FacebookTwitterLinkedIn

Familia Mikes a fost alungată de pe proprietatea sa din judeţul Covasna într-o noapte din 1949, iar Eva Mikes, bunica actualilor proprietari, a fost trimisă într-un lagăr de muncă în Deltă. La începutul anilor 2000, familia Mikes a revenit  la Zabola și de atunci și-a investit aproape tot timpul în acest loc:  Gregor Roy Chowdhury, unul dintre nepoţii Evei Mikes, a renunțat pentru acesta la un job într-o bancă de investiții din Londra. Domeniul de la Zabola / Zăbala era în familie de secole (castelul datează din secolul XVI),  așa că motivele întoarcerii familiei în ţară au fost atât raționale, cât și emoționale. „România are multe locuri goale pe hartă”, spune Gregor Roy Chowdhury, care adaugă că el are aici o misiune, mai degrabă decât un job. Cei doi nepoți ai Evei Mikes, Gregor şi Alexander Roy Chowdhury, se implică azi în administrarea domeniului de 34 de hectare, pe care se află mai multe case şi pe care îl promovează ca destinaţie turistică sau „cel mai bine păstrat secret al Transilvaniei”. „Nu poți locui în mai mult de o casă, turismul era singura opțiune viabilă“, spune Gregor Roy Chowdhury, mai ales că a crescut într-o țară care oferea acest exemplu – Austria. De altfel, povestea familiei în sine este şi ea una fabuloasă: tatăl tinerilor proprietari este un aristocrat originar din Bangladesh şi a trecut printr-o experienţă similară care a implicat confiscarea proprietăţilor familiei.

Cea mai recentă investiţie de pe domeniu este reamenajarea vechiului grajd, transformat într-o sală de evenimente de 500 de metri pătrați. Familia locuiește în vechea clădire, iar în 2006 a fost inaugurată Machine House, casa de oaspeţi şi principala clădire, construită în secolul XVIII, care acum cuprinde şase camere (cu preţuri între 70 şi 100 de euro).  Între timp au mai fost amenajate și alte spații, așa că Zabola Estate poate găzdui 20-24 de persoane, fiind amenajat ca un adevărat boutique hotel. Vara, proprietatea este preferată de turiştii străini, fiind și cele mai aglomerată perioadă, alături de sărbătorile de la finalul anului.

Când este întrebat care ar fi problemele întâmpinate în administrarea proprietății, Alexander Roy Chowdhury  spune doar atât: „depășirea celor 45 de ani de comunism și a tot ce vine cu această moștenire. E o problemă de generație“. Parcul şi domeniul (cu şase angajați permanenți, cărora li se adaugă colaboratorii)  reprezintă deocamdată doar un cost pentru familie și „va rămâne așa până când vor fi deschise alte corpuri de clădire pentru turism”, după cum spun ei, dar familia se implică și în administrarea pădurii și agricultură, care sunt profitabile. Şi în secolele trecute domeniul de la Zabola a constituit o afacere şi o sursă de venit pentru familia Mikes: contele Armin Mikes avea una dintre cele mai mari firme din Transilvania, unele dintre ele listate la Bursa de la Budapesta în anii ’20. Proprietatea avea şi are în continuare resurse pentru a se susţine din procesarea lemnului şi creşterea cailor, de exemplu, iar în trecut, afacerile familiei includeau producţia de sticlă şi apă minerală. „Din păcate, situația politică și cea juridică de acum (mai ales problemele nerezolvate privind retrocedarea) fac ca investițiile să fie dificile“, spune Gregor Roy Chowdhury.

Familia va adăuga curând circuitului turistic o altă clădire şi şi-a propus să se concentreze asupra evenimentelor exclusiviste, fără să crească prea mult numărul spaţiilor de cazare din parc, fapt care ar face ca locul să își piardă farmecul. Totuși ar putea amenaja și alte locuri pe celelalte proprietăți din regiune.

Vezi aici alte poveşti despre domenii de familie transformate în afaceri spectaculoase: Castelul Cantacuzino, domeniul Floresti-Cantacuzino şi domeniul de la Coteşti.