FacebookTwitterLinkedIn

Unul dintre semnele că lucrurile încep să evolueze este şi parteneriatul semnat, recent, de Bursa de la Sibiu (SIBEX) cu Hellenic Exchanges Group (Helex), grupul care controlează Bursa din Atena (ATHEX). În urma acestui parteneriat, cei doi operatori oferă acces reciproc investitorilor la cele două pieţe. „Beneficiul major oferit de acest parteneriat brokerilor locali este posibilitatea de a tranzacţiona, prin intermediul noului sistem de tranzacţionare pus la dispoziţie de SIBEX, aproximativ 3.400 de instrumente financiare tranzacţionate pe 17 pieţe (SUA, Canada, Europa), folosind aceeaşi infrastructură post-tranzacţionare care va fi implementată şi pentru piaţa de instrumente financiare derivate administrate de SIBEX”, spune Ovidiu Petru, directorul general al SIBEX.

Un alt avantaj al sistemului de tranzacţionare reprezintă utilizarea unui motor de tranzacţionare performant Oasis, funcţional pe piaţa spot administrată de ATHEX, cu volume de tranzacţionare de peste 100 de milioane de euro zilnic şi, de asemenea, pe piaţa derivatelor administrată de ATHEX cu aproximativ 50.000 de contracte futures în fiecare zi. Apoi, tot de partea beneficiilor mai este şi faptul că tranzacţionarea este sigură datorită infrastructurii tehnologice susţinută de departamentele IT ale celor două burse. În cele din urmă, tranzacţionarea şi compensarea-decontarea se realizează în lei pentru toate produsele SIBEX denominate în moneda naţională, fapt ce facilitează accesul la noul model de clearing.

Fiindcă Bursa din Atena mai avea un parteneriat semnat cu Bursa din Cipru, în 2006, înţelegerea cu SIBEX a fost făcută pe acest calapod. Acea formulă s-a dovedit a fi una de succes pentru că, după cum argumentează Ovidiu Petru, „facilita accesul participanţilor unei burse la piaţa şi produsele celeilalte burse, au beneficiat astfel de noi oportunităţi de business şi de creşterea semnificativă a lichidităţii pe ambele burse”. Şeful SIBEX spune că răspunsul specialiştilor cu privire la parteneriatul dintre cele două burse a fost imediat şi categoric pozitiv. De altfel, şi jucătorii de tip market-maker par să fie de aceeaşi părere. Nikolay Nedkov, CEO al Deltastock, o companie care oferă servicii financiare pe teritoriul României de peste şapte ani, spune că acest parteneriat va aduce mulţi clienţi internaţionali pentru piaţa SIBEX, iar la nivel european „poate demonstra cu uşurinţă ce beneficii va aduce cooperarea transfrontalieră între două ţări membre UE”.

În plus, Nikolay Nedkov argumentează că SIBEX oferă oportunităţi unice de investiţii clienţilor pentru că „nu sunt foarte multe burse care să le permită clienţilor să tranzacţioneze derivate bazate pe indici, cum ar fi DJIA, sau acţiuni ale unor companii celebre precum Facebook”. Nedkov recunoaşte că „în ultima vreme, am văzut volume de tranzacţionare mici”, dar „să sperăm că acest parteneriat va aduce o vibraţie nouă bursei şi va creşte volumul tranzacţiilor”.

Încă de la demararea negocierilor cu partenerii eleni, oficialii SIBEX afirmă că s-au preocupat de diminuarea impactului pe care aceste schimbări le-ar putea avea asupra brokerilor locali, participanți ai SIBEX. Cu atât mai mult, pentru o perioadă de cel puțin un an de la data transferului pe noul sistem de clearing, comisioanele de clearing vor rămâne neschimbate, iar în ceea ce privește costurile de tranzacționare nu sunt preconizate modificări.

Pe termen mediu, se estimează că numărul de contracte va creşte de la o medie zilnică de 1.500 la peste 10.000. „Numărul de contracte va avea trei factori declanşatori: relansarea platformei de tranzacționare pentru participanţii locali, posibilitatea creşterii de noi produse într-un mediu de clearing nou şi accesul participanţilor străini la piața românească”, mai spune şeful SIBEX.

Privite general, parteneriatele externe, precum este cazul celui dintre SIBEX şi ATHEX, au mai multe seturi de beneficii. Ovidiu Petru, directorul general al Bursei sibiene, spune că „instituţiile pieţei de capital din România ar putea avea, în primul rând, beneficii semnificative de imagine prin implicarea în parteneriate externe care să consolideze poziţia pieţei de capital din România şi, de ce nu, a României în Europa”.

Mai mult, precizează Ovidiu Petru, „parteneriatele încheiate cu o entitate solidă cu reputaţie în Europa vor consolida know-how-ul intern prin schimbul de experienţă, de informaţii, de resurse”. De aceea, spune el, parteneriatele de acest tip nu sunt „cedări de poziţii”, ci, mai degrabă, un schimb permanent de idei constructive. Printre cele mai relevante produse din oferta SIBEX, în mod tradiţional, au fost produsele pe activele româneşti. Cu toate acestea, Ovidiu Petru mai precizează că „în ultimii ani, s-a constatat o migrare clară a investitorilor către produse futures având ca activ suport active de larg interes la nivel mondial: indicele american DJIA, paritatea EUR/USD, petrol aur”. Ovidiu Petru mai precizează că, dintre produsele tranzacţionate, s-a remarcat un interes deosebit pentru produsul futures cu activ suport acţiunile DEUTSCHE BANK AG unde s-a înregistrat o activitate susţinută în ultima perioadă, existând în prezent o mie de poziţii în piaţă.

Animarea pieţei de capital ţine însă şi de gradul de înţelegere şi de atractivitatea pe care piaţa de capital o reprezintă pentru populaţie, pentru corporatişti sau oameni de afaceri. Şeful SIBEX argumentează că pentru înţelegerea pieţei de capital este nevoie de educaţie fianciară în rândul românilor, dar „pornind de la ideea că «întotdeauna este loc de mai bine», consider că educaţia bursieră, în particular, şi cea financiară, în general, reprezintă un proces de lungă durată care ar trebui să se bucure de implicarea mai multor entităţi din domeniul financiar”.

Citiți textele integrale în ediția tipărită a revistei, dar și în variantă digitală a revistei din webviewer sau în aplicația de iPad a Forbes România