Cautare
, Contributor

I'm a News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering automotive and transportation, as well as other industries. Have any news tip? Drop me an email at iulian.luca@forbes.ro

Tech |
|

Codul sursă original al World Wide Web s-a vândut pentru suma de 5,4 milioane de dolari

Acesta a fost vândut la o licitaţie organizată de casa Sotheby's cu suma de 5,4 milioane de dolari în format „NFT” ("non-fungible token"), un certificat de autenticitate online care a transformat în ultimele luni piaţa obiectelor digitale.
world wide web internet

Cassandra Hatton, vicepreşedinte al casei de licitaţii Sotheby’s, a declarat că World Wide Web „a schimbat toate aspectele vieţii noastre”, mai mult decât Gutenberg şi presa tipografică, becul electric al lui Thomas Edison sau descoperirea ADN-ului de James Watson, transmite AFP, citată de Agerpres.

Britanicul Tim Berners-Lee, fizician devenit informatician, şi-a imaginat în 1989 un sistem de partajare a informaţiei care trebuia să permită oamenilor de ştiinţă să aibă acces la diverse date, indiferent de locul în care se aflau în lume. Angajat la acea vreme în cadrul Centrului de calcul al CERN din Geneva, a acordat acelei noi reţele informatice denumirea de World Wide Web (WWW).

În 1990 şi 1999, a scris programul care a creat primul navigator de internet, punând astfel bazele practice ale internetului actual. De asemenea, el a inventat şi conceptele de URL (adresă internet), HTTP (care permite găsirea unui site) şi HTML (limbaj informatic tipic pentru crearea paginilor de internet).

După trei decenii de la inventarea reţelei, Tim Berners-Lee a pus în vânzare fişierele originale ale programului său sub forma unui obiect de colecţie. La finalul licitaţiei, el va primi o parte din veniturile obţinute, dar intenţionează să doneze integral acea sumă în beneficiul unor organizaţii de caritate.

Formatul NFT permite crearea unui certificat digital de proprietate care nu poate fi falsificat și a schimbat percepţia colecţionarilor, care sunt de acum liniştiţi în privinţa trasabilităţii achiziţiilor lor.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii