FacebookTwitterLinkedIn

O economistă, o avocată şi o finanţistă şi-au abandonat carierele „serioase” pentru artă şi mici afaceri cu bijuterii sau accesorii, iar în locul şedinţelor, participă acum la târguri. De altfel, aşa le-am descoperit, la Autor, Târgul de bijuterie contemporană, deşi în urmă cu câţiva ani ar fi putut fi subiecte în secţiunea „corporate”.

Maria Dermengiu este de câţiva ani artist plastic, iar de puţin timp îşi transpune picturile pe eşarfe de mătase. Dar nu a fost întotdeauna aşa: a început ca avocat, iar după doi ani de stagiatură a spus stop. „Simţeam că nu mai pot continua fără a acorda prioritate intuiţiei şi vocii interioare”, spune ea. Aşa că a renunţat la avocatură şi şi-a făcut loc în lumea artiştilor creatori. Timp de un an a stat închisă în atelierul său, pictând, până când o fostă profesoară de la Belle Arte i-a remarcat munca şi i-a facilitat vernisajul unei prime expoziţii. Ocazie cu care Maria a vândut aproape toate tablourile într-o seară. Acest lucru a încurajat-o să dezvolte şi proiectul eşarfelor de mătase, pe care le consideră “o declaraţie de dragoste pentru artă”. Ideea i-a venit îndrăgostindu-se de obiectele decorative descoperite în concept store-uri din Londra sau Paris, unde aşa numitul „surface design” este ceva normal şi există o piaţă pentru artiştii care îşi transpun creaţiile pe diverse suporturi. Maria vrea să dezvolte latura de modă, aplicându-şi arta inclusiv pe rochii, pe care le va vinde prin intermediul unor concept store-uri precum Alchemia sau online. Picturile Mariei costă între 300 şi 600 de euro, iar eşarfele ei în ediţie limitată au un preţ mediu de 170 de lei, adică la graniţa dintre magazinele de fast fashion  şi brandurile de renume internaţional ca Burberry, unde ele costă peste 100 euro. Diferenţa este că transpunerea în mătase a unor tablouri originale, care devin astfel modă, este o raritate.

Motivele eşarfelor sunt recompuse din mai multe lucrări ale sale, din două expoziţii separate, prima fiind Islands Of The Soul, de unde provine modelul mandalelor (desene în formă de cerc, cunoscute în culturile străvechi şi utilizate pentru puterile lor, în special cele de vindecare). A doua expoziţie este cea de la Muzeul Ţăranului Român, Alegori.  Maria pictează simboluri precum arborele sacru (copacul vieţii), Luceafărul, Soarele şi Stelele, figuri geometrice folosite în creaţiile populare sau vietăţi precum cerbul, ciocârlia. „Itinerarul sufletului meu începe aici, cu primele linii trasate, cu primele gânduri aşternute pe pânză”, spune Maria.

Citiţi mai multe despre alţi artişti care provin din mediul de business în ediţia de vară a Forbes: Downshifting, apărută pe 12 august.