FacebookTwitterLinkedIn

Premierul Florin Cîțu a anunțat că autoritățile iau în calcul compensarea unei plăți din factura la  energie, urmând a se stabili dacă decizia se va referi la nivelul de venit sau la consumul mediu pe factură. 

 El a menționat că autoritățile iau în calcul și o soluție de compensare a unei părți din factura la energie pentru mai multe gospodării.

“Aceste prețuri s-ar putea să aibă un impact mare la iarnă pentru mai multe gospodării și ne uităm acum la o soluție de compensare a unei părți din factura la energie pentru mai multe gospodării din România, în acest moment ne uităm până unde mergem cu această compensare, până la cel nivel de venit sau consum mediu pe factură. Acum ne uităm la cele două variante”, a afirmat premierul, într-o conferință de presă susținută la Constanța.

Florin Cîțu a precizat că prețurile la energie sunt date de piață, și se remarcă o creștere pe întregul continent european. 

“Prețurile la energie sunt date de piață. România este importator net de energie, din păcate, și asta arată clar că avem nevoie de o capacitate mai mare de producție a energiei. Avem deja un contract pentru două reactoare noi la Cernavodă, 3 și 4, dar asta îmi arată mie că politica noastră sau de a trece la energie verde care înseamnă va trebui să reducem sursele de energie poluantă, va avea o viteză mai mică decât o cer alții. Este important să ne păstrăm capacitatea de producție altfel vom importa din ce în ce mai multă energie. Anul acesta prețul la energie vine și din afară, el a crescut peste tot în Europa”, a explicat primul ministru.

Întrebat dacă va avea o întâlnire cu jucătorii din sectorul energiei, el a punctat: “Am avut o întâlnire, vom avea încă una săptămâna viitoare, nu doar cu ANRE, am avut cu ANRE, cu ANCOM, cu Transelectrica și Consiliul Concurenței. Avem deja două soluții pe care le-am prezentat. În sesiunea precedentă am aprobat prin Guvern proiectul de lege pentru legea consumatorului vulnerabil.Legea consumatorului vulnerabil, așa cum este acum în Parlament la Camera Deputaților, intra în vigoare în octombrie 2022. Am să trimit un amendament la începutul sesiunii, deja l-am notificat pe domnul președinte al Camerei Deputaților, Ludovic Orban, că vom trimite amendamente la acest proiect de lege prin care vom aduce mai devreme data de intrare în vigoare, la 1 ianuarie 2022. Deci, pentru consumatorul vulnerabil o rezolvăm așa”, a afirmat Florin Cîțu.