FacebookTwitterLinkedIn

Povestea acestui castel începe cu familia Cantacuzino și se ramifică în mai multe povești, în prezent el fiind în proprietatea a șase investitori, majoritatea străini. Dintre ei, cel mai implicat este Kurt Neuschitzer, un investitor german care deține o parte din castel și este CEO-ul companiei Zamora Estate, cea care administrează domeniul de la Bușteni. Fost avocat, el și-a propus acum câțiva ani să readucă la viață castelul și să facă din zonă o atracție turistică de nivel înalt. Poate și pentru că a descoperit că familia sa avea acum câteva secole rădăcini în Transilvania.

Galerie foto: Castelul Cantacuzino de la Bușteni

Muzeul este vizitat de 60.000 de turişti anual, iar Neuschitzer estimează că anul acesta închirierea spaţiului pentru evenimente și restaurantul Canta Cuisine (cu specific internaţional) vor reprezenta împreună afaceri de 700.000-800.000 de euro.  Castelul, înconjurat de un parc de 1.000 de hectare, funcționează ca muzeu și loc de evenimente, iar  în 2013 în fosta cramă a fost deschis restaurantul.

Neuschitzer

  Până acum au fost investite deja aproape 30 de milioane de euro în refacerea și amenajarea domeniului (sumă care include prețul castelului și renovarea acestuia, de la  sistemul de canalizare, la amenajarea bucătăriei). Castelul de peste 3.000 de metri pătraţi a fost construit în 1911 la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino,  după planurile arhitectului Grigore Cerchez,  în stil neoromânesc, din piatră și cărămidă. Înainte de retrocedare și achiziționarea de către actualii proprietari, acesta a funcționat ca spital şi loc de protocol, fiind ascuns de un gard şi de brazi înalţi, astfel că nici locuitorii din Buşteni nu ştiau că au un castel.

Potenţialul zonei este mare, după cum consideră Neuschitzer, care face referire inclusiv la Vârful Omu, celebru ca punct energetic care atrage turişti din occident şi orient. Pe de altă parte, „de ce merg românii în Austria?”, se întreabă el. „Pentru că aici nu e entertainment”, răspunde tot el.

Citeşte alte articole din noua ediţie specială Afaceri de familie

Astfel, investitorii speră să înceapă la vară construcția unui complex turistic ecologic, Zamora Ski Golf Resort, o investiție de 320 milioane de euro în prima fază, care va crea 1.400 de joburi în regiune. Mai mult, până la sfârșitul anului viitor în zonă va funcționa o fabrică de biomasă, un proiect de 30 de milioane de euro, care va folosi resturi colectate după curățarea pădurii de pe o arie de 60 de kilometri, într-un sistem gândit ecologic. Pe lângă un complex hotelier și de entertainment, mai este în plan şi un teren de golf, pentru că una dintre modalităţile de a cunoaşte oamenii este să joci golf cu ei – „dacă trişează chiar şi un pic, vor trişa şi în afaceri”, spune Neuschitzer.

Până atunci, castelul găzduiește și evenimente culturale, iar proprietarii au, și în acest caz, modele dintre cele mai renumite, precum renumitul festival din Aix-en-Provence. Soția lui Neuschitzer, Margarita Mamsirova  este, de altfel, soprană la faimosul Teatru Bolshoi din Moscova și este cea care a deschis in noiembrie seria de evenimente culturale de la castel, alături de alţi patru artişti ruşi de la celebra instituţie culturală. Castelul va avea de anul viitor astfel de evenimente în fiecare lună.

Vezi aici alte poveşti despre domenii de familie transformate în afaceri spectaculoase: domeniul Floresti-Cantacuzino, domeniul Zabola şi domeniul de la Coteşti.