FacebookTwitterLinkedIn

Silicon Valley Bank ( SVB ) a fost a 16-a bancă ca mărime din Statele Unite, dar a avut nevoie doar de 44 de ore să se prăbușească. Din perspectiva industriei IT era o bancă importantă, deoarece acolo își aveau depozitele o mulțime de startup-uri care vor avea probleme de lichiditate în curând.

Și la americani nu e ca la noi „Lasă Dorele că plătim salariul pe martie în mai, mergi la IKEA până atunci că au crenwurști ieftini!”. Nu ai plătit, o încurci, astfel încat, dacă ajung în situația asta, vor face concedieri. 

Cei de la Y Combinator, un startup accelerator celebru, se plângeau că pot să fie până la un milion de concedieri, ceea ce nu știu cât de real este totuși. Dar aparent or să fie destule, oricum, unda de șoc va trece prin multe companii și Ycombinator a lansat deja o petiție către autorități pentru a atrage atenția asupra problemei.

Revenind la cauzele prăbușirii SVB, sunt uluitor de simple și fix de asta e posibil să le mai vedem oriunde în lume. Și da, chiar și la noi. În 2021 au avut o creștere foarte mare la depozite, ajungând la 124 de miliarde de dolari, conform Bloomberg. Era încă pandemie, ploua cu bani și se tipăreau în disperare, iar investițiile în tehnologie erau pe val.

Atunci a aparut problema investirii respectivei sume de bani, că nu puteau să îi țină în bancă la nesfarșit. Acum doi ani toată lumea financiară jura că dobânzile nu vor crește niciodată, iar Banca Centrală Americană, FED, dăduse asigurări că nu va ridica dobânda peste 2%, DACĂ nu apare inflația. 

Deci, repet, dobanzi joase dacă nu apare inflația, da? Dar cei de la SVB au ales să parieze contra inflației deși erau date publice despre tipărirea a 13 trilioane de dolari, în 2021, conform NASDAQ. Era destul de logic că excesul de lichiditate va diminua valoarea USD și va genera inflație.

În concluzie, SVB a investit 80 de miliarde de dolari în obligatiuni pe 10 ani, cu o dobânda de 1,56%. Ca să înțelegeți câtă încredere au avut că dobânzile vor ramâne jos și economia stabilă, post-covid, o să vă plictisesc două minute cu niște detalii economice. Puteți trece peste parte în italics, direct la concluzie.

Obligațiunile în care SVB au investit 80 de miliarde de dolari se numesc Mortgage-backed securities(MBS). MBS sunt instrumente financiare create prin gruparea unui numar mare de împrumuturi ipotecare individuale și vânzarea de acțiuni din fondul rezultat către investitori.

Mortgage-backed securities sunt instrumente financiare create prin gruparea unui număr mare de împrumuturi ipotecare individuale și vânzarea de acțiuni din fondul rezultat către investitori.

Adică se bazează pe plățile lunare făcute de proprietarii de case care își achită împrumuturile ipotecare, practic. Plațile sunt colectate de la proprietarii de case de către un serviciu de imprumut și apoi distribuite către investitori.

V-am plictisit cu toate asta, ca să înțelegeți și că MBS au fost o componentă importanta a crizei financiare din 2008. Deoarece multe împrumuturi ipotecare individuale din fondurile MBS esueaza în perioadele economice slabe, ducând la pierderi semnificative pentru investitori. Lumea nu mai are bani sa isi plateasca ratele la case, practic.

Deci nu doar au pariat pe dobanzi joase, ci si pe o economie stabila dupa criza COVIDCeea ce spune foarte multe.

Cum in prezent, dobanda la dolar a tot crescut, ajungand in februarie 2023 la 4.75%, obligatiunile respective au inceput sa intre pe pierdere si in concluzie SVB avea 15 miliarde pe minus la sfarsit de 2022. Nici asta nu a deranjat pe nimeni, la acea vreme.

Abia saptamana trecuta, cand SVB incercat sa vanda din portofoliu in schimbul a $2.25 de miliarde, s-a prins lumea ca e ceva in neregula iar agentia Moody’s le-a scazut ratingul miercuri. Apoi a urmat panica si joi clientii s-au repezit sa scoata $42 de miliatde de dolari de la ei. La sfarsitul zilei erau pe minus cu $958 de milioane. Vineri, banca a fost inchisa de California Department of Financial Protection si cei de la Federal Deposit Insurance Corporation ( FDIC) au fost nominalizati sa se ocupe de situatie. 

FDIC, care asigura depozitele deponentilor, pana la suma de $250.000, nu or sa ajute foarte mult, pentru ca peste 97% din depozite depasesc respectiva valoare. Inca se cauta solutii pentru SVB, dar viitorul nu arata foarte optimist.

Interesant de mentionat este si faptul ca CEO-ul lor a vândut in ultimile doua saptamani actiuni in valoare de 3,6 milioane de dolari, pentru zilele negre ce vor urma. Un om prevazator.

Din punct de vedere macro-economic, vestile bune nu vor veni prea curand, pentru ca Banca Centrala Americana ( FED) va continua cel mai probabil sa ridice ratele dobanzilor, pe masura ce inflatia continua sa ramana ridicata. Asta poate duce la alte pierderi din investitiile diverselor institutii si la un nou lant de falimente.

Nici piata crypto nu este ferita de aceste probleme, deoarece in spatele asa numitelor monede stabile (cele care sunt mereu la paritate cu dolarul) sunt bani tinuti in banci. Iar compania care detine cea mai cunoscuta astfel de moneda, USDC, avea depozitati 3,3 miliarde de dolari la SVB. USDC incepuse chiar sa scada in valoare vineri, pana cand firma mama a dat asigurari ca pot acoperi pierderea.

In functie de numarul de concedieri din startup-urile care isi tineau banii la SVB, pot aparea consecinte nedorite si in industria IT. Multe dintre acestea se bazeaza pe diverse agentii de programatori pentru dezvoltarea de produse. Iar asta poate duce la ramificatii nebanuite in toate colturile lumii, deoarece multe proiecte or sa fie oprite sau chiar anulate din lipsa de fonduri. 

Acest lucru poate afecta inclusiv firmele romanesti din industria IT, unde multi programatori lucreaza pentru astfel de startupuri din afara tarii. La momentul actual implicatiile sunt inca neclare, dar lantul consecintelor falimentului SBV poate merge in multe directii.

Iar lumea financiara se asteapta sa mai vada astfel de incidente. In bula banilor ieftini cu dobazni mici, care s-a incheiat in 2022, s-a investit in tot ce putea aduce un profit cat de mic, din cauza excesului de lichiditate de pe piata. Cu dobanzile in crestere acum, multe dintre acele investiti vor ajunge pe pierdere, exact cum a patit si Silicone Valley Bank.

Este posibil sa ne aflam abia la inceputul unei perioade negre pentru economia mondiala, iar acesta sa fie doar primul pas, cum a fost falimentul Lehman Brothers in 2008.