FacebookTwitterLinkedIn

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a declarat că oprirea unilaterală de către Gazprom a livrărilor de gaze către unele state UE este nejustificată şi reprezintă o provocare din partea Kremlinului.

La finalul reuniunii grupului de coordonare în domeniul gazelor, Ursula von der Leyen a spus că executivul comunitar îşi va intensifica colaborarea cu aşa-numitele grupuri regionale de state membre, care îşi pot demonstra reciproc solidaritatea şi, astfel, vor reduce impactul unor noi posibile întreruperi ale aprovizionării cu gaze din Rusia, notează RRA.

Ursula von der Leyen: „Utilizarea de către Kremlin a combustibililor fosili pentru a încerca să ne șantajeze nu ne surprinde deloc. Răspunsul nostru va veni imediat într-un mod unic și coordonat.

În primul rând, ne vom asigura că decizia Gazprom are cel mai mic impact posibil asupra consumatorilor europeni. Kremlinul a eșuat încă o dată în această încercare de dezbinare a cetățenilor europeni.

Era combustibililor fosili din Rusia se va încheia în Europa. Europa avansează în chestiunile legate de energie.”

Ursula von der Leyen a precizat că decizia Rusiei de a opri furnizarea de gaze face rău în primul rând Rusiei, pentru că rămâne fără venituri importante, și a adăugat că al șaselea pachet de sancțiuni europene va veni la momentul potrivit.