FacebookTwitterLinkedIn

Banca a revenit pe profit în trimestrul al treilea, obținând 18,3 milioane de lei (patru milioane de euro), comparativ cu o pierdere de 6,6 milioane de lei (1,4 milioane de euro) înregistrată în trimestrul doi, potrivit raportului publicat la Budapesta. În acest raport, rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, în conformitate cu standardele de raportare ale Grupului.

În primele nouă luni ale anului 2017, profitul operațional al băncii a crescut cu 33%, de la an la an, ca urmare a cheltuielilor operaționale mai mici (-4%) și a creșterii veniturilor totale cu 8%. Pe de altă parte, profitul operațional s-a diminuat cu 4% în trimestrul al treilea, comparativ cu trimestrul precedent, ca urmare a creșterii cheltuielilor administrative.

Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care OTP Bank România preia Banca Românească

Veniturile nete din dobânzi au urcat cu 9%, față de aceeași perioadă a anului trecut, susținută de creșterea volumului de credite performante.

Costurile totale de risc au fost cu 44% mai mari, în primele nouă luni, din cauza provizioanelor mari din trimestrul doi. Totuși, totalul provizioanelor a scăzut cu 65% în trimestrul trei, datorită efectului de bază și a trendului ascendent al calității creditelor. Drept urmare, indicatorul ROE a depășit 11%, în trimestrul trei”, au subliniat reprezentanții OTP Bank.

Rata creditelor neperformante în scădere, dar peste media sistemului bancar

Portofoliul creditelor performante, ajustate cu efectul cursului de schimb valutar, a continuat să crească, atât pe segmentul retail, cât și corporate. În total, au avansat cu 11%, de la an la an, și cu 4%, de la trimestru la trimestru.

În același timp, rata creditelor neperformante a scăzut la 15,5% în trimestrul trei (-2,3 puncte procentuale de la an la an și -1,1 puncte procentuale de la trimestru la trimestru), rata de acoperire a acestora ajungând la 82,5%”, au mai spus reprezentanții băncii.

Rata creditelor neperformante la nivelul sistemului bancar era de 8,3%, la mijlocul acestui an.

Schimbare importantă în sistemul bancar. S-a confirmat: OTP Bank România cumpără Banca Românească. OTP Bank ajunge pe locul 8, un salt de trei poziții

În ceea ce privește vânzarile noi, volumul acordat al creditelor în moneda locală a crescut cu 17%, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Creditele ipotecare au scăzut după creșterea  puternică din trimestrul doi, cu toate acestea creditele ipotecare în moneda locală s-au îmbunătățit cu 80% în primele nouă luni”, adaugă reprezentanții băncii.

Volumul total al depozitelor, ajustat cu efectul cursului de schimb valutar, a crescut cu 3%, de la an la an, și cu 1%, comparativ cu trimestrul doi.

Avocații de la PeliFilip asistă NBG la vânzarea Băncii Românești către OTP Bank

Rata de adecvare a capitalului băncii s-a menținut la nivelul de 15,7% și la sfârșitul celui de-al treilea trimestru al anului  2017.

OTP Group a înregistrat în trimestrul trei al anului 2017 un profit ajustat după impozitare de 1,2 miliarde de lei, iar pentru ultimele nouă luni, un profit cumulat de 3,3 miliarde de lei (o creștere de 33%, de la an la an). La sfârșitul trimestrului trei, lichiditatea Grupului era stabilă: rezervele de lichidități reprezentau 36,8 miliarde de lei (7,9 miliarde de euro). Creșterea cu 10,4 milioane de lei înregistrată de la trimestru la trimestru a fost legată de generarea de lichidități de către liniile de business din cadrul Grupului.