FacebookTwitterLinkedIn

Este prima recesiune din Noua Zeelandă de la criza financiară mondială și cea mai gravă din 1987, scrie BBC. Anul acesta, PIB-ul țării a scăzut cu 12,2% între aprilie și iunie, odată cu blocarea și închiderea frontierelor.

Deși guvernul speră că răspunsul său la pandemie va duce la o recuperare rapidă, economia va fi probabil o problemă cheie la alegerile de luna viitoare, care au fost amânate după o creștere neașteptată a cazurilor Covid-19 în august.

Purtătorul de cuvânt al Stats NZ, Paul Pascoe, a declarat că măsurile implementate începând cu 19 martie au avut un impact imens asupra unor sectoare ale economiei.

Industriile precum comerțul cu amănuntul, cazare și restaurante, precum și transporturile au înregistrat scăderi semnificative ale producției, deoarece acestea au fost cel mai direct afectate de interdicția internațională de călătorie și de blocarea strictă la nivel național“, a spus el.

Premierul Jacinda Ardern a declarat că succesul în suprimarea virusului va contribui probabil la recuperarea perspectivelor economice.

Unii economiști prezic, de asemenea, o recuperare rapidă, din cauza răspunsului puternic al Noii Zeelande la virus.

Ne așteptăm ca scăderea record a PIB-ului trimestrial din iunie să fie urmată de o creștere record în trimestrul din septembrie“, a declarat economistul principal al Westpac, Michael Gordon.