FacebookTwitterLinkedIn

Simt că ceea ce fac acum este important. Am petrecut aproape 30 de ani făcând lucruri pe care nu le consideram foarte importante şi acum sunt obsedată de munca mea. Este ceea ce aş vrea să fac în continuare şi este un sentiment minunat”, spune Leslie Hawke, cofondatoarea Asociaţiei OvidiuRo şi una dintre personalităţile care s-au implicat activ în şcolarizarea copiilor ce provin din medii defavorizate.

A ajuns în România când avea 48 de ani, după ce s-a înrolat ca voluntar în Peace Corps. „Dacă aş fi putut, m-aş fi înrolat şi 25 de ani, însă atunci aş fi fost inutilă. La 48, ştiam cine sunt, îmi ştiam calităţile şi limitele, lucruri pe care nu le cunoşteam la 25 de ani. Voiam să fac totul, dar mă temeam, de fapt, că nu sunt bună la nimic. Astfel încât primii 40 de ani sunt numai despre tine”, mărturiseşte Leslie Hawke. Argumentul său este că, după vârsta de 40 de ani, fiecare ar trebui să se gândească mai mult la ceilalţi şi mai puţin la sine, încercând astfel să dea, măcar câte puţin, ceva înapoi societăţii. „Dintotdeauna mi-am dorit să fac lumea să fie un loc mai bun. Dar nu mi-am dat seama cum puteam face acest lucru şi în paralel să pot avea şi o viaţă decentă, să am şi o casă frumoasă şi să pot să îl trimit pe fiul meu la şcoli bune. A fost o mare cumpănă pentru mine şi sincer, tot speram că o să am un fel de revelație, după care îmi voi da seama ce ar trebui să fac cu viaţa mea”, îşi aminteşte Leslie Hawke. După ce a vizitat tabere de refugiaţi, după ce a vorbit cu oamenii care făceau parte din misiunile umanitare, a învăţat câteva lecţii importante. Una dintre acestea este faptul că nu tot timpul trebuie să fie vorba despre bani. „Chiar şi atunci când vine vorba despre problemele sociale, acestea nu sunt mereu legate de bani. Sunt legate de înţelegerea problemelor reale”, mai spune ea.

13242229_1297358010293274_158881131_o32 de rețete pentru a deveni propriul erou

Experienţele pe care le-a acumulat de-a lungul timpului nu au început să îi folosească decât abia în urmă cu 15 ani când a simţit că viaţa ei ajunge într-un impas. „Fiul meu crescuse, avea familia lui, eu eram plictisită de viaţa mea şi de jobul meu şi am decis că lucrurile au nevoie de o mică regivorare”, explică Leslie Hawke. Aşa a devenit voluntar al Peace Corps. Îşi aminteşte şi acum, după mai bine de 13 ani de când s-a stabilit în România, cum a fost trimisă de organizaţia americană în Bacău. „Am ajuns aici fără a avea nici cea mai mică idee cu ce aş putea contribui exact, dar copiii mi-au atras întreaga atenţie. Copii mici care cerşeau pe străzi, iar pentru mine această chestiune a devenit o adevărată obsesie”, explică ea. Şi-a concentrat toate eforturile în această direcţie, a reuşit să obţină granturi pentru a începe un program prin care să îi ajute pe copiii pe care i-a întâlnit pe stradă, apoi a întâlnit-o pe Maria Gheorghiu, cea alături de care a fondat fondaţia OvidiuRo. Mobilizată de faptul că, în România, copiii din cele mai sărace zone, care reprezintă un sfert dintre copiii țării, ajung în clasa întâi fără să știe culori, litere, anotimpuri, noțiuni elementare pentru alți copii, a început proiecte axate pe educaţia timpurie. Un astfel de program este şi „Fiecare copil în Gradiniţă” ce a avut un impact deosebit în 2012: 85% dintre copiii defavorizaţi care au primit tichete sociale (o sumă acordată familiilor sărace care trimit copiii la grădiniţă) au putut avea astfel acces la educaţia timpurie, esenţială pentru viitorul lor.

Le-ar recomanda tuturor să creeze comunităţi, fie că este vorba despre şcoală, fie că este vorba despre cartier sau în reţeaua profesională. Şi puneţi interesul comunităţii pe primul loc. Nu este ceva instinctiv pentru majoritatea dintre noi”, spune ea argumentând că infrastructu­ra civilă ar trebui să fie cel mai important element atunci când vine vorba de dezvoltarea unui oraş. „Iubiţi-vă munca şi să o faceţi cu plăcere”, le mai recomandă fosta jurnalistă tinerilor din România, fiindcă toate eforturile, oricât de mari ar fi, ajung să fie răsplătite la un moment dat.

Citiți lecțiile celor 19 eroi

Citiți textele integrale în ediția tipărită a revistei, dar și în variantă digitală a revistei din webviewer sau în aplicația de iPad a Forbes România