FacebookTwitterLinkedIn

La începuturile mele ca antreprenor la Forbes, am participat la o conferință de presă susținută de Mihaela Mitroi. Pe fiscalitate, evident. Anticipam o oră-două de plictiseală și de explicații lungi și seci și deja mă gândeam cum să plec mai devreme. A fost, probabil, cea mai mare surpriză din viața mea de jurnalist – un monolog spumos, amuzant, informativ, care mi-a captat toată atenția și care m-a ținut „în priză” pe toată durata conferinței.

Am închis cumva cercul anul acesta, în aprilie, când Mihaela a fost invitata Forbes România la o ediție Forbes Power Breakfast, unde, la fel, tema era fiscalitatea, dar discuția a fost despre viață, istorie, politică, oameni, călătorii, tendințe. Într-un cuvânt, fascinant. Dovadă și reacția publicului, care și-ar fi dorit un seminar cu Mihaela în fiecare săptămână.

Invit astfel cititorii Forbes Life să o descopere, la rândul lor, pe Mihaela Mitroi, așa cum este ea: mamă, călătoare, cronicară a vieții, soție, amatoare de plimbări, iubitoare de căței și pisici. Și, da, expertă în consultanță fiscală. Care, în cuvintele ei, se revelează a fi un domeniu absolut fascinant.

Lectură plăcută! (știu sigur că va fi).

Cine este Mihaela Mitroi? Care au fost principalele „borne” din viața ta profesională și personală de până acum?
Înainte de toate, sunt mamă. Un rol inițial dificil, dar extrem de interesant pe măsură ce băiatul meu a crescut. Sunt chiar fericită că a ales să facă altceva în viață. Acel altceva este un domeniu pe care familia mea nu îl cunoscuse. Este muzician. Îmi place întrucât, de fiecare dată când stăm de vorbă, îmi face turul unei lumi diferite. Este încântat de tot ceea ce face, pe de o parte, iar pe de altă parte, fiecare discuție cu el este o explorare în cultura generală. Vorbim deseori, desigur, despre muzică, inclusiv istoria muzicii, subiect pe care nu îl cunosc prea bine. Este extrem de pasionat de ceea ce face, şi cred că are cu cine semăna. Visul lui în muzică este să scrie coloană sonoră pentru cinematografie. Acum are un studio de producție muzicală, Merkaba Studios.

Cât despre viața profesională, pot spune că pe cât de agitată și plină de provocări a fost, pe atât de mult mi-a plăcut și încă îmi mai place. Pot spune cu mâna pe inimă că, dacă ar fi să aleg din nou, știind prin ce am trecut și cum a fost până acum, aș face aceeași alegere. Cred că prima bornă din viața mea profesională a fost postul scos la concurs de Fisc. Era un post de control. Apoi, de aici am plecat la Curtea de Conturi, iar de la Curtea de Conturi, lucrând ca inspector, am ajuns pentru prima dată într-o firmă de consultanță multinațională. Intrarea în lumea consultanței a fost, acum dacă privesc în urmă, un al doilea pas foarte important pentru mine.

De ce consultanță?
La început nu am știut în ce mă bag, dar nu a trecut mult timp să îmi dau seama că îmi place foarte mult ce fac. Ajunsesem de nu mai reușeam să țin evidența timpului petrecut la birou. Pe vremea aceea nu se vorbea despre work-life balance și alte asemenea concepte, pe care, de altfel, acum, le consider foarte sănătoase, dar mai ales importante. Fiscalitatea era un domeniu la început de drum pentru mine și nu doar pentru mine, pentru întreaga ţară.

Ardeam etape, învățam din mers, eram într-o permanentă sesiune, ca la facultate, înainte de examen. Doar că examenul îl dădeam în fiecare zi. Am fost fascinată de acest carusel didactic într-un domeniu atât de rigid și atât de sensibil cum era fiscalitatea la vremea respectivă. Este, fără discuție, din punctul meu de vedere, cea mai frumoasă meserie. Iubesc să mă întâlnesc cu oameni, îmi plac diversitatea și complexitatea problemelor și soluțiilor, este un domeniu extrem de creativ, dar, în același timp, din ce în ce mai reglementat, ceea ce face consultanța fiscală, pur şi simplu, frumoasă. Da, sunt încă în sesiune, întrucât învăț în permanență, frumusețea acestei profesii este că acționează și reacționează la viața noastră de zi cu zi, la schimbările globale.

Ai o experiență de invidiat în acest domeniu, fiind considerată un specialist de top în finanțe și taxe în România și nu numai. Ce planuri de viitor ai?
După mai bine de 25 de ani de consultanță, viitorul meu profesional va rămâne în jurul consultanței fiscale. Am ajutat la dezvoltarea și crearea multor generații de tineri consultanți, mulți dintre ei sunt foarte cunoscuți și trebuie să spun că am și eu partea mea de mândrie aici, asemenea unui dascăl. Pot spune fără modestie că am pus serios umărul la clădirea de la zero a acestei profesii, pe de o parte, iar pe de altă parte am fost constant în avanpostul dezvoltării ei.

Aria mea de expertiză merge mult dincolo de a da sfaturi punctuale pe chestiuni de fiscalitate. Întrucât îmi place să înțeleg toate secretele și dedesubturile unei afaceri, mă regăsesc în ceea ce se numește consultant de afaceri.

Am fost întotdeauna o admiratoare secretă a antreprenoriatului. Am fost întotdeauna fascinată de puterea cu care acești oameni își clădesc visul, energia pe care o pun în planurile lor. Mulți dintre ei au doar un vis la început și vor să-l ducă la bun sfârșit, nu au experiență sau cunoștințe specifice pentru a porni o afacere. Iar în aceste condiții, tot pornesc la drum.

Este adevărat că multă lume, cunoscuți sau prieteni buni, m-a întrebat de ce continui, ce mă face să merg mai departe, considerând că am atins cam tot ce putea atinge cineva din punct de vedere profesional. Ce le răspund, de fiecare dată, este că nu pot să mă opresc, sunt un om foarte dinamic, aşa cum se spune, un om care nu poate sta locului. Îmi plac, întotdeauna mi-au plăcut, provocările și sunt mereu pregătită să o iau de la capăt.

Cum a fost anul 2020 pentru tine? Ce metode ai folosit pentru a te adapta, pe plan profesional și personal?
Pentru mine, anul 2020 a fost unul care mi-a oferit timp mai mult decât speram vreodată și mai mult decât aș fi putut să-mi fac vreodată pentru lucrurile care contează cu adevărat. Timpul l-am folosit pentru a mă pune și pe mine pe primul loc, să mă gândesc la mine. Să mă gândesc la familia mea și la tot ceea ce contează pentru mine.

Am descoperit modalități noi de a ne petrece timpul liber în familie, mai ales în perioada stării de urgență. Dar, mai important, am realizat atunci mai bine ca niciodată, în starea de urgență și pe tot parcursul anului trecut, că, indiferent de ceea ce se întâmplă în jurul nostru, viața merge mai departe și trebuie să meargă mai departe.

Sunt o persoană foarte matinală, iar lucratul de acasă s-a potrivit de minune cu stilul meu. Nu am mai pierdut timp pe drum până la birou. Am putut să lucrez în biroul meu în care mă simt, în același timp, relaxată și concentrată la ceea ce trebuie să fac.

În același timp, pentru că sunt un om foarte sociabil, am simțit lipsa întâlnirilor față în față chiar dacă m-am adaptat foarte repede la interacțiunea video și de la distanță.

Ce crezi că a schimbat și va schimba pandemia în domeniul în care activezi?
Cred că a grăbit, cu cel puțin 10 ani, digitalizarea sistemelor de interacțiune dintre stat și cetățean și, în general, digitalizarea interacțiunii omului de rând cu nevoile acestuia. Cel mai bun exemplu este explozia comerțului on-line. Nu era posibil fără pandemie. Trendurile muncii de acasă – companiile anunță acum flexibilizarea muncii cu program mixt acasă-birou sau orice altă formă, era puțin probabil să se întâmple prea curând fără pandemia prin care am trecut. Și, nu în ultimul rând, munca de oriunde. Noi concepte – nomazii digitali, adică cei care decid să lucreze din altă țară. Mi se pare foarte interesantă această evoluție rapidă a lucrurilor. Mă întrebați despre domeniul în care lucrez, ei bine, freelancing-ul – adică profesiile independente sau liberale – va exploda. Coroborat cu libertatea de a munci de oriunde, fie de acasă, fie din altă țară, oamenii nu vor mai vrea să fie legați de un loc fix.

Dacă veți corobora acest fenomen, care eu cred că va exploda, generat de experiențele prin care oamenii au trecut în perioada pandemică, cu inițiativele referitoare la digitalizare – uitaţi-vă la sumele ce urmează a fi cheltuite la nivel mondial pentru digitalizare –, atunci mă aștept să văd businessul de consultanţă în anii care vor veni cu totul altfel organizat. Modelele existente cred că, încet-încet, vor dispărea. Vom avea tehnologie, ceea ce face ca tipicul consultant să fie înlocuit de specialiști IT. Consultantul va trebui să răspundă problemelor cu mult mai complicate decât ceea ce ar putea rezolva un soft.

Birourile pe care le știm acum vor fi înlocuite de spaţii mult mai prietenoase. Munca va fi de oriunde, întâlnirile la birou probabil numai pentru anumite evenimente. Întâlnirile on-line vor continua, probabil nu la fel de frecvent ca în perioada pandemiei, însă vor rămâne un mijloc extrem de confortabil de comunicare și întâlnire.

