FacebookTwitterLinkedIn

Covasna va beneficia de un proiect care va atrage mai mulți turiști în stațiunea recunoscută pentru proprietățile sale curative. Astfel, Primăria Covasna va construi un complex balneoclimateric multifuncțional în valoare de 12 milioane de euro, cu fonduri de la Compania Națională de Investiții (CNI).

Licitația pentru proiectarea, asistența tehnică și execuția lucrărilor a fost lansată pe e-licitatie.ro, iar data limită pentru depunerea proiectelor este 11 martie 2022.

Primarul stațiunii, Gyerő József, a declarat pentru Forbes România că prin acest proiect se dorește atragerea turiștilor mai tineri, a familiilor cu copii, care își doresc sejururi sub 14 zile, experiențe mai captivante și servicii mai ridicate calitativ. Centrul ar urma să cuprindă, printre altele, un ștrand, bazine interioare şi exterioare, spaţii de alimentaţie publică şi de agrement, terenuri de sport şi de joacă pentru copii, o zonă de SPA şi wellness, saune, hidromasaj, camere pentru masaj şi relaxare.

Amplasamentul va fi lângă pârtia de schi și patinoarul stațiunii, administrate tot de Primărie. „Avem la dispoziție 3 hectare, din care 2 hectare vor fi dedicate centrului de wellness, iar restul concesionat unui antreprenor privat în vederea construirii unui hotel, astfel ca cele două obiective să fie conectate între ele printr-o pasarelă”, explică primarul stațiunii.

Covasna este o stațiune balneoclimaterică a cărei specificitate constă în valorificarea factorilor naturali – aerul bogat în ioni negativi, apa minerală carbogazoasă și gazele mofetice. „Metoda de recuperare a băilor cardiovasculare se adresează în special segmentului vârstei a treia, care beneficiază de tratamente în cadrul spitalului din oraș și câtorva hoteluri agreate, astfel că până acum, Covasna și-a creat o reputație de stațiune a celor vârstnici și a trăit, până prin anii 2000, de pe urma biletelor subvenționate prin Casa Națională de Pensii și Casa de Sănătate”, a declarat Gyerő József.

Nevoia acestui complex balneoclimateric a fost identificată acum mai bine de 10 ani, însă nu au fost găsite fondurile necesare. În 2020 a fost identificată oportunitatea finanțării prin Compania Națională de Investiții (CNI), iar anul trecut Novelty Engineering a realizat un studiu de fezabilitate care fixează parametrii economici și tehnici ai proiectului.

„Vrem să modificăm paradigma turistică a stațiunii, în beneficiul mediului economic și antreprenorial și pentru creșterea atractivității zonei și lărgirea bazei de turiști”, adaugă Gyerő József, care speră ca până în vară să fie desemnat câștigătorul licitației.

În pandemie, numărul turiștilor a scăzut cu 80%

Stațiunea nu a dus lipsă de turiști până în anul 2020. Astfel, în 2019 a avut peste 500.000 de înnoptări, însă în anii pandemiei, 2020 și 2021, numărul turiștilor a scăzut drastic, cu aproape 80%.

„Suntem bucuroși că se va realiza acest proiect de revitalizare a zonei, iar Primăria își va face partea sa, oferind infrastructura de bază, apă, canal, electricitate, gaze naturale, plus că vom duce acolo și resursa de apă naturală și gaz mofetic, chiar dacă acest centru nu va cuprinde o bază de tratament medical”, mai spune primarul din Covasna.

Orașul are o ofertă de cazare destul de generoasă. Prin anii 2000 au apărut hoteluri de patru stele și s-au modernizat și cele de clasificare inferioară, precum Hotelul Căprioara care aparține de SIF Transilvania. Amplasat în centrul orașului, acesta a fost modernizat și a ajuns la patru stele. „Baza hotelieră și serviciile oferite au crescut, iar noi venim cu serviciile de agrement care, având în vedere valoarea adăugată generată, care aduce beneficii orașului din punct de vedere economic”, concluzionează Gyerő József.

În prezent, Covasna are în derulare un proiect de reabilitare a infrastructurii rutiere și hidroedilitare pe 11 stăzi, în valoare de 5 milioane de euro, un contract pentru construirea unui stadion de fotbal de dimensiuni mai mici, unde se speră atragerea echipelor de ligă B, care ar putea veni în cantonament în stațiune, plus o sală de sport.

Turismul este cea mai importantă componentă din economia orașului, tocmai de aceea bugetul local a avut de suferit în ultimii doi ani. Au existat câteva intenții de construire a unor noi hoteluri înainte de pandemie, dar investitorii au dat înapoi. Însă, odată cu construirea centrului de wellness, se speră ca orașul să devină mult mai dinamic din punct de vedere turistic.