FacebookTwitterLinkedIn

,,Astfel, American Express, 3M, Johnson & Johnson, Boeing şi alte nume mari şi cu vechime ale economiei americane au atins recent pe burse maximele ultimilor 5 ani, înregistrând doar pe 2013 avansuri de cca 20-30%. Companii mai ’tinere’, precum Google, Yahoo, Microsoft şi Cisco au marcat la rândul lor creşteri semnificative (de la aproape 20% la peste 30%), de la începutul anului curent şi până în prezent. Alte multe firme americane au crescut, de asemenea, pe burse, cu diferite procente”,  a arătat Silviu Pojar, sales manager la Noble Securities- sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

„Între excepțiile de la această evoluție se află Apple şi Facebook, două companii reprezentative ale căror acţiuni au înregistrat scăderi până acum pe anul în curs “, a mai spus Silviu Pojar.
Indicii Dow Jones şi S&P 500 au înregistrat recent noi recorduri, bursele americane crescând constant în ultima perioadă, stimulate de o serie de rezultate încurajatoare privind economia americană, precum şi de evoluţiile multor companii.

Astfel, American Express a raportat pentru primele 3 luni din 2013 un profit mai mare decât aşteptările analiştilor, în contextul creşterii volumului de cumpărături efectuate prin carduri de către clienţii săi şi al succesului unor produse noi; acţiunile sale au crescut cu cca 28% în acest an.

Boeing, cel mai mare producător de avioane din lume, a depăşit perioada reţinerii la sol a aeronavelor Dreamliner şi a anunţat comenzi în creştere în aprilie faţă de luna precedentă. Acţiunile sale au avansat cu cca 29% de la începutul anului şi până la 21 mai inclusiv.

Acţiunile Walt Disney au crescut cu aproape 30%, iar cele ale Johnson & Johnson cu cca 24%, în perioada analizată. Creşteri au înregistrat şi 3M (cca 19%), Pfizer (aproape 13%), Starbucks (cu cca 17%), Procter & Gamble (aproape 15%) etc.

 “Lista acţiunilor care au marcat creşteri în 2013 cuprinde multe mărci de renume mondial, de la General Electric, la Intel, AT&T, Coca-Cola, McDonald’s, Wal-Mart etc”, a precizat Silviu Pojar.

Din sectorul IT trebuie menţionate acţiunile Cisco, cu o creştere de aproape 20% pe anul în curs; cel mai mare producător mondial de echipamente de rețelistică “şi-a îndreptat atenţia” către noile tendinţe şi tehnologii şi a raportat rezultate peste aşteptări.

“De asemenea, Microsoft a crescut pe bursă cu aproape 28%. Vânzările sale pe segmentul Windows au mers bine, în pofida faptului că piaţa de PC-uri a continuat să scadă, fapt apreciat în piaţă, la fel ca şi creativitatea de care compania a dat dovadă privind alte linii de produse şi servicii prin care vrea să se adapteze tendinţelor din sectorul său”, a explicat Silviu Pojar.

Acţiunile Google şi-au continuat, la rândul lor, evoluţia avansând cu cca 26% în acest an, iar Yahoo a marcat o creştere de cca 33%.

Creşteri spectaculoase au înregistrat acţiunile Electronic Arts, unul dintre liderii mondiali în domeniul jocurilor video (digital interactive entertainment), care au urcat cu cca 49% pe anul în curs, stimulate atât de perspectivele financiare bune ale companiei, cât şi de acordul încheiat cu Walt Disney, în ceea ce priveşte jocurile bazate pe personaje din cunoscuta serie Star Wars.

De asemenea, acţiunile Hewlett-Packard au avansat cu cca 42% în intervalul analizat, pe baza unor semnale pozitive în 2013, în condiţiile în care rezultatele din 2012 au fost nesatisfactoare, conducând la o scădere accentuată a acţiunilor sale.

Între mișcările negative de notorietate se află Apple şi Facebook, ale căror acţiuni au scăzut cu cca 20% şi, respectiv, cu aproximativ 6% pe anul în curs până pe 21 mai.

“Apple a raportat rezultate sub așteptări și a înregistrat o serie de probleme în piață; compania a pierdut semnificativ din capitalizarea (maximă) atinsă în luna septembrie a anului trecut. În ceea ce priveşte acţiunile Facebook, acestea oscilează într-un interval în care este posibil să rămână o perioadă, în lipsa unor elemente surpriză”, a precizat Silviu Pojar.

“Bursele americane rămân un punct de atracţie, întrucât oferă multiple variante de investiţii. În plus, cuprind nume mari ale economiei mondiale, despre care investitorilor de pretutindeni le este uşor să afle informaţii, investind în consecinţă. Mai mult, instrumentele financiare existente elimină ‘graniţele’, iar orice investitor de oriunde poate astfel profita de diferite evoluţii ale unor companii sau ale pieţei”, a mai precizat Silviu Pojar.