FacebookTwitterLinkedIn

Ca urmare a acestui transfer, Intesa Sanpaolo SPA Torino Sucursala București are acum în portofoliu creditele și toate depozitele constituite la Veneto Banca în România. De asemenea, angajații Veneto Banca au fost transferați către Intesa Sanpaolo SPA Torino Sucursala București.

Odată cu finalizarea acestei tranzacții, numărul de bănci din țara noastră scade la 35 de la 36, anterior.

Sistemul bancar românesc la 35 de bănci: Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea Veneto Banca de către Intesa Sanpaolo

Foștii clienți ai Veneto Banca pot beneficia acum de soliditatea și încrederea conferite de unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa.

Grupul Intesa Sanpaolo este prezent acum în România cu două entități: Intesa Sanpaolo Bank Romania SA (30 de unități) și Intesa Sanpaolo SPA Torino Sucursala București (19 unități).

Tranzacție cu efecte în România: Intesa Sanpaolo preia activele Veneto Banca și Banca Popolare di Vicenza

Această tranzacție face parte din contractul semnat la 26 iunie 2017 de către Intesa Sanpaolo cu lichidatorii Banca Popolare di Vicenza și Veneto Banca în Italia. Intesa Sanpaolo este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din zona euro și lider în Italia, cu o rețea de 5.700 de unități care deservesc 20 de milioane de clienți în 40 de țări”, se scrie într-un comunicat de presă al Intesa Sanpaolo .

În România, Intesa Sanpaolo se adresează în special clienților corporate și IMM.

Topul băncilor din România în 2016, în funcție de active

La nivelul anului trecut, atât Intesa Sanpaolo, cât și Veneto Banca aveau, în România, câte o cotă de piață de 1,04%. Prima avea active de 4,088 miliarde de lei (locul 18 în sistemul bancar românesc), iar a doua de 4,111 miliarde de lei (locul 17), potrivit datelor Băncii Naționale a României.

Ieșirea din post-criză

Activele cumulate ale acestora, de 8,199 miliarde de lei, depășeau locul 12 în sistemul bancar, Citibank Europe, care avea o cotă de piață de 1,73%, la active de 6,815 miliarde de lei. În plus, era extrem de aproape de locul 11 din sistem, OTP Bank, care avea o cotă de 2,09%, la active de 8,215 miliarde de lei.

Profitul băncilor a depășit 2,7 miliarde de lei, în primul semestru al anului. BT: Rata creditelor neperformante, în convergență spre nivelul minim din 2009

Activele sistemului bancar din România au cumulat o valoare de aproape 393,648 miliarde lei, la finele lunii decembrie 2016, cu aproximativ 6,65% peste nivelul de la aceeași dată a anului anterior, numărând 37 de bănci.

Cu ochii pe ban(cher)i

Pe primul loc între băncile din România, în funție de active, se afla, la finele anului trecut, Banca Comercială Română, cu active în valoare de 64,068 miliarde de lei, respectiv o cotă de piață de 16,28%, în urcare de la 15,8%.

Patria Bank va reveni pe profit în trimestru al patrulea al acestui an. Dublarea cotei de piață, în cinci ani

Numărul băncilor s-a redus la 36 începând cu 1 mai, dată de la care a devenit activă fuziunea dintre Patria Bank și Banca Comercială Carpatica.