FacebookTwitterLinkedIn

Piața de terenuri din București a continuat să fie activă în ultimele 12 luni, din perspectiva achizițiilor realizate de dezvoltatorii de proiecte imobiliare, atenția acestora fiind în special pentru fostele platforme industriale aflate în interiorul orașului, arată datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Astfel, în perioada iulie 2022 – iunie 2023, au fost tranzacționate în București și în zona limitrofă, terenuri cu o suprafață de aproximativ 60 de hectare, cea mai mare cotă fiind deținută de dezvoltatorii care intenționează să construiască proiecte imobiliare cu funcționalități mixte – retail, office și rezidențial, concept care a câștigat teren în ultimii ani, și de dezvoltatorii de locuințe. 

Dezvoltatorii de spații industriale și de logistică, unii dintre cei mai activi cumpărători din ultimii ani, au fost mai puțin prezenți pe piață, având în vedere că majoritatea acestora dețin un portofoliu semnificativ de terenuri pe care pot construi o suprafață consistentă de noi proiecte atât în București, cât și în principalele huburi industriale regionale, un portofoliu ce depășește 5 milioane de metri pătrați la nivel național.

În afara investitorilor ce au achiziționat terenuri pentru proiecte mixte, care includ și o componentă de birouri, în ultimele 12 luni nu a fost realizată nicio achiziție de terenuri cu o destinație strict de birouri, în principal datorită suspendării planurilor urbanistice zonale (PUZ) de sector, suspendare ce a generat imprevizibilitate în ceea ce privește dezvoltările viitoare. 

Fosta platformă Titan Mar de pe Șoseaua Progresul (45.000 mp), fosta fabrică de ulei Muntenia de lângă parcul Carol (57.000 mp), terenul platformei Atlas din Pipera (28.500 mp), terenul platformei Helitube din Colentina (89.000 mp), sunt câteva din cele mai mari proprietăți tranzacționate în ultimele 12 luni. 

Rețelele de retail, în principal cele germane, respectiv Kaufland sau Lidl, au continuat să cumpere terenuri, în dorința de a-și extinde portofoliile din România, acestea achiziționând tot foste platforme industriale din zone intens populate. 

”În ultimul an, prețurile au urmat, în general, o tendință liniară, majoritatea tranzacțiilor fiind închise într-o marjă normală de negociere, care a fost în medie cu 15% sub prețurile solicitate,” declară Alexandru Mitrache, Head of Transactions – Land & Investment, Cushman & Wakefield Echinox.

Cumpărătorii cu capital românesc și cei cu capital străin (belgian, german, suedez, maghiar și turcesc) și-au împărțit piața din punct de vedere al suprafeței de terenuri tranzacționate. Dintre investitorii cu capital străin, cei belgieni au fost cei mai activi, în principal prin intermediul achizițiilor efectuate de dezvoltatorul Speedwell, care a cumpărat 18 hectare de teren în perioada analizată.