Cautare
, Forbes Staff

Imobiliare |
|

#ForbesRealEstate: Weekly Briefing

Dezvoltatorul imobiliar Globalworth începe construcţia clădirii de birouri Globalworth Square, situată în zona Barbu Văcărescu, între clădirile Globalworth Plaza şi complexul Green Court, proiectul urmând să creeze cel mai mare business hub din nordul Capitalei. Proiectul, care va fi livrat în 2020, are o suprafaţă totală închiriabilă de aproximativ 28.000 mp şi va include 14 etaje de spaţii de birouri, 3 niveluri subterane dedicate parcării, iar parterul va fi destinat facilităţilor, precum un restaurant şi diferite opţiuni de retail.

________________________________________________________________________

GLL Real Estate Partners, compania germană de administrare a activelor imobiliare, a scos la vânzare birourile Floreasca Park de pe Şoseaua Pipera, aproape de intersecţia cu Barbu Văcărescu, potrivit unor date din piaţa imobiliară citate de ZF. Nemţii au cumpărat proiectul de la Portland Trust în 2015 în schimbul sumei de 104 milioane de euro cu un yield de 7,5%.

________________________________________________________________________

În 2019 piața imobiliară locală își va continua dezvoltarea pe toate segmentele importante, investitorii având planuri pentru livrarea unor clădiri logistice, comerciale și de birouri cu o suprafață cumulată de 1,2 milioane de metri pătrați, record pentru piața din România, potrivit companiei de consultanță imobliară Cushman & Wakefield Echinox.

Astfel, spre deosebire de 2018, când au fost livrate spații noi de aproximativ 850.000 de mp, în 2019 ar urma să fie livrate spații cu o suprafață totală de 1,2 milioane de metri pătrați. Evoluția pozitivă a activității de dezvoltare vine în urma cererii susținute exprimate de chiriași din ultimii ani, astfel că pentru mai mult de jumătate din spațiile noi ce urmează a fi date în folosință în acest an au fost deja semnate contracte de închiriere.

________________________________________________________________________

Traderul de energie Oscar Downstream a cerut acord de mediu pentru un proiect de locuinţe în sectorul şase, fiind prima dată când numele companiei Oscar Downstream apare direct într-o solicitare oficială pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar, scrie ZF. Traderul de energie Oscar Downstream, deţinut de omul de afaceri Alin Niculae, a depus solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru construcţia unui proiect de locuinţe, în apropierea magazinului Cora Lujerului, din sectorul şase al Capitalei.

________________________________________________________________________

Stocul de spații comerciale moderne din România a ajuns la 3,6 milioane de metri pătrați, numai anul trecut fiind livrate spații comerciale care însumează 115.000 de mp, cu 28% mai mult decât în 2017, potrivit companiei de consultanță imobiliară CBRE.

Din stocul total de spații comerciale moderne, 32% sunt situate în capitală, iar 68% se găsesc în restul țării. Centrele comerciale au o pondere de 58% din totalul spațiilor, rămânând formatul de retail preferat de dezvoltatori, iar 42% se constituie din parcuri comerciale.

Pentru 2019 a fost anunțată finalizarea a aproximativ 270.000 de mp de spații comerciale, dintre care 11% se vor afla în București. Dintre cele 12 proiecte comerciale care sunt în prezent în construcție, cele mai mari, din punct de vedere al suprafeței dezvoltate, sunt: Openville Timișoara cu 47.000 de mp, Festival Centrum Sibiucu 43.000 de mp, Shopping City Târgu Mureș cu 32.600 de mp, Târgoviște Mall cu 31.300 de mp, DN1 Balotești cu 28.000 de mp, extinderea Electroputere Parcdin Craiova, cu 22.100 de mp și extinderea proiectului Colosseum din București cu 20.000 de mp.

________________________________________________________________________

Programul Prima Casă 2019 a demarat, iar condițiile de acordare a creditului nu s-au modificat. Restricțiile legate de vârstă și venituri nu există, așa cum a anunțat inițial ministrul Finanțelor.

