FacebookTwitterLinkedIn

Președintele Eurolines și președinte al Camerei de Comerț Româno-Germane (AHK), Dragoş Anastasiu, afirmă: „Oficial ne merge bine, pentru că acesta este răspunsul dat în general atunci când suntem întrebaţi despre cum ne merge. Am făcut o cercetare, în rândul membrilor Camerei de Comerț Româno-Germane, iar percepția în ceea ce priveşte perspectiva este negativă, răspunsul general fiind: îmi merge bine, dar cred că o să îmi meargă prost pe viitor. Este un paradox şi ne îngrijorează pentru că fără încredere nimic nu se întâmplă şi oamenii nu au încredere în ceea ce se va întâmpla de acum înainte”.

El consideră că multe dintre măsurile anunțate de Guvern arată că nu se fac acele lucruri care ar trebui să asigure sustenabilitatea referitoare la forţa de muncă, la infrastructură, educaţie, sănătate, predictibilitate. „Radiografia arată că ne merge bine, dar există o maximă îngrijorare”, a explicat Dragoş Anastasiu. Omul de afaceri consideră că problema principală a  României nu este atât lipsa infrastructurii pe cât este mentalitatea. „Noi facem acest lucru şi la Romanian Business Leaders. Am decis să investim în proiecte care schimbă mentalitatea profesorilor, de la «ce avem de câştigat» şi «sistemul e de vină» la o mentalitate deschisă, care să vadă copilul ca pe o fiinţă cu potenţial şi cu calităţi pe care să le dezvolte.”

În opinia lui Dragoş Anastasiu, fiecare dintre noi trebuie să facem schimbarea. Nimeni altcineva nu ar avea interesul să o facă.  „Birocraţia s-ar putea schimba peste noapte, dar cei care pot să o schimbe sunt chiar birocraţii. Ori ce se întâmplă cu birocraţii dacă birocraţia dispare peste noapte?….Dispare imporanţa lor!”

Anastasiu afirmă că a ales să trăiască în România pentru că este o ţară cu un potenţial uriaş. Omul de afaceri poartă de 15 ani dialoguri cu autorităţile, fără a obţine mari rezultate. „Eu am obosit. De 15 ani încerc acest dialog care se degradează pe an ce trece pentru că de partea cealaltă gradul de competenţă scade permanent”, a afirmat Anastasiu.

Potenţialul României este impresionant având în vedere că „ţara a fost furată din toate poziţiile de antreprenori, de multinaţionale, de bănci, de politicieni, de funcţionari şi încă arată atât de bine”, spune Anastasiu.

Soluţia lui pentru fructificarea potențialului este implicarea în luarea deciziilor. „Pe partea cealaltă competența scade pentru că oamenii de valoare şi cei care cred în România nu intră în joc. Păi nu e mai uşor să intrăm şi să facem noi regulile? Nu vă mai fie frică să intraţi în joc! Nu mai aşteptaţi să se întâmple! Eu cred cu sinceritate că nu există un popor mai talentat decât acesta. Cred că nu există o ţară mai bună decât România, dar cred că noi, nu ei (politicienii – n. red.), trebuie să schimbăm ceva, prin implicare, să nu aşteptăm să se întâmple lucruri”, a afirmat Anastasiu.

El mizează și pe reîntoarcerea unei părți din românii plecați în străinătate, ca oportunitate de dezvoltare. „Românii nu se întorc acasă din cauza lipsei de încredere. Oamenii nu pleacă şi nici nu vin pentru bani, care contează desigur, însă încrederea este cea mai importantă. Recent eram pe aeroportul din München, cumpărasem ceva de la duty-free. Casierul m-a salutat în limba română. L-am întrebat ce face, cum îi este şi mi-a spus că a plecat din România cu şase ani în urmă şi tare s-ar întoarce, dar are un copil. Crede că în Germania copilul său are un viitor mai bun decât în România. I-am dat cartea mea de vizită şi i-am spus că eu încerc să schimb ceva în România şi l-am chemat să vină şi el să schimbe ceva. Persoanele care vin cu mentalitatea din străinătate ar fi angajate imediat, pentru că vin cu un suflu nou. Contează încrederea că ţara asta se îndreaptă în sensul pozitiv şi asta nu putem schimba decât împreună.”