FacebookTwitterLinkedIn

Lucrările tale sunt pline de optimism, de culoare, de intuiție, dar au și o latură conceptuală. Te regăsești în aceste trăsături?
Penele constituie semnătura artei mele. Eu sunt rezervat, introvertit, dar în practica mea artistică mă exprim altfel, dându-mi voie să folosesc culori vibrante. Mă simt ca și cum aș îmbrăca hainele unui personaj.

Când ai început să fii interesat de artă?
Încă din copilărie. Părinții au fost cei care m-au încurajat spre design. Mi-a plăcut dintotdeauna să desenez și, mai ales, să creez dând frâu liber imaginației.

Ce-mi poți spune despre formația ta?
Am formație de fizioterapeut. M-am specializat în fizioterapia sportivă și în osteopatie și, timp de 11 ani, am lucrat cu sportivi de top.

De unde ți-a venit ideea de a folosi penele ca mediu principal de expresie artistică?
Când s-a născut primul meu copil, am vrut să mă întorc la desen. Mi-am dorit să pot adăuga volum lucrărilor, voiam să obțin ceva plin de culoare, imponderabil și care să dureze. Am fost captivat de pene ca material și am început să mă gândesc la modalitățile prin care să le pot folosi.


Ai experimentat și alte mijloace de expresie artistică?
Am început recent să folosesc și alte materiale. Sunt un iubitor al naturii, așa că am integrat flori și plante în compozițiile mele. Aleg însă florile artificiale de foarte bună calitate, pentru a asigura perenitatea lucrării, ceea ce-mi îngăduie să aduc naturii un omagiu fără să-i creez vreun prejudiciu. Penele sunt nelipsite, desigur.

Cât de greu este să lucrezi cu pene? Care sunt avantajele și limitările pe care acest material le aduce?
E dificil să lucrezi cu ele. Vorbim despre un material „viu”, mătăsos, delicat, ușor, trebuind, așadar, să fie manipulat cu grijă. Există fel de fel de tipuri de pene, ceea ce-mi permite să variez formele și texturile lucrărilor mele.

…Vorbim despre piese care reinterpretează reprezentări foarte cunoscute, precum flaconul de Chanel 5 sau faimoasele lucrări „Hope” și „Love” ale lui Robert Indiana ori siluetele din picturile murale ale lui Keith Haring. Cât de greu este să lucrezi cu un inventar imagistic care are propria lui încărcătură de semnificații?
Mie mi-e simplu pentru că îmi plac acești artiști. Opera lor constituie o imensă sursă de inspirație pentru mine. O reinterpretez în felul meu unic, cu respectul cuvenit surselor.

Cine te mai inspiră, în afara lui Haring și Indiana?
Sunt mulți artiștii care m-au inspirat și continuă să o facă. Îmi plac aceia care lucrează cu volume, cu reliefuri. Iată câțiva dintre ei: Paul Sibuet, SN, Punk Me Tender, David Kracov…

Ce înseamnă pentru tine originalitatea?
E partea „nevăzută”, inovativă a lucrării. Are legătură, totodată, cu asumarea și deslușirea propriei personalități artistice.

Care este cea mai mare spaimă a artistului?
Probabil, „pânza albă”. Dar mie nu mi-e frică. Mintea mea este mereu în mișcare: am mai multe idei decât pot pune în practică.

Atunci, care e cea mai mare provocare cu care te-ai confruntat?
Întreruperea carierei mele de fizioterapeut pentru a mă dedica total celei artistice. A fost o tranziție de aproape doi ani – n-am vrut să-mi abandonez pacienții peste noapte. Am aflat, totodată, că pot să comunic cu ceilalți și la un alt nivel, anume prin intermediul artei mele.


Îi dai voie artei tale să fie frumoasă, ba chiar ai o apetență explicită pentru decorativitate, lucru cam disprețuit azi de artiști și de critică, ba chiar și de colecționari. De ce se strâmbă din nas la ideea de frumusețe pură și simplă?
Când cumpăr un obiect, o lucrare, orice, frumusețea e lucrul care mă interesează. Plăcerea vizuală este cea care contează pentru mine. Când lucrez la seria mea „Jungle Love”, inima aceea plină de felurite culori, scopul este de a oferi delectare. Dincolo de plăcerea privitorului și a colecționarului nu se mai află nimic, niciun alt sens. Cred că trebuie să existe lucrări pentru toate gusturile, lăsând deoparte ce zice critica.

Ce înseamnă pentru tine arta împlinită?
Semnătura stilistică – sau identitatea vizuală – este lucrul cel mai important. Când văd o creionare sau o compoziție specială, îmi doresc imediat să aflu cât mai multe despre autor.

Hai să le spunem cititorilor unde îți pot găsi lucrările.
În sucursalele Galeriilor Eden din întreaga lume, iar în Franța, țara mea natală, la Lyon, la Nuances et Lumière. Mă găsiți, de asemenea, și pe Instagram (@artiste.plum).