FacebookTwitterLinkedIn

Cele 1.000 de locuri de muncă ale companiei reprezintă 1.000 de consumatori, care au un impactul pozitiv direct asupra economiei locale, arată o analiză efectuată de specialiștii Casei de Insolvență Transilvania.

Cum majoritatea acestora au familii sau alți aparținători pe care îi susțin din câștigurile salariale, la numărul inițial putem estima că se adaugă peste 2.000 de consumatori indirecți. Prin urmare, vorbim și despre un impact pozitiv indirect în economie prin cererea sporită de servicii și produse, generată indirect de angajații companiei.

Faptul că nu vor avea loc disponibilizări, ca urmare a salvării companiei, înseamnă că nu se va pune presiune pe bugetul de stat, și că nu se vor accesa fondurile necesare acordării ajutorului de șomaj pentru disponibilizați, susțin realizatorii studiului.

O companie îi plătește pe toți cei 1.000 de salariați cu salariul minim pe economie – 750 lei pe lună. În acest caz, salariul net va fi de 566 lei per salariat pe lună, adică 566.000 lei pe luna pentru cei o mie de salariați. Contribuția celor 1.000 de angajați la buget va fi de 184.000 lei lunar, iar contribuția angajatorului este de 210.000 lei pe lună. În total, o contribuție lunară de 394.000 lei. În cazul în care sunt disponibilizați cei 1.000 de salariați, statul va plăti (pentru salarii minime) șomaj de 375.000 lei pe lună.

În concluzie, în cazul disponibilizării a 1.000 de angajați, statul ar avea o pierdere de 769.000 lei pe lună. Pe modelul de calcul ce pune în ecuație doar încasările directe ale statului, nu și impactul indirect în economie, într-un an, prin păstrarea a 1.000 de locuri de muncă statul salvează peste 9.228.000 lei.

Calculele sunt mult simplificate, nu iau în considerare faptul că o companie cu 1.000 de salariați, de fapt, nu plătește doar salariul minim pe economie, deci diferența între încasarea în caz de menținere a locurilor de muncă și valoarea plăților la șomaj crește proporțional cu valoarea fondului de salarii, mai arată stiudiul citat.

Ce se întâmplă în cazul intrării în faliment

Analiza impactului pe care îl are în economie salvarea a 1.000 de locuri de muncă trebuie să ia în calcul și „efectul de multiplicare”, impactul pe care îl are salvarea unei societăți de anvergură, cum este cea care ar asigura 1.000 de locuri de muncă, asupra economiei pe orizontală.

Pentru a-și desfășura activitatea, compania asigură desfacerea unor produse și servicii de către companii locale care-i sunt furnizori. Și nu e vorba doar despre furnizori de materie primă sau de utilități, ci este vorba și de furnizori de servicii cum ar fi avocați, medicina muncii, consultanță, servicii financiare etc.

Eliminarea de pe piață a unui astfel de agent economic va duce la scăderea cifrei de afaceri și la pierderi directe pentru furnizorii săi.

În cazul intrării în faliment a unei societăți comerciale, rata medie de acoperire a creanțelor creditorilor furnizori care nu beneficiază de garanții reale este sub 20%.

Prin păstrarea în circuitul economic a unei astfel de companii, se păstrează de asemenea, datorită efectului de multiplicare a locurilor de muncă, și locurile de muncă indirecte asigurate de aceasta. Numărul locurilor de muncă indirecte poate fi de câteva ori mai mare decât cel al locurilor de muncă directe asigurate.

Fără a face calcule complicate în care să luăm în considerare și celelate aspecte – consumul, întreținerea familiilor etc. – menținerea unei companii care asigură 1.000 de locuri de muncă ar trebui să fie o prioritate a statului, iar acesta ar trebui să se implice în mod activ în a crea facilități, înlesniri și reduceri  la plata datoriilor bugetare, susțin cei de la CITR.

Procentul național de restructurare și reorganizare judiciară se situează în prezent la valori de 4-8% din totalul insolvențelor.