Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

Nouă ani de la începerea oficială a crizei financiare: falimentul Lehman Brothers

Pe 15 septembrie 2008, Lehman Brothers a devenit cel mai mare faliment din istoria Statelor Unite ale Americii, ceea ce a marcat debutul oficial al crizei financiare care măcina sistemul financiar american, sub presiunea creditelor subprime.
 aboneaza-te
Lehman_Brothers

Cu active în valoare de 639 miliarde de dolari și datorii în valoare de 619 miliarde de dolari, falimentul Lehman Brothers a fost cel mai mare din istorie. Valoarea activelor sale le depășea cu mult pe cele ale WorldCom și Enron, în momentul în care și-au declarat falimentul. Lehman Brothers era cea de-a patra cea mai mare bancă de investiții din SUA în momentul prăbușirii sale, cu 25.000 de angajați, la nivel global.

Falimentul Lehman Brothers reprezentat cea mai importantă victimă a crizei financiare induse de ipotecile subprime din SUA. Prăbușirea acesteia a intensificat considerabil criza din 2008, contribuind la erodarea cu aproape zece miliarde de dolari a capitalizării piețelor globale de acțiuni, în luna octombrie 2008, cel mai mare declin lunar înregistrat, până atunci.

Înființată în 1850, de frații Lehman – Henry, Emanuel și Mayer, în Montgomery (statul Alabama, din Statele Unite ale Americii), emigranți de origine germană, aceasta era inițial o bancă ce finanța comerțul cu bumbac pentru plantațiile în și din jurul Montgomery. De-abia, în 1887, firma a devenit membră a New York Stock Exchange, transformându-se în bancă comercială.

Criza creditelor subprime a izbucnit în august 2007, odată cu falimentul a două fonduri speculative ale Bear Stearns. Ulterior, în martie 2008, Bear Stearns a fost preluat, tacit și în totalitate, de JPMorgan Chase & Co.

PentruLehman Brothers nu s-a mai putut face nimic. Niciun alt competitor nu a avut curajul să-și asume preluarea unui asemenea risc. Acțiunile Lehman Brothers au scăzut cu 48% între februarie 2007, pornind de la o capitalizare de piață de 60 de miliarde de dolari, și martie 2008. Din acel moment, situația băncii a continuat să se degradeze rapid, ducând la falimentul anunțat pe 15 septembrie 2008.

Falimentul acesteia a accelerat puternic criza economică financiară. Pentru a preveni un declin și mai mare la piețelor financiare, în aceeași zi, Bank of America a preluat de urgență Merrill Lynch, un alt colos al industriei.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii