
„Prin prezenta, OTP Bank Plc. (OTP Bank) informează piețele de capital în legătură cu achiziționarea participației de 99,28% deținută de National Bank of Greece S.A. (NBG) în Banca Românească S.A. (BROM) din România și achiziționarea altor expuneri ale unor filiale românești ale NBG de către OTP Bank România S.A. (OBR) (Tranzacția), care, din cauza neîndeplinirii precondițiilor de lungă durată, contractul de cumpărare a acțiunilor introdus în 26 iulie 2017 a fost reziliat. Referindu-se la această evoluție, la data de 18 aprilie 2018, OBR a retras recursul împotriva deciziei de primă instanță a Băncii Naționale a României (BNR), prin care BNR nu a aprobat această tranzacție”, se scrie într-un anunț publicat de OTP Bank Group.
Tranzacția OTP Bank – Banca Românească nu se mai încheie: În premieră pentru piața locală, BNR anunță că se opune preluării Băncii Româneşti de către OTP Bank România
La 15 martie, BNR a anunțat că se opune preluării Băncii Românești, a 14-a bancă din sistemul bancar local, la finele anului 2016, de către OTP Bank România, locul 11, la finele aceluiași an, fără să prezinte argumentele acestei decizii.
Grupul ungar OTP Bank a contestat decizia în ultima zi a termenului limită pentru depunerea obiecției, 29 martie.
Grupul OTP Bank despre decizia BNR de a i se opune să preia Banca Românească: Managementul analizează aspectele juridice ale scrisorii BNR, termenul limită pentru contestarea obiecției este 29 martie 2018
La finele lunii iulie 2017, OTP Bank România a anunțat că preia Banca Românească. Valoarea tranzacției nu a fost precizată, dar, dintr-un raport al vânzătorului, NBG, reiese că se înțeleseseră pentru un preț de 72 de milioane de euro.
La începtul lunii noiembrie, Consiliul Concurenței a anunțat că analizează această tranzacție, urmând să furnizeze un răspuns în următoarele săptămâni. La finele lunii decembrie, Autoritatea de Concurență și-a dat acordul pentru tranzacție, dar, dacă BNR nu a acceptat-o, atunci aceasta nu se mai putea finaliza.
Topul băncilor din România în 2016, în funcție de active
Dacă se finaliza tranzacția, OTP Bank urca de pe locul 11 direct pe locul 8, făcând o estimare pe baza datelor din 2016 și pe tendințele din ultimii ani. Datele BNR arată că, la finele anului 2016, OTP Bank avea o cotă de piață de 2,09% (locul 11), cu active de 8,215 miliarde de lei, iar Banca Românească de 1,62% (14), cu active de 6,383 de miliarde de lei.
Cumulat, cele două bănci atingeau o cotă de piață de 3,71%, cu care s-ar fi clasat pe locul 9. Acest nivel era extrem de aproape de locul 8, ocupat de Alpha Bank, care a avut o cotă de piață de 3,74% (14,73 de miliarde de lei), dar care se află pe o tendință de scădere.
Se ascute lupta pentru primul loc în sistemul bancar: Banca Transilvania și Eurobank Ergasias semnează astăzi acordul pentru achiziționarea Bancpost, ERB Retail Services și ERB Leasing
În plus, locul 9, Bancpost, care a avut o cotă de piață de 2,96% (11,656 de miliarde de lei), a fost preluat de Banca Transilvania. Tranzacția semnată la finele lunii noiembrie a fost aprobată, atât de Consiliului Concurenței, cât și de BNR, începând deja fuziunea, la începutul acestei luni.
OTP Bank Romania confirmă că, în 2017, profitul ajustat după impozitare i-a crescut cu 88%, până la 44,85 de milioane de lei
Cu toate acestea, în urma tranzacției BT – Bancpost, OTP Bank România intră în Top 10 al sistemului bancar local, pe locul 10. Activele băncii au crescut cu 9%, anul trecut, față de anul anterior, ajungând la 9,37 de miliarde de lei, reprezentând o cotă de piață de 2,19%, în creștere de la 2,09%.
OTP Bank România a obținut un profit ajustat după impozitare de 44,85 de milioane de lei (9,8 milioane de euro), în 2017, în creștere cu 88% față de 2016, conform raportului publicat la Budapesta, în care rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, în conformitate cu standardele de raportare ale Grupului.