Băncile vor acorda aproximativ 20.000 de credite, iar împrumuturile cumulate nu vor depăși 4 miliarde de lei. În 2019, 15 bănci vor acorda credite prin programul Prima Casă, iar condițiile rămân aceleași ca în 2018. Pentru locuinţele mai noi de cinci ani, creditul maxim este de 66.500 de euro. Iar pentru restul, sunt acordaţi cel mult 57.000 de euro. Cei care vor împrumutul Prima Casă trebuie să dea un avans minim de 5% din valoarea locuinţei, faţă de cel puţin 15%, cât e cerut în cazul creditelor ipotecare standard.

________________________________________________________________________

Fondul de investiții sud-african MAS Real Estate, care a preluat anul trecut Militari Shopping Center, cumpără de la PKM Developments un portofoliu de 9 centre comerciale în România, într-o tranzacție de aproximativ 109 milioane de euro. Cele 9 centre comerciale sunt amplasate în Roman, Baia Mare, Slobozia, Focșani, Râmnicu Sărat, Târgu Secuiesc, Făgăraș, Gheorgheni și Sebeș, având o suprafață închiriabilă agregată de 67.959 metri pătrați, relatează Profit.ro.

________________________________________________________________________

Clădirile istorice din centrul Bucureștiului au devenit o nouă țintă pentru dezvoltatorii imobiliari, în contextul în care disponibilitatea terenurilor pentru construcții în această zonă este din ce în ce mai redusă, potrivit companiei de consultanță imobiliară JLL. Potențialul acestui segment de piață este foarte ridicat având în vedere cererea pentru spații de birouri și pentru hoteluri moderne în centrul Capitalei. Consultanții JLL se așteaptă la o schimbare a abordării investitorilor în ceea ce priveste clădirile vechi, în sensul că acestea nu mai sunt folosite de ambasade sau de casele de avocatură, ci sunt cel mai des sunt reconvertite în hoteluri sau integrate în proiecte mai ample, cu componenta de birouri. Segmentul se dezvoltă în special datorită locațillor centrale ale acestor proprietăți, dar și datorită dorinței dezvoltatorilor de a face proiecte mai interesante din punct de vedere architectural, cu mai multă personalitate.

________________________________________________________________________

Peste 1,4 milioane de metri pătrați de spații comerciale, birouri și spații industriale au fost fost livrați anul trecut la nivel național, iar valoarea de piață a acestora este estimată la peste 1,3 miliarde de euro, în creștere cu 21% față de valoarea stocului finalizat în 2017, arată datele unui studiu realizat de Activ Property Services. Creșterea a fost favorizată de evoluția notabilă a segmentului industrial, unde livrările au fost cu 63% mai mari față de 2017, dar și de influența scăderii yield-urilor pentru proprietățile reprezentative.

________________________________________________________________________

Africa Israel Investments, companie-holding de investiții cu sediul în Israel, a vândut pachetul majoritar de acțiuni deținut în cadrul Africa Israel Properties (AIP), compania-mamă a AFI Europe, relatează Profit.ro. AFI Europe este prezentă pe piața locală prin AFI Europe Romania, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de pe piața imobiliară pe segmentele comercial și birouri.

________________________________________________________________________

Dezvoltatorul belgian de spaţii logistice WDP a anunţat că va construi în Slatina o hală de aproximativ 62.000 metri pătraţi pentru producătorul de anvelope Pirelli, investiţia ridicându-se la 40 de milioane de euro.

După finalizarea construcției – preconizată în cursul celui de-al treilea trimestru al anului 2020 – Pirelli va închiria noua clădire logistică pe o perioadă de 15 ani. WDP pornește de la un buget de investiții de aproximativ 40 de milioane de euro, pe baza unui randament aliniat cerințelor pieței, anunță dezvoltatorul belgian.

#ForbesMoney: Weekly Briefing

#ForbesEnergy: Weekly Briefing

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii