FacebookTwitterLinkedIn

Andrei Ioniță, născut la București, a descoperit lumea fascinantă a muzicii la vârsta de 5 ani, când a început să studieze pianul. Trei ani mai târziu, a început să studieze violoncelul, dar și-a menținut pasiunea pentru pian, ca instrument secundar, până-n prezent. După ce a absolvit Colegiul Naţional „Sfîntul Sava“ din Bucureşti (2012), a fost admis la Universitatea de Arte din Berlin, la clasa de violoncel a profesorului Jens Peter Maintz, unde a studiat până anul trecut. Este câștigător a numeroase concursuri naționale și internaționale. Prima distincție importantă a fost Premiul I la concursul „Vatelot-Rampal“ de la Paris, în urma căruia a obținut o bursă în 2007. Au urmat premiile I câștigate în 2009 la concursurile internaţionale „J.J. Dotzauer“ (Dresda) şi „David Popper“ din Varpalota (Ungaria). Andrei Ioniță recunoaște că „toate acestea nu ar fi fost posibile fără îndrumarea şi indicaţiile preţioase ale profesoarei Ani-Marie Paladi, de la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice nr.1 «Iosif Sava», căreia îi sunt profund recunoscător”.

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

Dar momentul care i-a lansat cariera pe plan internațional a fost câștigarea Premiului I și a medaliei de aur la concursul internațional „Ceaikovski” din Rusia. „Când am coborât treptele scenei la ceremonia de decernare a premiilor, am simțit ca viața mi se va schimba radical”, își amintește Andrei. În urma acestui succes, a susținut concerte alături de orchestre celebre, precum Filarmonica din München, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Orchestra Mariinsky, Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg, Orchestra Simfonică Radio din Viena și Orchestra Filarmonicii din Tokyo. A colaborat cu dirijori renumiți: Valeri Gherghiev, Mikhail Pletnev, Kent Nagano și Cristian Macelaru. A avut recitaluri la Carnegie Hall (New York), Wigmore Hall, pe scena Filarmonicii din Berlin, precum și la festivalurile Kissinger Sommer, Schleswig-Holstein și Verbier. În 2019, a lansat primul CD solo intitulat „Oblique Strategies”.

Andrei Ioniță este recunoscător sistemului de învățământ românesc de stat, care l-a ajutat să studieze muzica fără costuri suplimentare. „Cu toate acestea, afirmarea pe plan internațional am reușit-o abia în momentul în care am plecat în străinătate. Sper să reușesc mai departe să aduc România pe harta mondială a muzicii clasice”, declară Andrei Ioniță. El mai spune că pasiunea pentru muzică și actul creației sunt trăsături care îl vor urma pentru tot restul vieții.