FacebookTwitterLinkedIn

România, regiunea CEE, Europa și întreaga lume au mare nevoie de lideri politici și de business care să ofere o nouă formă organizațiilor și societăților la o scală largă, o formă potrivită pentru vremurile în care trăim.

Leadership-ul, investițiile, sursele de finanțare, inovația și potențialul noilor tehnologii au fost principalele teme în jurul cărora experții din domeniu au dialogat pe parcursul celor două zile ale evenimentului economic al anului din România.

Mulțumiri partenerilor care au susținut Forbes CEE Forum: BMW Group și Carrefour România în calitate de parteneri strategici; Nespresso – cafeaua oficială; Anchor Grup, Banca Transilvania, Chopard, Deloitte, Forte Partners, Garanti Bank, Kultho, Tinmar Energy și UPC în calitate de parteneri gold; BRD Groupe Societe Generale, Electrogrup Infrastructure | E-INFRA, Enterprise Investors, EY, Happy Tour FCM, Mol România, PeliFilip, Philips, Vimetco Alro în calitate de parteneri silver; partenerului Tehnic Eventix, precum și partenerilor Camera franceză de comerț, industrie și agricultură din România (CCIFER), Chilli Ideas, Profructta, Headprint, Melissimo, AB Traduceri și Proedus.

După deschiderea oficială a evenimentului, primele sesiuni s-au concentrat pe aspecte legate de macroeconomie, dar și pe sectoare de business precum banking, piața de capital, antreprenoriat,  digital, educație, responsabilitate socială. De asemenea, au fost dezbătute modalitățile prin care poate fi identificată și finanțată creșterea sustenabilă a companiilor în climatul economic. A doua zi a evenimentului a fost marcată de discuții pe teme precum politică și cooperare la nivelul Europei Centrale și de Est sau noile reguli ale leadershipului din prezent, așa cum sunt ele văzute de oameni de afaceri și consultanți de top. A urmat o sesiune dedicată digitalizării și rolului pe care aceasta îl are asupra transformării modelelor de business din prezent.

Pe ansamblul celor două zile, peste 400 de înalți reprezentanți ai mediului economic regional, oficiali de stat, economiști, reprezentanți ai mediului financiar-bancar din regiune și jurnaliști au fost prezenți la evenimentul economic al anului și au dezbătut leadershipul anului 2018 și modul cum se conturează tendințele următorilor 100 de ani, precum și modalitățile de relansare pe fundamente sustenabile a modelelor economice din Europa Centrală și de Est.

Forbes CEE Forum 2018, Adrian Vasilescu (consultant de strategie al BNR): „Nu avem cea mai mare creștere din Uniunea Europeană, ci una dintre cele mai mari viteze de creștere”

Forbes CEE Forum 2018: Mihnea Crăciun (director adjunct BERD pentru România): „Sectorul privat se poate dezvolta până la nivelul la care îi permite infrastructura națională. Dincolo de asta e greu să te dezvolți”

Forbes CEE Forum2018, Cristian Nacu (Senior country officer pentru România şi Moldova al IFC): „Nu a existat întâlnire în care să nu mi se spună că principala problemă este lipsa infrastructurii”

Forbes CEE Forum 2018, Ion Sturza (președintele fondului de investiții Fribourg Capital și fost Prim Ministru al Republicii Moldova): „În următorii cinci ani, 90% din joburi vor dispărea din forma în care sunt astăzi. Vor fi automatizate, ca rezultat al creșterii complexității,  şi al inteligenței artificiale”

Forbes CEE Forum 2018, Alexandru Reff (Country Managing Partner Deloitte România): „În IT de exemplu, atragerea unor competenţe înalte nu mai este în România mai puţin costisitoare decât în Spania. Deocamdată nu s-a produs o deteriorare în fiscalitatea aplicabilă muncii, chiar dacă este o instabilitate care îngrijorează”

Forbes CEE Forum 2018, Affan Yildirim (General Manager și Board Member al Anchor Grup) :„Dacă ne uităm la mediul de business, cea mai importantă problemă care trebuie rezolvată este cea a lipsei capitalului uman, apoi creșterea va veni din rezolvarea acestei probleme”

Forbes CEE Forum 2018, Anca Vlad (fondator și președinte Fildas – Catena Group): „Trebuie să ridicăm calitatea vieții în România pentru a ne păstra tinerii. Este nevoie de un efort național pentru aceasta, în care noi, oamenii de afaceri români, suntem primii care trebuie să ne implicăm”

Forbes CEE Forum, Iulian Stanciu (CEO eMAG): „Avem un brand puternic, cu atribute bune, cu încredere, dar oamenii nu folosesc brandul în măsura în care se întâmplă la competitorii noştri din retailul off-line. Oamenii nu sunt digitali”

Forbes CEE Forum 2018, Dragoș Anastasiu (Președintele Eurolines și președinte al Camerei de Comerț Româno-Germane): „Românii nu se întorc acasă din cauza lipsei de încredere. Oamenii nu pleacă şi nici nu vin pentru bani, care contează desigur, însă încrederea este cea mai importantă”

Forbes CEE Forum 2018, François Bloch (CEO BRD): „În România, piața este extrem de activă dacă ne uităm la finanțărea băncilor pentru indivizi, însă finanțarea bancară pentru sectorul corporate este mai puțin activă, chiar și mai puțin activă dacă ne uităm la IMM-urile locale”

Forbes CEE Forum 2018, Șerban Roman (Vicepreședinte și Country Director Enterprise Investors): „Banii există dacă ai performanță. Dar performanța îți spune ce să faci”