Care sunt bucuriile tale? Cum ar arată pentru tine o zi perfectă?
Sunt, atât în viața personală, cât și în cea profesională, o persoană matinală. Sunt mai energică și, dacă stau să mă gândesc, în ultimii câțiva ani, proiectele cele mai importante le-am lucrat exclusiv ziua, în prima parte a zilei.

Fiind o persoană sociabilă, nu îmi place să-mi beau cafeaua, sau ceaiul, depinde de anotimp, singură. Iubesc conversațiile, îmi place să descopăr oameni interesanți. Iubesc animalele, am o echipă întreagă acasă: două pisici, Emma și Levi – British Short Hair, un Bichon Maltez de suflet, Xena, care anul acesta împlinește 16 ani, şi She-She, Yorkshire Terrier, care a venit în familia noastră când m-am întors din China, așa că i-am dat numele Mulțumesc în limba chineză.

Sâmbăta și duminica merg în parc împreună cu soțul meu. Suntem de fiecare dată însoțiți de cățeii noștri. Ne plac foarte mult plimbările lungi, nici nu le simțim, iar lungimea acestora nu este un obiectiv în sine. Suntem foarte încântați de felul acesta de a ne petrece sfârșitul de săptămână.

Pasiunea pentru călătorii a venit tot prin prisma serviciului. La începutul carierei, călătoream atât de mult în interes de serviciu, încât ajunsesem să urăsc plecările. Nu știu unde a fost declicul, pentru că, la un moment dat, am început să apreciez partea nevăzută a călătoriilor de afaceri, pe de o parte, iar pe de altă parte mi-am propus să vizitez acele locuri și ca simplu turist. Și alte locuri, desigur.

Care e locul tău preferat din lume?
Pentru mine, Grecia este ca o a doua casă, așa cum îmi place România, îmi place și Grecia. Am vizitat destul de multe locuri și țări, însă mai sunt multe de văzut. Îmi propun, în anii ce vor veni, să călătoresc în locuri noi, să descopăr locuri noi. Nu vreau să compar locurile pe care le-am vizitat, pentru că fiecare are farmecul lui. Mai mult, de curând am descoperit că fiecare dintre locurile pe care le vizitez nu doar că mă încarcă cu o energie aparte, dar își lasă, într-un fel, amprenta asupra mea. Iar din fiecare dintre aceste locuri îmi place să iau tot ce este mai bun: de la cultură la arta culinară, totul mă fascinează, indiferent unde mă duc.

Care sunt lucrurile pe care îți place să le faci când te afli în Grecia?
Având în vedere că mă simt ca acasă, fac cam aceleași lucruri pe care le fac și acasă.  Plimbările lungi cu cățeii și relaxarea cotidiană. Ce este diferit, evident, este că înot aproape în fiecare zi și mă bucur de o experiență culinară excelentă. Nu departe de casă este un sat pescăresc cu oameni de-ai locului (cu care, mai nou, am început să vorbesc, așa timid, în limba lor) și de la care pot să cumpăr și să mă desfăt cu pește proaspăt și, mai ales, cu fructe de mare. Este o plăcere să mănânci pește sau orice altă mâncare specific grecească pregătită de o doamnă foarte iscusită – tradițional, așa cum a învățat de la mama ei.

Ce ai schimba dacă te-ai putea întoarce în timp?
Lucrul pe care nu-l mai pot face acum și pe care l-aș face imediat ar fi să petrec cât mai mult timp cu băiatul meu. La momentul respectiv, credeam că am făcut acest lucru, dar nu era nici pe departe așa.  Ce aş mai schimba? Cred că aș fi mai atentă la oamenii din jurul meu și la cei de care mă simt apropiată. De-a lungul vremii, am avut multe decepții din acest motiv, am oferit prea mult credit unor persoane care apoi nu doar că m-au dezamăgit, dar unii nici nu au realizat acest lucru. Dacă aș putea să mă întorc în timp, da, asta aş face, o selecție mult mai bună a oamenilor cărora să le acord încredere și pe care îi susțin. Pe de altă parte, cred că dezamăgirile pe care le-am avut în ceea ce privește anumiţi oameni cu care am interacţionat au constituit o experiență și poate că nu eram cine sunt acum dacă aş fi trecut prin viaţă fără aceste obstacole.

Care este mottoul după care te ghidezi?
În cazul meu, nu eu am ales mottoul, ci mottoul m-a ales pe mine. Sunt o persoană foarte curioasă, foarte activă și care nu are liniște până nu găsește ceea ce caută. „Dacă nu încerci, nu reușești, iar dacă nu cauți, nu găsești” este mottoul meu, pot spune că este o parafrazare a mai multor citate celebre, dar este mixtul și esența mea.