FacebookTwitterLinkedIn

Consideră că respectul față de muncă, perseverența și determinarea sunt principiile care ne readuc mereu pe drumul corect, astfel că Doina Popa a ales să facă voluntariat încă de când era copil, mai întâi în domeniul justiției, iar ulterior în cel medical.

A realizat că toate experiențele prin care trecuse ca voluntar aveau un numitor comun – și anume tehnologia, astfel că i s-a părut firesc să își continue drumul în această direcție. A început studiile la Facultatea de Automatică și Calculatoare din București și, în același timp, a început și un job part-time la o companie de IT, activitate pe care o completa cu voluntariat la asociația studențească a căminului. După o perioadă, Doina a simțit că nu rezonează pe deplin cu facultatea aleasă, astfel că a decis să facă o pauză și să înceapă studiile la cea de-a doua facultate, cu specializare în Relații Internaționale și Studii Europene.

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

„Am continuat să fiu trainer la diverse ateliere de programare pentru prichindei, Digital Kids fiind unul foarte drag sufletului meu. În toamna lui 2018, am avut plăcerea să fac un internship la o companie IT de top pe o poziție de dezvoltare de software. Ianuarie 2019 m-a găsit urmându-mi un vis din copilărie, obținerea unei burse de studiu în Franța, iar în toamna aceluiași an am revenit înapoi în țară”, spune Doina.

S-a alăturat ca voluntar la puțin timp de la înființare organizației Codette, platformă dedicată femeilor care vor să își construiască o carieră în domeniul tehnologiei, lansată în 2016, care a ajuns deja la 900 de membri în 7 orașe. Treptat, a început să se implice în tot mai multe proiecte interne, inițiind proiecte precum Celebration Day sau serii de meet-up-uri. Acum, a ajuns să facă parte din consiliul director al Codette.

„Din octombrie 2019, am preluat rolul de Public Policy Manager și din ianuarie 2020 am ales să mă alătur boardului Codette. Misiunea Codette se axează pe construirea unei comunități care înțelege, aplică și promovează principiile de diversitate și incluziune. Accentul se pune pe conștientizarea că aceste principii nu doar reflectă societatea cotidiană, ci formează contextul zilei de mâine. Obiectivul meu din această nouă poziție se centrează în construirea unui model viabil de implementare a acestor principii, în accentuarea necesității înțelegerii și îmbrățișării talentelor diverse, crearea de oportunități reale pentru fiecare, rescrierea unui abordări coerente când discutăm de dimensiunea de gen, de diversitate și incluziune în sfera tech și nu numai”, spune Doina. O altă experiență notabilă pentru ea a fost cea de trainer pentru 20 de copii cu vârste cuprinse între 9-13 ani, la școala de vară Codette GameLab.

De asemenea, din toamna anului trecut este membru decizional în Continental Council al Allied for Startups (AFS), o organizație globală care aduce sub umbrela sa peste 40 de startup-uri de pe trei continente. Obiectivul lor comun urmărește dezvoltarea de politici care să îmbunătățească ecosistemul start-up-urilor, contribuind la creșterea economiei digitale. Aici, activitatea sa implică identificarea și consultanța privind politicile și strategiile care au ca obiectiv principal promovarea diversității și incluziunii în contextul legislației europene.

Planurile sale pentru anul acesta, în cadrul Codette, sunt demararea unui proiect educațional pentru copiii cu probleme. De asemenea, din perspectiva Allied for Startups, Doina și-a propus ca în următoarele luni să se implice în dezvoltarea Cartei Albe pentru Inteligența Artificială a Comisiei Europene (The European Commission`s White Paper on AI).

În ceea ce privește impactul pandemiei de coronavirus asupra tehnologiei, Doina consideră că acesta este „ca o sabie cu două tăișuri”. „Pe de o parte, ne arată ce înseamnă conectivitatea, dincolo de orice bariere fizice, cum o simplă conexiune la internet oferă posibilități nelimitate pentru producție. Pe de altă parte, această translatare în online a întregii activități multiplică riscurile. Apare atunci necesitatea să conștientizăm impactul asupra privacy-ului, asupra confidențialității digitale. Mai ales implicațiile pentru securitatea online a copiilor. Deloc ironic, având în vedere pagubele produse, consider că pandemia creată de COVID-19 subliniază gradul de responsabilitate al fiecărui individ într-o comunitate.”