FacebookTwitterLinkedIn

Antonia Colibășanu, COO Geopolitical Futures și fondator Active Compete+, a făcut, în cadrul celei de-a cincea ediții a CEE Forum, o radiografie a regiunii Europei Centrale și de Est, considerând că Inițiativa Celor Trei Mări reprezintă o îndepărtare de la paradigma clasică Est-Vest, din perspectivă geopolitică și geoeconomică. Ideea de a crea Inițiativa Celor Trei Mări poate genera multe oportunități, iar aducerea împreună a statelor din regiunile Mărilor Baltică, Neagră și Adriatică oferă oportunitatea dezvoltării unor noi businessuri care pot crește gradul de conectivitate între Nord și Sud.

„Acestea sunt oportunități de business. SUA se uită la Inițiativa celor Trei Mări strict din perspectiva businessului. Această platformă oferă o oportunitate majoră de business pentru companiile americane care vin în regiune. Asta trebuie să fie și pentru regiune. Am subliniat mereu că pentru dezvoltare ai nevoie de inovare și de resursă umană. În regiune avem o excelentă resursă umană, însă mulți oameni pleacă în Vest și nu se mai întorc. Asta e o mare problemă pentru toate proiectele din întreaga regiune”, a afirmat Antonia Colibășanu. Ea consideră că sentimentul naționalist care s-a dezvoltat în regiune nu trebuie să fie privit neapărat într-o lumină negativă. Poate fi un factor bun pentru businessurile inovative, start-up-uri adaptate la nevoile piețelor de aici. Estul Europei are propriile sale particularități, iar statele care conștientizează că au probleme de ordin demografic pot adopta calea unei abordări naționaliste și populiste. Cu toate acestea, există diferențe semnificative între statele din această regiune. Între politicile implementate de Ungaria, Polonia sau România nu poate fi trasată o linie de conexiune. Iar mediul de afaceri nu reacționează strict legat de politicile guvernamentale. Uneori chiar dimpotrivă – caută să își construiască destinul astfel încât să fie cât mai independente de acestea.

În această regiune, investițiile străine au fost o resursă importantă de creștere. Ele au fost platformă pentru dezvoltare pentru că au educat populațiile de aici despre modelul liberal de viață. Prin urmare, investițiile străine directe au fost și sunt o parte esențială a dezvoltării regionale. Nu există însă un model regional. Există modele particulare la nivelul statelor. Datorită interconexiunii suntem dependenți de idei și construim dependențe bazate pe idei. Acesta este un factor declanșator important pentru orice inovații și pentru orice am putea construi împreună. „Datorită tehnologiei am ajuns într-o lume hibridă, în care oamenii au devenit mai individualiști. Când vorbim de geopolitică, ne referim la putere politică, economică sau militară. Acum s-a dezvoltat și puterea digitală, prin care se poate pune presiune pe politici, dacă oamenii se unesc și formează comunități. Dacă nu, avem de-a face cu interferențe ale factorilor externi, statali sau non-statali, asupra comunității noastre. Aceștia utilizează o presiune mai puțin tradițională, pentru a-și mări influența, presiune care este mai greu de evaluat și anticipat din perspectivă geopolitică. Dar, în mod evident, societatea se transformă datorită conștientizării influenței mediului digital – și utilizării lui în formarea rețelelor de afaceri. Toate acestea caracterizează noua generație a afaceriștilor din regiune. „Această generație tânără este mai integrată în atmosfera globală, dar și mult mai precaută. În regiune suntem mult mai precauți – nu pentru că nu avem încredere unii în alții, ci pentru că nu avem încredere totală în nimic. Câștigarea încrederii este un lucru dificil – calculăm riscuri și în funcție de acestea avem mai multă sau mai puțină încredere. Ne deconectăm când vine vorba de sisteme tradiționale, e o lume nouă, a algoritmării acțiunilor”, a adăugat Antonia Colibășanu.

Cooperarea regională poate fi alimentată și de existența unor temeri comune, riscuri similare. Dacă suntem legați de aceleași temeri, dacă există percepția că avem o frică comună împotriva căreia trebuie să luptăm împreună, vom forma coaliții la nivel regional, explică COO-ul Geopolitical Futures. „Este posibil să dezvolți o platformă comună atunci când vezi ceva mai mare decât tine de care ne temem cu toții. Sau oportunități de care putem beneficia doar dacă există cooperare. Putem construi, prin cooperare, relații cu jucătorii mondiali precum China sau SUA. Aceștia ar fi fericiți să lucreze cu noi pentru că le-am oferi oportunitatea de a accesa noi piețe. Mai există si temerea legată de problemele puse de Rusia și chiar de dependența prea mare față de UE. Si datorită acestor frici putem coaliza, pe proiecte de business concrete. Dacă această temere nu este susținută, iar calculul riscului nu este corespunzător, este mai puțin probabil să ne angajăm în cooperare, din cauza forțelor naționaliste, a interesului de afaceri și chiar a celui național pană la urmă”, a conchis Colibășanu.