FacebookTwitterLinkedIn

Ștefan Iarca, Cristian Avramescu, Bogdan Bercean și Andrei Tenescu, toți în vârstă de 24 de ani, s-au cunoscut la Facultatea de Automatică și Calculatoare din Timișoara. XVision a luat naștere în urmă cu aproape doi ani, însă cei patru tineri au cochetat cu antreprenoriatul încă din primul an de facultate, când au participat la Innovation Labs Hackaton pentru prima dată, cu o idee total diferită față de ceea ce fac acum. Acela a fost momentul în care și-au început drumul antreprenorial.

Pentru că știau să lucreze cu algoritmi de inteligență artificială, au conștientizat o problemă relativ nouă în domeniul medicinei – și anume că, în general, volumul de imagini medicale generate crește, însă numărul de radiologi care trebuie să le analizeze este aproape același. Astfel, se pune tot mai multă presiune pe doctori, lucru care poate duce la surmenarea acestora și poate scădea precizia interpretărilor lor, având efecte chiar și pe termen lung. Așa le-a venit ideea fondării XVision, ținând cont mai ales de faptul că celor patru tineri le-a plăcut întotdeauna ideea de a dezvolta ceva în domeniul medical.

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

„XVision pune doctorilor la dispoziție o suită de algoritmi de inteligență artificială, ce îi asistă pe aceștia în procesul de analiză imagistică. În mod concret, algoritmii funcționează pe radiografii pulmonare și pot spune dacă există o anomalie în imagine, pot să încadreze anomalia într-una dintre cele 17 patologii pe care le pot detecta și pot arăta zonele cu anomalii din imagine. Folosind aplicația, doctorii radiologi au o a doua opinie instantanee pe radiografiile pe care le analizează, putând să își gestioneze mai ușor volumul mare de muncă și căpătând mai multă siguranță în diagnosticele pe care le pun. (…) De multe ori, când au o nesiguranță, apelează la aplicație ca la un coleg de nădejde și exact acesta este modul în care ne dorim să fie văzut XVision!”, explică antreprenorii.

Ștefan este responsabil pentru partea de business development, rolul lui Cristian este unul tehnic, Bogdan este data scientist, iar Andrei este full stack designer, ocupându-se de tot ce înseamnă infrastructură fizică și virtuală a platformei.

Până în prezent, XVision a reușit să atragă mai multe finanțări, printre care o finanțare din partea business angel-ului Ciprian Man și o a doua, în valoare de 100.000 de euro, din partea GapMinder, prin programul de accelerare Techcelerator. Platforma a câștigat premiul „Best Business” în cadrul Innovation Labs 2018, precum și premii la diferite concursuri dedicate start-up-urilor din mai multe țări.

La finalul anului trecut, a avut loc prima vânzare a aplicației, în cadrul unui proiect de screening de tuberculoză desfășurat de Institutul „Marius Nasta.”

XVision s-a dovedit utilă mai ales în contextul pandemiei de coronavirus: în prezent, aplicația este folosită gratuit în trei spitale din România: Spitalul Județean Timișoara, Spitalul Județean Oradea și Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, însă antreprenorii sunt în negociere și pentru alte colaborări.

„Imediat ce ne-am dat seama că efectele pandemiei se vor face simțite și în România, am realizat că putem încerca să propunem moduri de folosire a XVision în cadrul spitalelor pentru o mai bună gestiune a resurselor disponibile. (…). XVision poate detecta pneumonia, care e asociată cu cazurile simptomatice de COVID-19, motiv pentru care vedem utilitatea ei ca o unealtă de screening în a doua linie, în caz că spitalele vor fi supraaglomerate”, adaugă cei patru antreprenori.

Obiectivele lor sunt ca aplicația să fie folosită de un număr cât mai mare de doctori din România și să se extindă spre piețele din Uniunea Europeană.

Perseverența este un ingredient cheie pentru succesul oricărui antreprenor, mai cred cei patru tineri. „Un lucru esențial pentru succesul oricărui antreprenor este să fie perseverenți, să încerce ideile pe care le au, să nu își piardă motivația dacă nu merge, ci să se adapteze și să devină mai buni. Din experiența noastră, din experiențele pe care le-am catalogat ca înfrângeri am învățat cele mai multe lucruri, dar prin perseverență am reușit să le depășim și să ne creștem atât pe noi, cât și afacerea.”