Cautare
, Forbes Staff

Industrie |
|

#ForbesEnergy: Weekly Briefing

Grupul Electrica, cel mai mare distribuitor de energie electrică din România, are planificate investiții de 739 de milioane de lei pentru anul 2019, din care 710 milioane lei reprezintă proiectele derulate de filialele de distribuţie. Planul de investiții a fost deja aprobat de Consiliul de Administrație al companiei. De asemenea, Grupul Electrica a înregistrat în anul anterior un profit net consolidat de 230 de milioane de lei, în creștere cu aproximativ 35% comparativ cu anul 2017.

Grupul Electrica are în porfotoliul său peste 3,7 milioane de clienți, fiind compus din trei companii de distribuție (SDEE Muntenia Nord, SDEE Transilvania Sud și SDEE Transilvania Nord), una de furnizare (Electrica Furnizare) și una de servicii (Electrica Serv SA).

Transgaz va construi o nouă conductă care va asigura interconectarea reţelei naţionale de transport a gazelor cu sistemul din Serbia, conform Planului de Dezvoltare al Sistemului Naţional de Transport Gaze 2018–2027, arată un proiect de act normativ pus în dezbatere de Ministerul Economiei citat de ZF.

Astfel, conducta va lega localităţile Petrovaselo şi Comloşu Mare şi va avea o lungime totală de 85,56 km, urmând a fi amplasată în judeţul Timiş. În acest sens, Transgaz a încheiat un Memorandum de înţelegere cu Srbijagaz, operatorul sistemului de transport gaze din Serbia, pentru construirea conductei de interconectare bidirecţională. Realizarea acestei interconectări va permite creşterea lichidităţii transfrontaliere şi promovează accesul transparent şi nediscriminatoriu al participanţilor la piaţa gazieră.

Grupul MOL a înregistrat în 2018 un rezultat operaţional EBITDA de 2,69 miliarde dolari, în creştere cu 10% faţă de anul precedent, fiind cel mai ridicat nivel din 2011. În ceea ce privește România, vânzările retail de motorină au înregistrat o uşoară creştere în 2018 (de 1%), în timp ce vânzările de benzină s-au situat uşor sub nivelul anului precedent. Pentru gru­pul MOL, segmentele Upstream şi Con­su­mer Services au continuat să îşi majoreze sem­nificativ contribuţiile, iar o perfor­manţă internă soli­dă pe segmentul Downstream a compensat parţial marj­ele mai reduse.

Nuclearelectrica, singurul producător de energie nucleară din România, a încheiat anul 2018 cu un profit net de peste 390 de milioane de lei, în creștere cu aproximativ 27% față de 2017, iar veniturile din exploatare au crescut cu peste 12%, până la 2,17 miliarde de lei.

Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA) avertizează că OUG 114/2018 va determina scăderea contribuțiilor la bugetul de stat și că piaţa concurenţială a gazelor din România va înceta să existe până în 2022. Potrivit unui studiu realizat de Deloitte și prezentat de ROPEPCA, printre efectele Ordonanței se vor mai număra perturbarea concurenţei pe piaţa de gaze naturale, eşecul încercării de a proteja consumatorii casnici, precum şi posibilitatea ca autorităţile europene să declanşeze o investigaţie pentru potenţialul ajutor de stat acordat consumatorii industriali.

De asemenea, ROPEPCA atrage atenția că obligaţia de a vinde gaze naturale la un preţ reglementat va reduce concurenţa în producţia de gaze naturale, întrucât producătorii independenţi mici nu îşi vor putea finanţa operaţiunile la un preţ plafonat.

Conpet Ploieşti, transportatorul naţional de ţiţei deţinut în proporţie de peste 58% de statul român, a avut în anul 2018 o cifră de afaceri de 385 milioane de lei, în creștere cu 2,2% față de 2018. În schimb, profitul net al companiei a fost în anul precedent de 59 de milioane de lei, cu 20% mai mic comparativ cu anul 2017.

Producătorul de aluminiu Alro Slatina, cel mai mare consumator industrial de energie electrică din România, a câștigat definitiv, la Înalta Curte de Casație și Justiție, procesul în care Hidroelectrica, cel mai mare producător de electricitate din țară, îi cerea daune de peste 60 milioane lei plus dobânzi pentru că i-ar fi vândut curent electric la prețuri sub costuri în anul 2011, relatează Profit.ro. Acțiunea în instanță a fost inițiată de Hidroelectrica în 2015, la Tribunalul București.

Grupul Rompetrol, controlat de KMG International, susține că în 2018 preţurile carburanţilor, au crescut ca urmare a condiţiilor din piaţă şi a politicii de taxare, dar consumatorii nu au resimţit, la pompă, toată scumpirea. Pe de altă parte, din punct de vedere operațional, 2018 a fost unul dintre cei mai buni ani din activitatea Rompetrol, fiind înregistrată cea mai mare cantitate de petrol rafinată la Petromidia din toată istoria rafinăriei.

E-Distribuție Muntenia a investit 24,35 milioane de lei în construcția a două noi linii electrice subterane de înaltă tensiune în București, pentru a spori capacitatea rețelei și a îmbunătăți calitatea serviciului de distribuție și siguranța în alimentarea cu energie electrică a peste 100.000 de clienți din zona centrală și nordică a orașului.Astfel, E-Distribuţie Muntenia a finalizat la începutul acestui an proiectul privind înlocuirea completă a liniei electrice subterane de înaltă tensiune (110 kV) care asigură conexiunea între stațiile de transformare București Nord și București Centru, ambele aparținând E-Distribuție Muntenia.  Capacitatea de transport a liniei a fost majorată de peste 2 ori, de la 76 MVA (Mega Volt Amper) la 180 MVA, îmbunătățind siguranța în funcționare a rețelei de distribuție precum și capacitatea de racordare a viitorilor noi clienți din zona centrală și de nord a Capitalei. Linia are o lungime de 3,1 km, iar investiția s-a ridicat la 6,55 milioane lei.

De asemenea, E-Distribuție Muntenia a pus în funcțiune anul trecut o linie electrică subterană de 110kV complet nouă între stația de transformare Fundeni (aparținând operatorului de transport) și stația București Nord.

ExxonMobil, care a decis amânarea deciziei finale de investiție în Neptun Deep, ca urmare a prevederilor fiscale și reglementatorii ale Legii offshore, a anunțat că a descoperit un zăcământ de gaze în apele teritoriale ale Ciprului, care, potrivit Wood Mackenzie, va fi una din cele mai mari descoperiri de rezerve de gaze din acest an, relatează Profit.ro. Astfel, Marea Mediterană, nu Marea Neagră, poate deveni cea mai importantă atracție pentru gigantul ExxonMobil.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii