FacebookTwitterLinkedIn

Inteligența artificială începe să lucreze cot la cot cu medicii din întreaga lume, iar impactul utilizării acesteia în sistemul medical este unul uriaș.

„În primul rând, Inteligența Artificială se folosește azi în termeni restrânși, nu avem Inteligență Artificială generalizată, avem numai aplicații care beneficiază de un aspect restrâns al acesteia. Acest aspect se referă la rețele neurale, cu multe niveluri, ceea ce se numește deep learning, iar prin aceste rețele algoritmii pot învăța să execute anumite sarcini de care beneficiază medicul sau pacientul“, afirmă Dorin Comaniciu, vicepreședinte Medical Imaging Technologies, Siemens Healthineers, Princeton, Statele Unite ale Americii. El este cercetător în domenii precum Computer Vision, Medical Imaging şi Machine Learning și a contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea imagisticii medicale şi la aplicarea inteligenţei artificiale în sistemul medical. Deţine 260 de brevete și, recent, a primit titlul „Doctor Honoris Causa“ din partea Universității Titu Maiorescu din București. 

În opinia sa, beneficiile Inteligenței Artificiale în medicină sunt împărțite pe trei dimensiuni: creșterea eficienței și productivității, prin automatizarea și optimizarea proceselor clinice, în așa fel încât medicul să se poată concentra pe pacient; îmbunătățirea experienței pacientului, prin evitarea procedurilor inutile și prin prioritizarea cazurilor complexe și dezvoltarea medicinei de precizie, bazată pe diagnosticare de precizie și tratament optimizat pentru pacient.

Concret, un exemplu al modului în care Inteligența Artificială se folosește, la ora actuală, în medicină este la nivelul diagnosticării pacienților pe baza datelor medicale – există algoritmi antrenați să interpreteze aceste date mai rapid și cu o acuratețe mai mare decât un medic, ceea ce în final duce la îmbunătățirea îngrijirii pacientului. De asemenea, prin Inteligența Artificială pot fi detectate anumite afecțiuni medicale, procesele de scanare sunt automatizate, iar imaginile redate sunt de o calitate mult mai bună. De altfel, în prezent, specialiștii lucrează la sisteme care conectează anumite date despre pacient, stabilind cea mai bună opțiune de tratament (medicina de precizie). În acest sens, Siemens Healthineers dezvoltă sistemul „Digital Twin“, un model fiziologic, personalizat, actualizat pe tot parcursul vieții cu date despre pacient, folosit pentru o îngrijire personalizată și un tratament integrativ.

Gradul de deschidere al medicilor pentru folosirea Inteligenței Artificiale este foarte mare, adaugă Comaniciu, care este cercetător de aproape două decenii în cadrul Siemens, în Princeton. Există interes pentru adoptarea cât mai rapidă a acestor sisteme în spitalele din întreaga lume, se caută soluții pentru ca acestea să funcționeze cu cât mai puține erori și, în același timp, la nivelul organizațiilor internaționale de sănătate există dorința de a încuraja penetrarea Inteligenței Artificiale în medicină. Astfel, dezvoltarea tehnologiei nu va însemna faptul că medicii vor fi înlocuiți cu roboții inteligenți, din contră, Inteligența Artificială le va ușura munca acestora.

„Am participat la World Medical Innovation Forum  și  mi-a plăcut o afirmație pe care am auzit-o: Inteligența Artificială este, probabil, singura tehnologie care are șanse să îmbunătățească sistemul medical, să micșoreze costurile asociate și să ofere îngrijire medicală milioanelor de persoane care au nevoie. Acum doctorii și inginerii lucrează foarte strâns, noi avem mult mai mulți medici în centrele noastre de cercetare, iar pe de altă parte, doctorii au în echipele lor de cercetare mai mulți informaticieni“, afirmă Dorin Comaniciu.

Soluții bazate pe Inteligență Artificială se folosesc în centre medicale universitare mari din întrega lume, care au puterea de a inova constant. Și în România există interes din partea clinicilor medicale pentru astfel de soluții, spune cercetătorul. În același timp, și oamenii au început să fie din ce în ce mai interesați de sănătatea lor și de menținerea acesteia.

Cum arată viitorul

Totuși, folosirea Inteligenței Artificiale în medicină are anumite limitări, ca orice altă tehnologie. De pildă, pentru ca un algoritm să învețe să facă anumite sarcini, cum ar fi să recunoască o anumită boală la un pacient, are nevoie de cât mai multe date ale pacienților pe care „să exerseze“. Însă, în cazul unor boli rare, nu există suficiente date disponibile și atunci nu pot fi construite sisteme care să învețe să recunoască acele afecțiuni.

„Comunitatea științifică este optimistă și încearcă să dezvolte metode prin care calculatorul sau rețeaua neurală pot învăța din exemple mult mai puține, dar acest lucru va necesita mult mai multă cercetare“, spune Dorin Comaniciu.

O altă limitare este faptul că nu există o disciplină teoretică a Inteligenței Artificiale, însă cercetătorul crede că pe viitor aceasta va fi dezvoltată.  

Proiectele la care Comaniciu lucrează în prezent, împreună cu echipa sa din Princeton, sunt variate. Siemens Healthineers este un brand separat de Siemens, care dezvoltă produse și servicii pentru sectorul medical. În anul fiscal trecut, încheiat la 30 septembrie 2017, Siemens Healthineers a generat, la nivel global, venituri de 13,8 miliarde de euro și un profit de 2,5 miliarde de euro, cu aproximativ 48.000 de angajați în întreaga lume. În România, activitatea Siemens Healthineers este administrată printr-o entitate juridică separată din 2016. Siemens operează patru centre de cercetare-dezvoltare în România, dintre care două prin divizia Corporate Technology din cadrul Siemens SRL, în Brașov și Cluj-Napoca. Grupurile de cercetare din România lucrează la proiecte din domenii variate, printre care Business Analytics și Monitoring, Electronics sau Imaging și Computer Vision.

„Acum avem un proiect pentru tomografie computerizată, de exemplu, până când un medic interpretează analizele unui pacient care are o sângerare la nivelul creierului, acesta poate muri. Noi lucrăm la un sistem în care imediat după scanare, dacă scanerul vede că pacientul are o sângerare, ridică un steag galben și anunță medicul. Sunt multe cazuri în care poți să salvezi vieți doar prioritizând cazurile urgente. Mai lucrăm la sisteme care detectează cancerul de prostată, la analiza imaginilor toracice, la analiza inimii și nu numai“.

În 10-20 de ani, impactul Inteligenței Artificiale în medicină se va reflecta prin faptul că vor fi din ce în ce mai mulți medici care vor folosi roboți pentru a face anumite sarcini, medicina de precizie va evolua foarte mult, la fel ca și printarea în format 3D a organelor. De asemenea, vom asista la consolidarea sistemelor medicale prin crearea unor lanțuri mari de spitale cu aceleași standarde de îngrijire și înmulțirea serviciilor locale de îngrijire medicală – de exemplu, cum sunt cele oferite deja de anumite farmacii.