FacebookTwitterLinkedIn

Proprietarilor de fabrici din China li s-a spus să se pregătească ca întreruperea alimentării cu energie electrică să devină o normalitate, în contextul în care preşedintele Xi Jinping vrea să reducă dependenţa statului de cărbune, relatează Financial Times.

China se confruntă deja cu întreruperi ale activităților fabricilor și reducerea electricității furnizate gospodăriilor.

Cu toate acestea, nevoia de energie creşte, pe fondul cererii record pentru exporturile chineze. Producătorii chinezi şi multinaţionalele au fost îndemnate să accelereze investiţiile în energie regenerabilă.

”Este efectul domino atunci când tăiaţi energia electrică: afectează direct adezivul folosit în linia de producţie, trebuie să resetăm, elimină 20-30% din productivitate din zi. . . Este într-adevăr o bătaie de cap “, a declarat Philip Richardson, proprietarul Trueanalog Strictly OEM, fabrică care produce difuzoare.

Will Jones, directorul operaţional al British Home Enhancement Trade Association, a declarat că o treime dintre membrii săi din sectorul bricolajului şi grădinăritului au raportat că furnizorii şi-au extins termenele de livrare. ”Acest lucru are un impact asupra unei situaţii deja foarte dificile pentru furnizorii cu constrângeri legate de disponibilitatea spaţiului pe navele portcontainere şi costuri în spirală.”

În ultima săptămână, guvernul a ordonat extinderea rapidă a minelor de cărbune și a decretat reforme radicale ale pieţei. Astfel, companiile care generează energie pe bază de cărbune sunt obligați să vândă pe piaţa angro, permiţând creşterea preţurilor la electricitate cu până la 20% şi ridicând plafoanele de preţ pentru marii consumatori.

Reformarea pieţei este un ”pas uriaş” spre liberalizarea sectorului energetic, a declarat David Fishman, analist energetic la Grupul Lantau.

Cu toate acestea, acţiunile guvernului nu par a fi soluția imediată în fața întreruperilor alimentării cu energie electrică. Pe lângă problemele din sectorul imobiliar, criza energetică adaugă o doză de incertitudine privind creşterea economiei chineze în trimestrul al treilea. Prognozele economiștilor variază de la un maxim de 5,8% la un minim de 4,5%, potrivit Bloomberg, comparativ cu expansiunea puternică de 7,9% în al doilea trimestru.

În Guangdong, cel mai mare centru de producţie din China, aproape 150.000 de companii au fost afectate luna trecută de lipsa de energiei, au arătat câțiva oficiali de rang înalţi. Oficialii din Guangdong au încurajat companiile să îşi folosească propria producţie de energie electrică.