FacebookTwitterLinkedIn

Mugur Pătrașcu, Managing Partner iLeo Marketing

Forbes: Care este cartea pe care o recomandați oricărui tânăr antreprenor? De ce? Ce v-a plăcut cel mai mult?

Mugur Pătrașcu: Eu nu cred că literatura de specialitate te face un antreprenor mai bun sau poate să nască în tine nevoia sau abilitatea de inovație și acțiune pe care n-o aveai altfel. Asta ar însemna că toți cei care sunt premianți în școala să aibă ulterior cel mai bun parcurs profesional ori știm că nu este tocmai așa.

Ca urmare, recomandarea mea este spre cărțile de ficțiune. Spre lectura psihologiei vieții curente, spre personaje, dramă, dragoste etc. Citiți-i pe Lodge, Franzen, rușii, Miller, Hemingway, Orwel, Murakami etc, cei mari, clasici și moderni.

Personal am aversiune față de cărțile de dezvoltare personală. Reprezintă un fel de religie paralelă pentru secta celor care nu pot să gândească cu capul lor. Cunosc oameni care nu vorbesc decât în citate și pilde și se comportă ca niște comis- voiajori ai ultimei cărți de marketing citite.

Forbes: Care este cea mai recentă carte citită?

Mugur Pătrașcu: „The Sheltering Skyde Paul Bowles.

Forbes: Care este sportul dumneavoastră preferat? Cum l-ați descoperit?

Mugur Pătrașcu: Îmi plac sporturile cu motor iar dintre cele pământești cel mai bine mă pricep la volei, pe care l-am practicat cinci ani la performanță. Cu voleiul am avut un prim contact în gimnaziu și cumva a fost sportul care m-a format și a adăugat foarte multe modului în care văd și fac lucrurile. Antrenorul meu de atunci, domnul Crasovski, a avut o influență asupra caracterului meu pe care nu cred că o intuiește sau și-o atribuie acum.

Forbes: Cum evitați stresul la muncă?

Mugur Pătrașcu: Pare-se că mai mult creez stres decât evit, așa că nu e neapărat o mare încercare pentru mine. În situațiile stresante, oamenii sunt cei care mă inspiră și mă fac să uit de lucruri. Comunitatea oamenilor simpatici din jurul lui Mugur sunt cei mai eficienți în a mă destresa.

Forbes: Cum reușiți să vă deconectați după perioadele încărcate?

Mugur Pătrașcu: Mă ocup de lucrurile care îmi fac plăcere. Mă deconectez prin pasiunile mele, schimb în general registrul și trec în locurile unde nu am nevoie decât de mine și de lucrurile pe care le cultiv: cititul, muzica, ieșitul în natură.

Forbes: Prin ce măsuri concrete încurajează firma dumneavoastră un echilibrul work-life al angajaților?

Mugur Pătrașcu: Prin următorul principiu: „Cu cât ești mai bun, cu atât ești mai relaxat și faci ce vrei cu viața ta”.

Dacă te descurci bine aici, ești mulțumit de ce faci, noi te apreciem și te încurajăm să-ți vezi și de viața ta. Oamenii trebuie să ajungă mai întâi într-un echilibru cu organizația și cu ce fac aici și după aceea își găsesc cu ușurință și echilibrul work-life.

(24 iulie 2015, București)