Cautare
, Forbes Staff

Imobiliare |
|

Best Office Hubs 2020: Pe loc repaus

Deși este traversat de toate mijloacele de transport în comun, hub-ul office Est rămâne o zonă destul de neatractivă pentru dezvoltatori și companii.  
110 dosarBOH 13 Est

În 2019, stocul clădirilor de birouri moderne din Estul Bucureștiului măsura 57.800 de mp, cu o rată de neocupare de 12,5% și cu chirii de 10 euro/mp pe lună, arată datele CBRE Research. Pe de altă parte, Knight Frank România apreciează că stocul din această zonă se ridică la 71.090 de mp, valoare similară cu cea din urmă cu un an. Conform datelor furnizate de JLL, stocul din acest hub se ridică la 88.283 de mp, rata de neocupare este de 17%, iar chiriile sunt între 12 și 14 euro/mp.

Mai mult decât atât, hub-ul office Est se clasează pe penultimul loc la capitolul cerere totală de spații de birouri înregistrată anul trecut în București, acumulând doar 0,6% din cerere, echivalentul a puțin peste 2.500 de mp, potrivit JLL.

Nici în acest an situația nu se va schimba pentru această zonă, nefiind planificate proiecte semnificative, astfel că Estul Capitalei va rămâne una dintre cele mai neatractive zone pentru dezvoltatori și companii. Acest fapt nu este însă o noutate, situația datând din 2010, când a fost finalizată clădirea de birouri Olympia Tower. Această arie, care începe de la Piața Muncii și continuă spre bulevardele Basarabia și Theodor Pallady, concentrează doar 2% din stocul total de birouri din București, potrivit informațiilor transmise Forbes România de către compania de consultanță imobiliară Knight Frank România.

Prin urmare, acest hub rămâne în faza de stagnare, din moment ce prima clădire construită în Est a rămas și ultima. Dezvoltatorul și actualul proprietar al Olympia Tower, Bluehouse Capital, a reușit să-și găsească chiriași, deși a finalizat imobilul în plină criză, în 2009, printre cei mai cunoscuți fiind Eureko și Mega Image. Imobilul are o suprafață totală închiriabilă de 9.555 de metri pătrați, desfășurată pe 12 etaje, parter și trei niveluri subterane. Amplasată în apropierea stației de metrou Piața Muncii, clădirea se impune prin design și arhitectură, pentru care a fost premiată, în 2010, în cadrul Anualei de Arhitectură.

În plus, potrivit surselor din piață, Bluehouse Capital este aproape de vânzarea clădirii Olympia Tower, de imobil fiind interesat un fond de investiții din Israel, care ar fi dispus să ofere 20 de milioane de euro în schimbul clădirii de birouri.

Situația acestei zone este mai degrabă surprinzătoare, în condițiile în care dispune de acces bun la mijloacele de transport în comun – metrou, o multitudine de linii de autobuz, troleibuz și tramvai, infrastructură dezvoltată în vremea autorităților comuniste, pentru a deservi platformele industriale din zonă, dintre care cele mai cunoscute sunt 23 August și Republica.

Clădiri reprezentative

 

Olympia Tower

Dezvoltator: Bluehouse Capital

Proprietar actual: Bluehouse Capital

Suprafață: 10.045 mp

An finalizare: 2009

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii