FacebookTwitterLinkedIn

Luni, 12 august, Forbes România lansează ediția specială ,,Downshifting: Business din pasiune”.

Consacrat în manualele de afaceri la începutul anilor ’90, termenul de „downshifting“ desemnează tendința oamenilor de carieră de a înlocui paradigma „Trăiesc ca să muncesc“ cu mai blânda „Muncesc ca să trăiesc“, prin renunțarea la joburile suprasolicitante în favoarea unor business-uri personale, bazate în primul rând pe pasiune.

Poveștile reunite în ediția specială Forbes România îi au ca protagoniști pe câțiva români curajoși care au testat ambele rețete, alegând în cele din urmă… pasiunea.

·      Mihaela și Paul Oppenkamp au lucrat pentru toți miliardarii lumii pe iahtul rezidențial ,,The World”, dar au renunțat la un job de vis pentru a-și deschide, în Centrul Vechi al Bucureștiului, un restaurant bazat pe gastronomia moleculară.

·      Dhaniel Nora a dat Sibiul pentru București și a renunțat la un job într-o companie multinațională, pentru a-și deschide un atelier floral de avangardă.

·      După patru decenii de tatonări, Manuela Paraschivescu și-a descoperit adevărata vocație: a renunțat la o carieră în comunicare, pentru a urma cursurile prestigioasei școli pariziene de gastronomie Ferrandi, care pregătește, anual, cei mai buni maeștri bucătari din Franța.

·      Gabriela Dumitran a lăsat în urmă ritmul alert al unui job în domeniul resurselor umane, pentru a deveni… pălărier de modă veche.

·      Adriana Sohodoleanu a renunțat la poziția de specialist marketing la Colliers pentru a-și deschide o prăvălie cu delicatese și, ulterior, un magazin online.

·      De la un curs de legătorie de carte făcut ca hobby după job, soții Dana și Ion Georgescu au ajuns proprietarii unei… mori de hârtie ca în vremurile de aur ale cuvântului tipărit.

·      După șase ani de matinal la Europa FM, unul dintre cei mai îndrăgiți oameni de radio din România, Bogdan Miu, a pus bazele unui post online, cu aspirații de portal de streaming: Heart Radio.

·      Sherif Abdalla s-a născut în Somalia, a studiat în Irak și a renunțat la visul de a studia literatură la Sorbona pentru a deveni, în ultimii 20 de ani, unul dintre artizanii cafelelor de specialitate din România. De la el am aflat, pe lângă o poveste de viață parcă desprinsă dintr-un film de aventuri, și secretele unei cafele băute precum adevărații ,,connaisseuri”.

·      Georgiana Chițac și-a descoperit adevărata vocație în clasa a patra, apoi a renegat-o, aruncându-se în vârtejul unor joburi corporatiste. Aproape 20 de ani mai târziu, s-a întors la ,,prima dragoste” – ilustrațiile pentru copii – transformând-o într-o carieră de succes.

·      După 12 ani în multinaționale, Anca Vintilă Dragu a renunțat la tot pentru a crea obiecte din porțelan, iar Dana Tudor a lăsat deoparte arhitectura pentru a se dedica bijuteriilor din metale prețioase. Împreună, au pus bazele unui brand handmade: Petal.

·      O economistă, o avocată şi o finanţistă – Alis Lalu, Maria Dermengiu și Andreia Popescu – şi-au abandonat carierele „serioase” pentru artă şi mici afaceri cu bijuterii sau accesorii, iar în locul şedinţelor, participă acum la târguri.

Ediția specială ,,Downshifting: Business din pasiune” mai include:

·      Sfaturile unui prinț pentru antreprenori: Dimitrie Sturdza și-a lăsat business-ul în mâinile fiului, dar se implică în continuare în decizii strategice.

·      Un interviu în exclusivitate cu Paolo Marai, CEO al grupului Timex, și un reportaj în lumea ceasurilor IWC.

·      Singurătatea dăunează grav publicității, intră în grup! Marile grupuri de comunicare au încheiat cel de-al patrulea an de criză cu profituri.