FacebookTwitterLinkedIn

George Nicolae, Managing Partner la Bridge Communication

Forbes: Care este cartea pe care o recomandați oricărui tânăr antreprenor? De ce? Ce v-a plăcut cel mai mult?

George Nicolae: „Afaceri clădite să dureze” de Jim Collins și Jerry Porras. În urma unei analize solide, autorii au selectat companii atât de bine construite și conduse, încât au devenit firme de top și au rezistat acolo vreme îndelungată. Cred că aceste firme sunt o referință excepțională pentru oricine își propune să lanseze sau să continue o afacere de succes.

În mod special, tinerilor antreprenori le-aș recomanda, în plus, cartea „Antreprenoriat”, scrisă de Marius Ghenea, pentru că și-a propus să fie un ghid practic și a reușit într-o bună masură.

Forbes: Care este cea mai recentă carte citită?

George Nicolae: Tocmai recitesc „Răzbunarea geografiei” de Robert Kaplan. Este foarte utilă pentru înțelegerea mersului lumii, chiar dacă se limitează la viziunea geostrategică, pe care și-o asumă.

Forbes: Care este sportul dumneavoastră preferat? Cum l-ați descoperit?

George Nicolae: Am mai multe sporturi preferate, mai cu seama atletismul, fotbalul, baschetul și tenisul. Cred că le-am descoperit practicându-le în copilărie.

Forbes: Cum evitați stresul la muncă?

George Nicolae: Pentru mine, munca nu înseamnă stres. Nu cred că ea trebuie privită ca fiind în opoziție cu timpul din afara muncii, ci ca unul dintre pilonii esențiali ai vieții. Psihologii ne învață că munca este o sursă majoră de satisfacții. Pentru a fi așa, eu cred că trebuie respectate câteva principii și reguli: să urmărești întotdeauna „lucrul bine făcut”, să-ți respecți clienții și colegii, deopotrivă, și să te străduiești să le faci bine, să stabilești numai relații bazate pe merit (și nu pe spăgi sau șmecherii), să nu minți, să fii corect și optimist. Desigur, buna organizare sau clienții competenți ajută, îndeobște.

Forbes: Cum reușiți să vă deconectați după perioadele încărcate?

George Nicolae: În general, nu simt nevoia să mă „deconectez”, căci timpul de după muncă e continuarea vieții cu alte mijloace. Mă îndeletnicesc cu activități obișnuite: citesc cărți și articole (mai ales de strategie, istorie, politică, psihologie), mă uit la documentare sau la știri.

Forbes: Prin ce măsuri concrete încurajează firma dumneavoastră un echilibrul work-life al angajaților?

George Nicolae: O atitudine deschisă față de problemele fiecăruia dintre ei, în cadrul descris mai sus, ar trebui să sprijine acel „echilibru work-life”, oricare ar fi el.

(29 iulie 2015, București)