FacebookTwitterLinkedIn

Băneasa a devenit, în ultimii ani, o zonă mult prea exclusivistă atât pentru companii, cât și pentru dezvoltatorii imobiliari. În acest hub este concentrată o suprafață totală de birouri de 203.000 de metri pătrați, la fel ca și cu un an în urmă, arată datele furnizate de Knight Frank România. Aproximativ 7% din stocul clădirilor de birouri din București se regăsește în Băneasa, însă nu există foarte multe motive de optimism pentru viitor, din moment ce în zonă nu sunt anunțate noi proiecte importante.

În plus, peste jumătate din birourile moderne de aici sunt certificate drept spații verzi. Acest aspect ar trebui să determine o scădere a costurilor de întreținere, un element care ar trebui să aducă un plus important pentru zonă. Doar că, în ritmul dinamic în care trăim, managerii de companii nu pot lua în calcul doar acest aspect, în condițiile în care o calitate la fel de bună o pot găsi și în alte zone. Iar alte zone, precum vedetele pieței birourilor – Calea Floreasca – Barbu Văcărescu, Dimitrie Pompeiu și Centru-Vest, sunt mai bine poziționate în ceea ce privește infrastructura de transport în comun și apropierea față de punctele de interes pentru companii.

În acest context, chiriile din zonă se situează între 11 euro/mp și 14 euro/mp, iar rata de neocupare este de aproape 9%. Interesul scăzut al companiilor față de zona Băneasa reiese și din cererea totală de spații de birouri înregistrată anul trecut în București, hub-ul atrăgând doar 0,7% din cererea totală, echivalentul a 2.700 de mp, fiind una dintre cele mai puțin atractive zone, potrivit JLL România.

Cu toate acestea, zona este departe de a fi neperformantă economic, prezența celor două aeroporturi internaționale în nordul Capitalei – Băneasa și Henri Coandă – conducând, de-a lungul ultimilor ani, la schimbarea semnificativă a zonei, atât din punct de vedere al infrastructurii rutiere, cât și al segmentelor de spații de birouri și comerciale. Cel mai cunoscut ansamblu este, fără îndoială, Băneasa Shopping City, centrul comercial dezvoltat de omul de afaceri Gabriel Popoviciu pe o suprafață de 174 de hectare, parte a unei ferme deținute anterior de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară.

La fel ca și anul trecut, nici în acest an nu vom asista la o creștere semnificativă a stocului din hub-ul Băneasa, din moment ce nu sunt anunțate livrări semnificative în zonă. În plus, de ani buni, în zonă nu a mai început construirea niciunui imobil de birouri, iar cele care erau anunțate au fost stopate. Băneasa Business&Technology Park, ansamblul de clădiri de birouri din proiectul multifuncțional Băneasa City (include un ansamblu rezidențial de lux și celebrul parc de retail Băneasa Shopping City) a rămas la prima fază, stadiul de la inaugurarea din 2008, de 30.000 de metri pătrați de spații de birouri clasă A și A+, distribuiți în două clădiri. Dezvoltatorul, controlat de omul de afaceri Gabriel Popoviciu, anunța că plănuiește construirea a 11 clădiri.

Willbrook Platinum Business & Convention Center este unul dintre cele mai reprezentative proiecte office din zonă, având o suprafață de 65.000 de metri pătrați desfășurați, 38.000 de metri pătrați sunt doar pentru birouri. Imobilul dezvoltat de Willbrook International răspunde la unele dintre cele mai ridicate standarde de calitate, dar este mult prea departe de București. Într-o oră de vârf aici ajung mai repede cei din Ploiești decât cei din aria centrală a Capitalei.

Alte clădiri echilibrează balanța. Parcul de birouri Victoria Park, dezvoltat de belgienii de la Liebrecht&WooD și achiziționat de fondul de investiții austriac Immofinanz, are un grad de ocupare ridicat, iar printre chiriași se află Grupul Media Camina, Syngenta Agro și SIVECO România.

Clădiri reprezentative

Băneasa Business & Tehnology Park

Dezvoltator: Băneasa Developments

Proprietar actual: Băneasa Developments

Suprafață: 26.000 mp

An finalizare: 2008

Victoria Park

Dezvoltator: Liebrecht&WooD

Proprietar actual: Immofinanz

Suprafață închiriabilă: 16.628 mp

An finalizare: 2007

Willbrook Platinum Business & Convention Center

Dezvoltator: Willbrook International

Proprietar actual: Willbrook International

Suprafață închiriabilă: 38.000 mp

An finalizare: 2011