Cautare
, Forbes Staff

Imobiliare |
|

Best Office Hubs 2020: Potențial neexploatat

Brașovul dispune de un potențial de creștere ridicat, însă acesta nu a fost valorificat suficient în ultimii ani.
106 dosarBOH 11 Brasov

Este de necontestat evoluția economică a Brașovului, inclusiv a dezvoltărilor de pe segmentul office, iar valorificarea întregului potențial al orașului de sub Tâmpa ar putea face din Brașov una dintre cele mai atractive sub-piețe din țară pentru clădirile de birouri moderne. Cu toate acestea, nici în această ediție a topului Forbes Best Office Hubs, Brașovul nu reușește să se claseze în primele zece hub-uri office din țară.

La finele trimestrului trei al anului anterior, stocul clădirilor de birouri moderne din Brașov era de 128.000 de metri pătrați, iar rata de neocupare se situa la 6,3%, potrivit CBRE Research. Totodată, chiriile se situează în jurul valorii de 13 euro/mp pe lună, iar în acest an ar urma să fie livrate mai multe proiecte office, al căror stoc depășește 32.000 de mp.

În același timp, Cushman & Wakefield Echinox estimează stocul de clădiri de birouri moderne din Brașov la 130.000 de mp, în creștere cu circa 27.000 de mp față de primul semestru al anului 2018. De asemenea, chiriile au rămas stabile, pornind de la 11 – 13 euro / mp / lună.

În ciuda tuturor dificultăților, cerere pentru spații de birouri moderne există în Brașov, după cum o arată Coresi Business Park, dezvoltat de Ascenta Management. Dezvoltat pe fosta platformă industrială Tractorul din Braşov, Coresi Business Park este unul dintre cele mai importante centre de birouri din afara Bucureştiului, ce totalizează în prezent peste 40.000 mp, la standard de clasă A.  În iulie 2017, Immochan România a achiziţionat proiectul Coresi Business Park cu prețul de aproximativ 50 de milioane de euro. Pentru spațiile vechi, Coresi este ocupat în întregime, iar gradul de retenție al chiriașilor se ridică la 100%, majoritatea fiind în extindere și trecând printr-o reînnoire de contract. Parcul de afaceri dezvoltat pe fosta platformă industrială Tractorul din Brașov găzduiește chiriași internaționali precum CGS, IBM, Raiffeisen, Tata Technologies și Waters.

Anterior, Immochan a anunțat că va continua extinderea platformei Coresi, ţintind să atingă 100.000 de metri pătrați, în următorii ani. Astfel, investitorul austriac a păstrat planurile fostului proprietar Ascenta Management. Dezvoltatorul parcului de afaceri a anunțat recent că, în următorul deceniu, va construi încă zece clădiri de birouri, care vor urca suprafața totală a Coresi Business Park la 100.000 de metri pătrați construiți. Birourile de aici au fost conectate direct la Coresi Shopping Resort şi la cartierul de locuinţe Coresi Avantgarden.

De potențialul zonei au fost atrași și jucători importanți de pe piața din București. AFI Park Brașov, localizat în centrul orașului, va pune pe piața de birouri brașoveană o suprafață de clasa A de 25.000 de metri pătrați închiriabili, la o suprafață construită de 30.000 de metri pătrați. AFI Park Braşov va introduce pentru prima dată pe această piaţă de birouri clădiri verzi.

Astfel, cele mai importante proiecte care vor fi livrate în Brașov în acest an vor crește stocul de clădiri de birouri moderne cu aproape un sfert. Printre livrările așteptate de brașoveni se numără AFI Park Brașov (25.000 de mp), faza a patra din Coresi Business Campus clădirea U1 și Brașov Business Park II (7.500 de mp, dezvoltat de Ravensdale Investments).

Clădiri reprezentative

 

Coresi Business Park

Dezvoltator: Ascenta Management

Proprietar actual: Immochan

Suprafața închiriabilă: 40.000 mp

An finalizare: 2015 – 2018

 

AFI Park Brașov

Dezvoltator: AFI România

Proprietar actual: AFI România

Suprafața închiriabilă: 25.000 mp

An finalizare: *2020

 

Brașov Business Center

Dezvoltator: Grupul Vlerick

Proprietar actual: Grupul Vlerick

Suprafața închiriabilă: 22.000 mp

An finalizare: 2009

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii