FacebookTwitterLinkedIn

Nu știu alții cum sunt, dar eu când mă gândesc la magazinul muzeului ,,Victoria & Albert” din Londra sau la gallery-shop-ul vienez de la Albertina, îmi vine de fie-care dată să oftez. Magazinele din incinta marilor muzee sunt locurile predilecte în care poți găsi selecții originale de cărți și albume de artă, obiecte cool pentru decorarea casei, imaginate de diverși designeri locali, sau piese handmade (uneori chiar unicat) semnate de tineri creatori de modă de care e posibil să nu fi auzit niciodată, dar care sunt atât de diferite și de originale încât nu au cum să te lase indiferent.

Mai ales de Crăciun, de Paști și cu ocazia zilelor de naștere ce mă aruncau într-o goană nebună după cadouri, oftam cu gândul la darurile deștepte, originale și frumoase pe care le-aș fi putut găsi rapid și eficient într-un gallery-shop precum cel de la Muzeul Prado din Madrid sau de la Metropolitan Museum of Art din New York. Vise…

De la sfârșitul lunii februarie cred că voi ofta mai rar și voi alerga mai puțin prin oraș, pentru că și Bucureștiul se poate lăuda, în sfârșit, cu un gallery-shop la nivelul celor din afară. Botezat Neogalateca și situat în cadrul galeriei de artă aplicată Galateca, magazinul are arhitectura interioară semnată de arhitectul Radu Teacă și o amenajare creativă concepută de arhitectul Attila Kim. În portofoliul de produse se află obiecte și accesorii pentru casă, creații de modă, papetărie, carte, obiecte de artă, grafică și ilustrații cuprinse în mape de autor.

Clic aici pentru o galerie foto cu Neogalateca.

Printre designerii autohtoni implicați în proiect se numără Andreea Bădală și brandul său de prêt-à-porter, Murmur; Carla Szabo și accesoriile care au făcut-o celebră de la începutul anilor 2000; Lucian Broscățean; Miki Puran și bijuteriile Maracuja; Cosmina Nicolescu și pălăriile Fandacsia; ilustratoarea Agnes Keszeg (care realizează și păpuși de modă handmade, din porțelan) sau Ciprian Vrabie și eșarfele sale imprimate. În același spațiu se vor regăsi proiecte de design de obiect semnate de către arhitecți români, mape de autor ale artiștilor ilustratori autohtoni, origami arhitectural și o selecție amplă de carte.

Multe dintre produse vor fi create special pentru magazin și inspirate de expozițiile găzduite în cadrul Galateca, însă oferta include și numeroase branduri internaționale din sfera designului cool. Din zona home-deco regăsim mărci precum Muuto, Seletti, Ango, Remember Products, Leitmotiv, Karlsson sau Pols Potten, iar din sfera modei o selecție de ceasuri Toywatch (făcute celebre de Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii, Michelle Obama).

Ca în orice alt gallery-shop care se respectă, obiectele disponibile în cadrul Neogalateca se înscriu într-o plajă largă de prețuri, între 30 de lei și 500 de euro. ,,Atât în Europa cât și pe piața locală există branduri care merită descoperite, cu o calitate excepțională a designului și a execuției, la prețuri rezonabile“, crede Iulia Gorneanu, project-manager Galateca. „Ne propunem să fim în sincron cu ceea ce se întâmplă pe piața internațională de design, acordând însă o atenție deosebită promovării tinerilor artiști și designeri români“.