
- Musk și Fisker sunt rivali din 2008: ambii au avut ideea unui automobil electric de lux care să coste 100.000 de dolari.
- Fisker ar fi putut fi ceea ce este Musk astăzi, dar l-a împiedicat … Karma.
- Fisker a lucrat la Tesla la fazele incipiente ale modelului S. Musk l-a dat mai târziu în judecată pentru spionaj.
Designerul auto și antreprenorul Henrik Fisker, CEO-ul producătorului de automobile electrice Fisker Inc., și-a șters contul de Twitter după ce Elon Musk a preluat controlul rețelei sociale. Într-o declarație pentru Forbes SUA, Fisker a spus că nu dorește ca libertatea sa de exprimare să fie controlată de un competitor.
Henrik Fisker este unul dintre cei mai reputați designeri auto contemporani: născut în Danemarca în 1953, a absolvit Art Center College of Design din California. A lucrat zece ani ca designer pentru BMW – este autorul superbului roadster Z8 – și a fost director de design la Aston Martin.
O scurtă perioadă de timp a lucrat chiar la Tesla, la designul preliminar al Model S, înainte de a-și înființa propria companie, Fisker Automotive, care își propunea să construiască primul automobil full-electric de lux, denumit Karma.
Tesla l-a dat în judecată pe Fisker susținând că perioada petrecută la ei a fost folosită de designer pentru a avea acces la informații confidențiale – Tesla S și Karma aveau același sistem de propulsie, ambele costau 100.000 de dolari și erau amândouă programate pentru lansare în 2010. Însă judecătorii l-au găsit nevinovat pe Fisker și au pus Tesla să-i plătească acestuia despăgubiri de 1,14 milioane de dolari.
Fisker Karma a fost lansată în 2011: primul cumpărător a fost Leonardo DiCaprio (de altfel, unul dintre investitorii minoritari în compania dlui Fisker), urmat, la scurt timp, de vicepreședintele Al Gore și de fostul secretar de stat american Colin Powell. Euforia inițială s-a încheiat abrupt un an mai târziu, când lui Fisker i s-au terminat bateriile, la propriu: furnizorul său de acumulatori a dat faliment. Producția modelului Karma a fost suspendată după ce fuseseră fabricate 2.000 de exemplare. În 2013, Henrik Fisker a demisionat din poziția de CEO al Fisker Automotive, iar compania a declarat falimentul.

Tenacele danez a revenit în joc câțiva ani mai târziu, cu o altă companie, Fisker Inc., și o mașină nouă: un SUV electric de clasă medie, denumit Fisker Ocean, a cărui producție de serie urmează să demareze anul acesta, la uzinele Magna din Graz, Austria.
Cu un preț de pornire de 37.499 de dolari și o autonomie de 400 km, Ocean va fi unul dintre competitorii SUV-ului Tesla Model Y.
Board-ul de directori al Twitter a acceptat pe 25 aprilie oferta de 44 de miliarde de dolari prin care Elon Musk preia compania fondată de Jack Dorsey. Musk a declarat că este hotărât să facă din Twitter un bastion al libertății de exprimare, dar Henrik Fisker a ales să nu aștepte pentru a vedea dacă va fi așa sau nu.