FacebookTwitterLinkedIn

Identificat încă de acum câțiva ani drept următoarea „zonă fierbinte” a segmentului office bucureștean, hub-ul Centru-Vest se situează pe primul loc în topul celor mai atractive amplasamente pentru clădiri de birouri. Până acum doi ani, AFI Park, care face obiectul unei tranzacții prin care frații Adrian și Dragoș Pavăl, proprietarii Dedeman, ar urma să cumpere ansamblul de la AFI Europe România, potrivit unor zvonuri apărute în presa economică – niciuna dintre părți nu a confirmat oficial tranzacția până la data redactării acestui articol –,  era principalul proiect din această zonă. „AFI Park, parcul de business de 70.000 mp închiriabili din portofoliul companiei, se apropie de atingerea unei rate de ocupare de 100%. Cel mai important lucru de menţionat este faptul că cea mai mare parte din contractele de închiriere pentru AFI Park a fost încheiată fie cu companii nou intrate pe piaţa din România, fie cu chiriaşi actuali care se extind, ceea ce arată puterea pieţei din birouri din România”, declara, în decembrie 2016, David Hay, CEO AFI Europe România.

O altă companie care a mizat pe acest hub office este Forte Partners, care dezvoltă în zonă proiectul The Bridge, a cărui denumire provine de la Podul Basarab, element de infrastructură rutieră ce a contribuit semnificativ la dezvoltarea economică a acestei părți a Bucureștiului. „2016 a fost un an foarte bun pentru noi, am finalizat prima clădire sub brandul propriu: proiectul Ștefan cel Mare, închiriat în proporție de 100%, și am demarat lucrările pentru parcul de afaceri The Bridge, pentru care am semnat cea mai mare tranzacție din piața de birouri a anului trecut cu BCR, 18.000 mp”, spune Geo Mărgescu, CEO & fondator al Forte Partners.

Citește și: Previziuni pentru piața office locală în 2017

Lucrările de construcție la The Bridge, cu o valoare de piață comunicată de către dezvoltator de 80,5 milioane de euro, sunt în grafic, în acest moment fiind ridicate opt niveluri din totalul de 13 (2S+P+10). Finalizarea primei faze este prevăzută pentru toamna acestui an. „Planurile pentru 2017 includ livrarea primei faze a parcului de afaceri The Bridge, precum și începerea lucrărilor la faza a doua, un proiect de 20.000 mp, pentru care s-au obținut avizele necesare, urmând să primim în scurt timp autorizația de construcție”, explică Geo Mărgescu, care crede că pariul pe care fondatorii Forte Partners l-au făcut în 2014, prin achiziția terenului, s-a dovedit câștigător. „Avem cerere pentru 150% din spațiile rămase neînchiriate, cererea pentru Centru-Vest este foarte mare. Am decis să începem faza a doua, sperăm în martie și am vrea s-o terminăm în iunie-iulie 2018.”

Un alt proiect din zonă este Orhideea Towers, dezvoltat de către austriecii de la CA Immo, o investiție de 75 de milioane de euro. Orhideea Towers este amplasat în zona de centru-vest a Bucureştiului, în apropiere de stația de metrou Grozăvești și va necesita o investiție totală de 75 de milioane de euro. Proiectul totalizează o suprafață închiriabilă de aproximativ 37.000 de metri pătrați și este compus din două turnuri de birouri, amplasate în forma literei H și conectate între ele printr-o punte cu suprafețe vitrate. În zona Centru-Vest, totul a început cu Opera Center, clădire office situată în Piața Operei, dezvoltată de Portland Trust și vândută, în 2003, către austriecii de la CA Immo, pentru 29 de milioane de dolari. A fost nevoie să treacă opt ani pentru ca zona să continue să evolueze, odată cu începerea lucrărilor la prima clădire din AFI Business Park, proiectul office al AFI Europe construit lângă mallul AFI Cotroceni.

În 2012, un alt jucător începea lucrările la o clădire office în zona Centru-Vest. Este vorba de cehii de la S-Group, care au dezvoltat complexul Green Gate. „Noi am cumpărat terenul în 2007, pe vârful pieței, dar finalizarea tranzacției a durat ceva timp, pentru că existau anumite condiții pe care cele două părți erau nevoite să le îndeplinească, aspecte legale și tehnice”, declara pentru „Forbes România, Vladimira  Novakova,director general al Green Gate Development, în mai 2013. Tot răul a fost însă spre bine, pentru că dezvoltatorii au putut proiecta și construi proiectul după noile cerințe ale chiriașilor, apărute după criza imobiliară și care vizau caracteristicile verzi ale spațiilor de birouri. Clădirea Green Gate a fost inaugurată în mai 2014, în urma unei investiții de 57,5 milioane de euro.

Clădiri reprezentative

AFI Park 1-5

Dezvoltator: AFI Europe Romania

Proprietar actual: AFI Europe Romania

Suprafață: 70.000 de metri pătrați

An finalizare:
2012-2015

Opera Center

Dezvoltator: Portland Trust

Proprietar actual: CA Immo

Suprafață închiriabilă: 15.000 de metri pătrați

An finalizare: 2000

Green Gate

Dezvoltator:
S Group

Proprietar actual: S Group

Suprafață închiriabilă: 31.000 de metri pătrați

An finalizare: 2014