne petrecem însă cel puțin 8 ore pe zi stând la birou, uitând să ne mai ridicăm, și șansele de a ne transforma în persoane sedentare sunt mari. În acest articol îți vom spune cum poți evita acest lucru.

De ce este sedentarismul atât de periculos 

Studiile[2] au arătat că stilul de viață sedentar ne poate afectat atât sănătatea fizică, cât și pe cea psihică. Printre altele, acesta este considerat un factor de risc pentru: 

  • Obezitate; 
  • Boli cardiovasculare; 
  • Diabet; 
  • Anumite timpuri de cancer, inclusiv cel endometrial, colorectal, ovarian și de prostată; 
  • Osteoporoză; 
  • Depresie. 

Șansele de a avea un stil de viață sedentar sunt mai mari atunci când îți petreci mare parte a zilei stând pe scaun pentru a-ți îndeplini sarcinile de lucru.[3] În timp, efectele asupra sănătății tale vor deveni evidente și pot apărea afecțiuni precum cele enumerate mai sus sau alte probleme asociate cu munca la birou. De exemplu, dacă își petreci ore în șir lucrând la calculator și simți durere, amorțeală sau furnicături la nivelul degetelor, este posibil să suferi de sindromul de tunelul carpian.[5]

Cum poți evita sedentarismul la locul de muncă  

Faptul că lucrezi la birou nu înseamnă cu nu poți face nimic pentru a evita să ai un stil de viață sedentar. Iată câteva recomandări de care ar trebui să ții cont: 

  1. Lasă mașina acasă

Dacă este posibil, încearcă să mergi pe jos până la birou sau folosește bicicleta. În acest fel, te vei asigura că faci mișcare chiar înainte de a începe programul de lucru. Poți începe prin a face asta doar o dată pe săptămână, de exemplu. Nu doar că vei economisi banii pe care i-ai fi cheltuit pe combustibil, dar scapi și de traficul aglomerat.[1]

  1. Ia pauze și ridică-te  

Ești ușor să uiți de trecerea timpului atunci când ești prins cu diverse sarcini, dar este important să faci pauze din când în când. La intervale de 30 de minute, oprește-te din ce faci, ridică-te și mișcă-te puțin.[4] Setează-ți o alarmă, dacă este necesar, pentru a-ți reaminti că este timpul să iei o pauză.

  1. Folosește un birou cu înălțime reglabilă 

Dacă poți, încearcă să folosești un birou care să-ți permită să lucrezi stând în picioare. În felul acesta, nu vei mai sta toată ziua pe scaun și te vei mișca mai mult.[4]

  1.  Evită liftul 

Poate că este mai ușor să folosești liftul, dar nu este și mai sănătos. Urcă și coboară scările ori de câte ori ai ocazia. Este un exercițiu bun, ce te va ajuta să arzi calorii și să-ți îmbunătățești tonusul muscular.[1]

  1. Mișcă-te cât mai mult

Încearcă să te miști cât mai mult în timpul zilei. Vorbești la telefon sau citești un document? Fă-o stând în picioare și mergând prin birou. Trebuie să-i transmiți un mesaj unui coleg? În loc să-i trimiți un e-mail, mergi până la biroul lui. Chiar și atunci când stai pe scaun, încearcă să îți schimbi poziția cât mai des. Rearanjează-ți spațiul de lucru astfel încât să fii nevoit să te întinzi sau să te ridici pentru a ajunge la obiectele de care ai nevoie.[1]

  1. Nu-ți petrece pauza de prânz stând la birou 

Renunță la obiceiul prost de a mânca la birou, în timp ce lucrezi, și profită de pauza de prânz pentru a face o plimbare în aer liber, pe jos sau cu bicicleta. Poți chiar să mergi 30 de minute la sală.[1]

Atunci când îți petreci ore în șir stând jos, este important să profiți de fiecare ocazie pentru a face mișcare. Chiar și lucruri simple, precum pauzele scurte ori folosirea scărilor în locul liftului, pot avea un impact pozitiv asupra sănătății tale. 

Bibliografie: 

  1. Nichols, Hannah. “How to Stay Active in the Workplace.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 29 Mar. 2018, www.medicalnewstoday.com/articles/321375. Accessed 15 Apr. 2022.
  2. Park, Jung Ha, et al. “Sedentary Lifestyle: Overview of Updated Evidence of Potential Health Risks.” Korean Journal of Family Medicine, vol. 41, no. 6, 20 Nov. 2020, pp. 365–373, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7700832/, 10.4082/kjfm.20.0165. Accessed 15 Apr. 2022.
  3. Parry, Sharon, and Leon Straker. “The Contribution of Office Work to Sedentary Behaviour Associated Risk.” BMC Public Health, vol. 13, no. 1, 4 Apr. 2013, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3651291/, 10.1186/1471-2458-13-296. Accessed 15 Apr. 2022.
  4. “Sitting Risks: How Harmful Is Too Much Sitting?” Mayo Clinic, 2020, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/sitting/faq-20058005. Accessed 15 Apr. 2022.
  5. “Carpal Tunnel Syndrome.” Healthline, Healthline Media, 2 Nov. 2015, www.healthline.com/health/carpal-tunnel-syndrome. Accessed 15 Apr. 2022.