Forbes CEE Forum 2018, Doru Lionăchescu (membru board, Banca Transilvania & BT Capital Partners): „Pleiada de reglementări apărute în ultimul deceniu nu ne ajută, pentru că toate reglementările făcute la presiunea opiniei publice au fost făcute în sensul de a limita spațiul de manevră și de a lua riscuri în bănci”

Forbes CEE Forum 2018, Omer Susli (CEO Homelux): „Nu sunt de acord cu afirmația că un antreprenor ca Steve Jobs se naște o dată la o sută de ani. Fiecare poate ajunge peste 15-20 de ani cel mai bogat om din România sau chiar de pe planetă”

Forbes CEE Forum 2018, Mike Hapoianu (Director Comercial Happy Tour România, Bulgaria, Turcia): „Există pe piață online booking tools, prin care se pot face rezervările. Dar aici se pune însă problema de mentalitate, dintre Europa de Vest și cea de Est. În Est lucrurile se mișcă puțin mai greu”

Forbes CEE Forum 2018, Antonia Colibășanu (COO Geopolitical Futures și fondator Active Compete+): „Această generație tânără este mai integrată în atmosfera globală, dar și mult mai precaută. În regiune suntem mult mai precauți”

Forbes CEE Forum 2018, Florin Pogonaru (președinte AOAR):„Mediul de afaceri din România încă nu are maturitatea să se orienteze spre valoare adăugată ridicată”

Forbes CEE Forum 2018, François Coste (CEO Groupama Asigurări): „Mediul competitiv din România este cel ce a atras până în prezent un număr de 2.300 de investitori cu capital francez”

Forbes CEE Forum 2018, Geo Mărgescu (CEO și cofondator Forte Partners): „Dacă acum 20 de ani un lider sau un antreprenor de succes trebuia să fie curajos la limita nebuniei, acum profilul omului de business român s-a schimbat. Acel curaj s-a transformat în calități morale, în educație”

Forbes CEE Forum 2018, Mihnea Rădulescu (CEO UPC România): „Azi, principala forță care determină multe companii să-și reconsidere strategiile de viitor este apariția unei generații care are un comportament extrem de diferit. Generațiile tinere influențate de tehnologie sunt cele care aduc schimbarea”

Forbes CEE Forum 2018, Horia Manda, Managing Partner Axxess Capital: „Politicile guvernamentale ar trebui să susțină educația, mai ales educația tehnologică sau științele exacte”

Forbes CEE Forum 2018, Mircea Varga, CFO Țiriac Group: „Tehnologia va schimba mult lucrurile, automatizările ar trebui să ne dea mai mult timp pentru creație, pentru inovație, analiză, pentru că fără analiză nu vom vedea care sunt provocările viitoare”

Forbes CEE Forum 2018, Ioana Filipescu (Deloitte România): „Inteligența emoțională este unul dintre atributele esențiale într-o organizație”

Forbes CEE Forum 2018: Camelia Ene (Country Chairman & CEO MOL România):„Noul lider nu trebuie să fie rezistent la schimbare, trebuie să o perceapă ca pe o oportunitate care se ivește odată cu schimbările tehnologice”

Forbes CEE Forum 2018, Daniel Farmache (Deputy CEO al Electrogroup Infrastructure): „Ce face tehnologia pentru alte industrii, infrastructura de telecomunicații face pentru tehnologie. Cererea crescută pentru tehnologie crește însă nevoia de infrastructură”

Forbes CEE Forum 2018, Andrei Pitiș (VP Engineering and Head of Bucharest Office Fitbit): „Orașele mari sunt mai dispuse să accepte inovația ca alte țări din Europa, care sunt mai conservatoare”

Forbes CEE Forum 2018, Mihnea Săraru, partner PeliFilip: „E important ca oamenii să se simtă confortabili să îmbrățișeze schimbarea”

Forbes CEE Forum 2018, Alexandru Popescu, Market Leader al Philips Health Systems pentru Europa Centrală și de Est: „Inovația în tehnologie influențează viitorul companiilor noastre. Ele creează trenduri și acoperă nevoi urgente și mari, cel puțin în domeniul serviciilor medicale”

Forbes CEE Forum 2018: Bogdan Lupu (Head of Digital Marketing Carrefour România): „Inovația este despre cum poți recrea același proces, dar folosind mai puține resurse”

Forbes CEE Forum 2018: Carla Parnică (Corporate Communication Manager & CSR Tinmar Energy):„În ceea ce privește energia verde, prețul dictează piața. O piață liberă versus una reglementată în energie înseamnă prețuri cu 20%-30% mai mici”

Forbes CEE Forum 2018: Alex Skouras (Managing Partner Alesonor): „Consumatorii sunt mai educați acum, se uită mai mult la detalii ce țin de calitatea vieții. Au înțeles că nu doar prețul contează, ci multe alte aspecte ce țin de trai și de calitatea vieții”

Forbes CEE Forum 2018: Dragoș Tuță, Founder & Managing Partner The CSR Agency: „Se aleargă după profit. Va veni momentul în care vom înțelege că inclusiv noi vom suferi dacă ne vom ghida doar după sintagma de a face cât mai mult profit acum”

Forbes CEE Forum 2018: Dumitru Lăcătușu (fondator Centrul de Consultanță Istorică): „Până la 1945 cele mai multe afaceri apăreau și dispăreau odată cu fondatorul lor. Moartea fondatorului însemna și moartea afacerii”