FacebookTwitterLinkedIn

Zona Calea Floreasca – Barbu Văcărescu rămâne și în acest an cea mai efervescentă zonă imobiliară din România, în special datorită segmentului office. Pe parcursul ultimilor zece ani, profilul zonei s-a schimbat radical, după ce marea parte a platformelor industriale situate în această zonă au fost transformate în proiecte imobiliare moderne, devenind treptat cel mai important centru de afaceri al Bucureștiului.

Cu un stoc de aproape 430.000 de metri pătrați, zona este cea mai mare concentrare de clădiri de birouri din București, potrivit estimărilor Knight Frank România. Peste 90% din suprafața clădirilor de birouri a fost livrată în ultimii zece ani, creșterea zonei începând în anii de criză și atingând apogeul în anul 2016, când au fost livrate clădiri de birouri cu o suprafață de peste 120.000 de mp. În zonă se află acum unele dintre cele mai înalte clădiri din România, printre care Sky Tower sau Globalworth Tower, iar întregul ansamblu al clădirilor de birouri moderne a conferit zonei Calea Floreasca – Barbu Văcărescu un aspect de un veritabil district de business, cum rar se întâlnește în România.

Stocul de birouri din zonă va continua să crească și în perioada următoare și are potențialul de a depăși 500.000 de mp în următorii ani. Pentru anul 2019 sunt anunțate livrări de peste 50.000 de mp. Astfel, în 2019 ar urma să fie date în folosință proiectele Oregon Park (dezvoltat de Portland Trust, cu o suprafață închiriabilă de 25.000 de mp), Equilibrium 1 (dezvoltat de Skanska, cu suprafață închiriabilă 19.000 de mp) și Zone 313 (dezvoltat de GD Total Service, cu o suprafață închiriabilă de 5.800 de mp). Alte patru clădiri de birouri, care totalizează 85.000 de mp, sunt în construcție și ar urma să fie livrate până la finalul anului 2021. Mai mult decât atât, în 2019 în zona Calea Floreasca – Barbu Văcărescu vor fi demarate noi proiecte importante, printre care Globalworth Square (dezvoltat de Globalworth, cu o suprfață închiriabilă de 27.000 de mp), One Verdi Park (dezvoltat de One United, cu o suprfață închiriabilă de 20.000 de mp) sau Green Court D (dezvoltat de Globalworth, cu o suprafață închiriabilă de 16.000 de mp).

Un alt capitol la care zona Calea Floreasca – Barbu Văcărescu excelează este cel al ratei de neocupare. În 2018, rata de neocupare a clădirilor de birouri din această zonă a fost de doar 2,7%, fiind una dintre cele mai scăzute rate de neocupare din țară, potrivit datelor Knight Frank România. Totodată, datorită cererii ridicate, chiriile din zona Calea Floreasca – Barbu Văcărescu sunt unele dintre cele mai ridicate din București, aceastea situându-se în intervalul 14-17 euro pe metru pătrat.

Unul dintre cei mai importanți dezvoltatori imobiliari din această zonă este Globalworth Real Estate Investments, unul dintre cei mai mari proprietari de spații de birouri din țara noastră. Investitorul listat pe piața din Londra deține doar în Calea Floreasca – Barbu Văcărescu clădirile Globalworth Tower, Nusco Tower și Green Court (clădirile A și B), pe care le-a preluat de la Skanska România.

În plus, în august 2017, Globalworth a finalizat preluarea integrală a proiectului Green Court, de la dezvoltatorul Skanska România, după ce a achiziţionat și clădirea C, cu un preț de 38 de milioane de euro. Pe o suprafaţă de 16.300 de metri pătrați, Green Court C adună printre chiriaşi companii precum General Motors, Orange, Capgemini, Tradeshift, ABB, Legrand şi Merck. Cele trei clădiri de clasa A care formează parcul de birouri Green Court cumulează o suprafaţă închiriabilă totală de 54.300 de metri pătrați, fiind certificate LEED Gold.

Concurența principală a acestuia în zonă este NEPI (New Europe Property Investment) Rockcastle, alt investitor mare din România, care deține în zonă The Lakeview și Floreasca Park.

Și zona rezidențială va continua să se dezvolte în zona Floreasca- Barbu Văcărescu. În ultimii ani s-a accentuat tendința dezvoltatorilor de a demara proiecte rezidențiale de anvergură în această zonă și în proximitatea clădirilor de birouri de aici, fiind inițiate noi proiecte precum Cloud 9, cu peste 800 de apartamente. În plus, One United Properties și Auchan România investesc 100 de milioane de euro într-un proiect imobiliar cu spații de birouri, apartamente și un magazin Auchan pe un teren de 2,8 hectare al fostei fabrici Automatica. Proiectul, denumit One Floreasca City, va avea trei componente integrate într-un ansamblu deschis: fostele hale de aici vor fi restaurate și modernizate, transformându-se într-un spațiu contemporan de retail operat de Auchan România, o clădire de birouri de clasă A – One Tower- și trei blocuri cu apartamente exclusiviste – One Mircea Eliade.

Tot aici va fi construit și ansamblul rezidențial Aviației Towers cu 235 de apartamente. De altfel, mall-ul Promenada va fi și el extins cu peste 60.000 de mp, lucrările urmând să fie finalizate în anul 2021.

Clădiri reprezentative

The Lakeview

Dezvoltator imobiliar: AIG Lincoln/ Fabian

Proprietar actual: NEPI Rockastle

Suprafață închiriabilă: 25.564 mp

An finalizare: 2010

Floreasca Park

Dezvoltator imobiliar: Portland Trust

Proprietar actual: GLL Real Estate Partners

Suprafața închiriabilă: 38.000 mp

An finalizare: 2013

Sky Tower

Dezvoltator imobiliar: Raiffeisen Evolution

Proprietar actual: RPHI

Suprafața închiriabilă: 41.200 mp

An finalizare: 2012

Nusco Tower

Dezvoltator imobiliar: familia Nusco

Proprietar actual: Globalworth

Suprafața închiriabilă: 24.382 mp

An finalizare: 2010

Green Court A + B + C

Dezvoltator imobiliar: Skanska

Proprietar actual: Globalworth

Suprafața închiriabilă: 54.300 mp

An finalizare: 2016