
Sectoarele rezidențial, industrial și retail sunt cele mai expuse la presiunile inflaționiste, în timp ce pe segmentul de birouri există o mai mare reziliență, spun analiștii companiei de consultanță imobilară Cushman & Wakefield.
Cel mai recent raport al companiei arată că volatilitatea prețului energiei ar putea accelera procesul de mutare a companiilor în clădiri verzi, eficiente energetic și în care au fost implementate măsuri pentru îndeplinirea standardelor ESG.
Pe piața imobiliară, la nivel global, sunt dezvoltatori care întâmpină dificultăți din cauza lipsei de materiale, dar și din cauza creșterii prețurilor terenurilor, în timp ce administratorii de active sunt nevoiți să gestioneze costuri de operare volatile, iar investitorii se confruntă cu o incertitudine în ceea ce privește costul finanțării.
„Pentru chiriașii spațiilor de birouri, rata record a inflației va avea ca impact creșterea costurilor de ocupare, care în prezent reprezintă până la 10% din costurile de exploatare. Un element foarte important pentru chiriașii clădirilor de birouri este stabilirea din timp a necesarului de spații de lucru și a strategiilor de închiriere, având în vedere impactul creșterii prețurilor asupra costurilor cu amenajarea birourilor, dar și a schimbărilor intervenite în modul de lucru al angajaților”, se spune în analiza Cushman & Wakefield.
Pe piața de retail, companiile au înregistrat o creștere a cifrei de afaceri odată cu inflația, ceea ce face ca în mare parte chiria să rămână stabilă ca procent din cifra de afaceri, însă majorarea costului cu utilitățile nu a putut fi contracarată.
„Deși valoarea vânzărilor de retail a crescut în general, ca urmare a majorării prețurilor, în viitorul apropiat această tendință se poate atenua odată ce cumpărătorii vor deveni mai sensibili la prețuri, pe fondul costurilor mai mari pentru combustibil, alimente și alte produse esențiale. Pentru a menține traficul în magazine și a maximiza conversiile în vânzări, retailerii vor trebui să fie atenți la schimbarea obiceiurilor de cumpărare ale clienților și să își adapteze întreaga strategie omnichanel la aceste schimbări. Creșterea cheltuielilor de exploatare va diminua considerabil capacitatea firmelor de a rămâne profitabile în acest mediu inflaționist”, precizează raportul.
Presiunea inflaționistă se va manifesta diferit pe piața industrială și de logistică, unde în România, pe lângă stocul de circa 5,6 milioane mp destinați închirierii, există circa 3 milioane de metri pătrați de spații care sunt deținute de companiile care le operează, rețelele de retail și firmele de automotive fiind cele mai active din acest punct de vedere.
„Acest lucru însemnă că o pondere mai mare a ocupanților de astfel de spații este vulnerabilă la capriciile condițiilor pieței în comparație cu alte sectoare imobiliare. De altfel, ocupanții care au ca strategie achiziția sau construirea propriilor spații se confruntă cu creșterea prețurilor terenurilor și a costurilor de construcție. În plus, ei trebuie să găsească soluții pentru deficitul de forță de muncă în construcții”, afirmă analiștii companiei Cushman & Wakefield.